Priprava črnega čaja

Naša čajna hiša ponuja več različnih vrst čajev. Med njimi zeliščne, bele, zelene in črne čaje. Pa veste kakšna je razlika med zelenim in črnim čajem?

Med prave čaje štejemo bele, zelene, črne, rumene in oolong čaje. Pravi čaji so za razliko od zeliščnih čajev, narejeni iz listev čajevca in vsebujejo kofein oziroma tein.

Črni čaj je najbolj obdelan in oksidiran med pravimi čaji, napitek in oksidirani listi pa so značilno temne barve. Ko liste čajevca oberejo jih najprej posušijo, nato jih ročno zdrobijo, nakar jih še enkrat posušijo na soncu. Ravno ta postopek da črnemu čaju tisto značilno temno barvo in močan okus. Črni čaj je znan po tem, da svoj okus obdrži vrsto let, zato je bil v zgodovini tudi predmet prekomorske trgovine. Tudi črni čaj, kot ostali pravi čaji, izvira iz Kitajske, toda danes ga najdemo v večini držav vzhodne in jugovzhodne Azije, vse od Indonezije do Singaporja. Poimenovanje črnih čajev je po večini enako imenu province v kateri so bili pridelani. Različne regije so namreč znane po različnih okusih. Med bolj znanimi črnimi čaji so tudi njihove mešanice, včasih jih mešajo tudi z drugimi okusi ali rastlinami. Takšne mešanice so npr. Earl Grey. Le ta je mešanica črnega čaja in olja Bergamota. Mešanico črnega čaja in Indiji lastnih začimb pa imenujemo masala chai. Slednji je tudi sladkan, ponavadi z medom in zmešan z mlekom.

Pri nas vam ponujamo tudi pester izbor najboljših cejlonskih čajev (to so črni čaji iz Šrilanke), Darjeelinga iz Himalaje (Darjeeling je ponavadi osnova za indijski masala chai), ter iz Indijskega Assama. Znameniti English breakfast pa je mešanica cejlonskih, assamskih in vzhodnoafriških čajev.

Najboljši črni čaji


Kako pravilno pripraviti črni čaj

Pitje črnega čaja se je v Evropi razmahnilo v 18. stoletju, istočasno s povečanim uživanjem sladkorja in nekateri so mnenja, da je ravno večja poraba sladkorja vplivala na izbiro črnega čaja, saj le ta lažje prenese raznovrstna sladila, mleko in kreme, kot pa nežnejši zeleni čaj.

Ko boste izbirali črne čaje imejte v mislih, da imajo različni črni čaji različne okuse. Kot pri ostalih pravih čajih, se tudi pri črnih, njihov okus spremnija glede na kraj vzgoje čajevca, glede na klimatske razmere, glede na dolžino fermentacije in oksidacije, drobljenja in ostalih postopkov.

Nasploh velja, da je črni čaj močnejšega, drznejšega in grenkejšega okusa kot zeleni.

Priprava črnih čajev je odvisna od vrste, ki jo pripravljate, saj je za vsako vrsto primerna drugačna temperatura vode in drugačna dolžina namakanja čaja v vodi. Kljub temu pa obstaja nekaj osnovinh pravil priprave črnega čaja.

Vedno uporabite hladno pitno vodo. Črne čaje v povprečju namakmo v bolj vroči vodi in za daljše časovno obdobje kakor zelene. T.j. od 3 do 5 minut, v vodi s temperaturo okoli 93 do 95 stopinj celzija. Ko se čaj namaka v skodelici jo je priporočljivo pokriti, da tako zadržite toploto v njej, vsekakor pa črnega čaja ne namakajte predolgo, saj lahko v nasprotnem začne greniti.

Najboljše črne čaje lahko uporabite več kot enkrat, v kolikor pa ste s kupljenim črnim čajem prejeli tudi navodila za pripravo, jih upoštevajte.

Priprava črnega čaja


Črni čaj z mlekom in učinki črnega čaja na telo

Ker je črni čaj močnejšega okusa, kot zeleni, prenese tudi mleko in različna sladila (ponavadi sladkor). V kolikor pa želite v celoti okusiti črni čaj in uživati v njegovih zdravilnih učinkih na telo, potem vam pitje z mlekom in sladkorjem odsvetujemo.

V kravjem mleku se namreč nahaja protein imenovan kasein. Le ta povzroča kemično reakcijo katekina, s tem pa zmanjšuje zdravilne učinke črnega čaja. To nikakor ne pomeni, da uživanje črnega čaja z mlekom ni zdravo. Ker ima črni čaj več kofeina in močnejši okus kot zeleni, bo kljub temu, da ga zmešate z mlekom obdržal visoko raven zdravilnih učinkovin, zato se mu popolnoma ni treba odpovedati. Dobra alternativa kravjemu mleku je sicer sojino mleko, saj le to vsebuje lehtin, ki v čaju ne povzroča kemičnih sprememb.

Tako kot zeleni čaj je tudi črni čaj obogaten z antioksidanti in varuje pred nastankom nekaterih vrst raka. Črni čaj velja za večje poživilo kot zeleni, saj vsebuje več kofeina, kljub temu pa je vsebnost kofeina manjša kot pri kavi. Tako črni čaj svetujemo tistim, ki iščejo zamenjavo za kavo.

Črni čaj vsebuje tudi polifenole, ki pomagajo varovati DNK in celice pred poškodbami. Redno pitje črnega čaja blagodejno vpliva na srce in lahko zmajša tveganje za nastanek kapi. Kakor zeleni tudi črni čaj znižuje raven holesterola v krvi, pomaga krepiti odpornost, ker pa vsebuje flour, ščiti tudi zobe in kosti.

Črni čaj z mlekom

Črni čaji v naši prodajalni in čajnici

Vas je ob branju zamikala skodelica črnega čaja? V naših prodajalnah boste našli pestro ponudbo najboljših črnih čajev. Vsi črni čaji imajo pridana navodila za pripravo. V naši čajnici pa vam črni čaj po vaši izbiri tudi postrežemo. Postrežemo vam ga z mlekom ali brez. Poiščite svoj najljubši okus črnega čaja pri nas.


Široka ponudba čajev - trgovina