Štirna - Izdelava vodnjakov - Kraški kamen za izdelavo vodnjaka ali štirne

Štirna ali po domače vodnjak je ljudem v preteklosti služil kot vir pitne vode, še danes pa omogoča zbiranje deževnice ali podtalnice. To lahko uporabimo za pranje, zalivanje, kmetijska opravila, za kuhanje in umivanje, v primeru požara pa tudi za gašenje. Štirna lahko črpa vodo tudi iz vodovodnega omrežja. Štirne so lahko izdelane iz različnih vrst kamna, možna je tudi kombinacija z ostalimi materiali, na primer s kovino ali lesom.

V podjetju Kamnoseštvo Svetina za izdelavo vodnjaka uporabljamo izredno kakovosten in cenjen kraški kamen repen, izdelava vodnjakov pa poteka tako kot nekoč. Štirne so ves čas del našega prodajnega programa, možna pa je tudi izdelava vodnjaka po meri. Kakovost izdelave naših vodnjakov dokazujejo številna prestižna priznanja. Na voljo so vam tudi čudoviti nagrobni spomeniki, izdelani po vaših navodilih.

Izdelava štirne po meri naročnika

Izdelava vodnjaka po naročilu je enostavna. Pri odločitvi, kakšna štirna bi vam najbolje ustrezala, vam lahko pomagajo naši katalogi in fotografije. Odločite se lahko za okrasni, samostoječi ali stenski vodnjak. Seveda pa vam z nasveti za izdelavo vodnjaka lahko pomagamo tudi mi, saj se ponašamo z bogato in dolgoletno tradicijo izdelovanja iz kamna. Odločili se boste lahko za material in dimenzije štirne ter za različne ročno izklesane reliefne detajle, ki jih bodo izklesali naši izvrstni mojstri za ročna dela.

Površino štirne izdelamo ročno - štirne, ki tehtajo tudi 2500 kilogramov, izdelamo iz enega kosa. Sledi okrasitev površine z ročno izdelanimi reliefi, ki si lahko izberete sami. Tako bo vaša štirna imela pridih starodavnih časov.

Vodnjak vam lahko izdelamo iz ene najbolj cenjenih vrst kamna na Krasu. Naravni kraški kamen repen je namreč kot okrasni kamen izredno priljubljen. Gre za apnenec sive barve, ki vsebuje ostanke fosilov. Tudi izdelava nagrobnikov lahko poteka z omenjenim naravnim materialom.

Štirna tudi kot okrasni element vrta

Kamnita štirna je že sama po sebi okras vašega vrta. Kot takšna se odlično ujame tudi z drugimi elementi iz kamna na vašem vrtu, na primer s kamnitimi mizami in klopmi, še posebej, če so vsi elementi izdelani iz istega kamna.

Kamnoseštvo Svetina - povezave do naše spletne strani:
  • Izdelava vodnjakov
  • Izdelava vodnjaka
  • Štirne
  • Kraški kamen