Gnojenje sadnega drevja: kdaj, kako in s čim


Gnojenje sadnega drevja: ker drevje raste na istem mestu več let, se zemlja izčrpa. Sadno drevje potrebuje dovolj ustreznih hranil in rudninskih snovi, ki jih moramo v zemljo dodajati v obliki gnojil.

gnojilo za travo

Kontaktirajte nas: https://www.vsi.si/humko

Za ugotavljanje potreb in optimalno gnojenje sadnega drevja izvedemo pedološko analizo zemlje, da določimo njeno PH vrednost. Glede na kislost zemlje izberemo vrsto in količino pripravkov za gnojenje sadnega drevja. Druga metoda je kemična analiza listja, ki pa nam pokaže količine dušika, kalija, fosforja, kalcija in magnezija v rastlini. Glede na rezultate se odločamo za optimalno gnojenje sadnega drevja. V prvih treh letih, ko so sadna drevesa majhna, izvajamo gnojenje sadnega drevja tako, da pognojimo le okoli debla, v strnjenih starejših sadovnjakih pa gnojimo vso površino v obsegu krošnje.

GNOJILA ZA TRATO

Kdaj je pravi čas za gnojenje sadnega drevja?

Jeseni ali zgodaj spomladi uporabimo fosforna in kalijeva gnojila. Z dušikovimi pripravki ne gnojimo zmrznjene zemlje, saj bi s tem podaljšali rast drevja. S hlevskim gnojem gnojimo jeseni ali zgodaj spomladi, a le vsako tretje leto! Organsko gnojilo je odlična izbira za začetno gnojenje, za pripravo tal spomladi. Izbrano organsko gnojilo uporabimo tudi za izboljšanje strukture zemlje.

gnojenje trate

Vrtnarjenje in pravilno gnojenje vrta


Primerno gnojilo za vrt izberemo glede na potrebe rastlin in kakovost zemlje. Na revnih tleh moramo gnojilo za vrt dodajati pogosteje. Gnojimo mokra tla, najbolje tik po dežju.


Specialno gnojilo za paradižnik


Paradižnik je vrtnina, ki ima močno izraženo potrebo po kalciju. Specialno kalcijevo gnojilo za paradižnik uporabljamo ob pojavu prvih plodov, pa tudi v času intenzivne rasti in še tretjič ob prvi obarvanosti plodov.

Ggnojenje vrta z mineralnimi gnojili

Mineralna gnojila za gnojenje vrta so umetna gnojila, topne mineralne snovi so rastlinam lahko dostopne. Naravnega izvora so organska gnojila: kompost in hlevski gnoj. Izboljšujejo kakovost tal, zato jih uporabljamo tudi za gnojenje vrta. Dušik in hranljive snovi se iz organskih gnojil izločajo počasneje, zato je učinek gnojenja vrta daljši.

PONUDBA ZELENE STREHE