Razrez z vodnim curkom - Rezanje - Vodni abrazivni waterjet

Razrez z vodnim curkom (angl. Water jet) je tehnološki postopek za rezanje kovinskih ali drugih materialov z vodnim curkom pod velikim pritiskom. Vodni curek, v katerem je tudi abrazivni (brusni) material, lahko zaradi svoje velike hitrosti na površini naredi natančno in ozko linijo. Podoben postopek najdemo tudi v naravi in se imenuje erozija. Abrazivni vodni razrez je tudi najboljši način za rezanje materialov, ki so občutljivi na visoke temperature, saj gre za tako imenovani mrzel rez.

Z waterjet strojem lahko režemo aluminij, medenino, baker, titan, nerjaveče, orodno in konstrukcijsko jeklo, mangan, kamen, granit, keramiko, kompozitne materiale, gumo, ekspandirano plastiko, les, celulozo, papir, karton, steklo, neprebojno steklo, kevlar, usnje in tekstil. Debelina curka, s katerim reže waterjet stroj, je 1 milimeter, zato z njim lahko izrežemo praktično kakršno koli obliko. Ne moremo pa s to tehnologijo rezati kaljenega stekla, diamantov in nekaterih keramik.

Razrez z vodnim curkom - prednosti

Prednosti rezanja z vodnim curkom je več - glavna pa je v tem, da gre za hladen razrez in da s tem, ko ne pride do pregrevanja, material ohrani svoje lastnosti. Abrazivni vodni razrez zaradi svoje natančnosti omogoča tudi izdelavo bolj zapletenih in zahtevnejših tridimenzionalnih (3D) oblik.

Razrez z vodnim curkom je okolju prijazna tehnologija, saj pri njem ne nastajajo nevarni odpadki. Prav tako pri delu v zrak ne uhajajo prašni delci.

Rezanje odlikuje tudi majhna poraba vode - ponavadi okoli štiri litre na minuto, kar je primerljivo s curkom pri vodovodni pipi oziroma pri umivanju rok. Vodo lahko tudi filtriramo in jo ponovno uporabimo.

Kamnoseštvo Svetina - kakovosten razrez z vodnim curkom

V Kamnoseštvu Svetina izdelujemo, obdelujemo in obnavljamo raznovrstne klesane predmete, od nagrobnih spomenikov pa vse do polic in stopnic. Prav tako vam izdelamo balkonske obrobe, razne lijake, korita, kamnite mize in klopi, portale ter manjše okrasne predmete, kot so držala za knjige ali pa podstavki in držala za pršut. Vse to lahko izdelamo tudi po naročilu. Pri izbiri izdelka so vam v pomoč naši katalogi in slike, z uporabnimi nasveti pa vam lahko pomagamo tudi v naši prodajalni.

Kamnoseštvo Svetina je kamnoseštvo z zelo dolgo tradicijo, saj izdelke ustvarja že tretja generacija kamnosekov. Pri tem uporablja tehnološko dovršene stroje, med drugim waterjet, pa tudi računalniško opremo in programe, ki nagrobnike izdelajo ali obdelajo z veliko natančnostjo in brez napak. Za še lepši videz pa izdelek nazadnje tudi ročno obdelamo.

Kamnoseštvo Svetina za kakovosten razrez materiala z vodnim curkom.

Kamnoseštvo Svetina - povezave do naše spletne strani: