Oolong čaj, čaj prelepe rdeče barve

Trgovina s čaji že nekaj 100 let ni več le trgovina z zelenimi čaji. Oolong čaj, ki ga včasih zapišejo tudi kot ulong čaj, je pravi čaj nekje med zelenim in črnim čajem. Pol-oksidacijo se doseže tako, da se liste čajevca zvije, predno se jih izpostavi močnemu soncu, da oksidirajo. Z zvijanjem listev se naravna olja izločijo, čaj pa le na pol oksidira. Stopnja oksidacije oolong čaja variira med 8% in 85%.

Trgovina s čaji

Oolong čaj poskrbi za vaše zdravje

Kakor zeleni in črni čaji, so tudi oolong čaji polni mineralov, vitaminov in antioksidantov. Oolong čaji tako med drugim pomagajo pri preprečevanju nastanka diabetesa in srčnih bolezni, izboljšujejo možganske funkcije, ščitijo pred nastankom nekaterih vrst raka, krepijo zobe in kosti, ter blagodejno vplivajo na dermatitis.

Pomagajo tudi pri izgubi telesne teže, ravno zaradi tega, pa ga Kitajci in Japonci najraje pijejo po obilnem kosilu ali večerji. Zaradi kofeina, ki ga oolong čaj vsebuje, pa pretirano uživanje odsvetujemo nosečnicam in mlajšim otrokom.

Oolong čaj

Kako pripravimo oolong čaj

Priporočamo žličko oolong čaja v kroglicah ali dve žlički čaja z razvitimi lističi, ki jih nato prelijemo s 170ml vroče vode (83 - 93°C). Počakamo med 1 do 5 minut, nato ga precedimo. Močnejšega okusa, ko si želimo, dlje ga pustimo stati. Lističe oolong čaja lahko uporabimo večkrat.

Ta priprava je lastna samo oolong čajem in sicer dve žlički (lahko tudi več) čaja prelijemo z vročo vodo, pustimo odstati 1 minuto in precedimo. Postopek nato večkrat ponovimo, vsakič pa čas namakanja lističev podaljšamo za minuto. Čaje oolong pijemo brez dodatkov.

Oolong čaj priprava

Po skodelico zdravja v trgovino s čaji Cha

V trgovini čajev Cha vam nudimo tri vrste oolong čajev iz Formose (Tajvan), ki so med vsemi oolong čaji najbolj cenjeni. Najfinejši med njimi je Formosa Top Fancy Oolog s sadno noto, ki mnoge spominja na breskve, napitek pa je lepe barkrene barve. Formosa Finest Oolong ima sladko noto in je temnejše rdeškasto rjave barve, Formosa Oolong Dung Ti, pa ima precej nizko stopnjo oksidacije (med 10 in 20%), ter je tako bližje zelenemu čaju s sladko noto, napitek pa je jantarne barve.

China Oolong Se Chung prihaja iz province Fujian, ki je takoj za Tajvanom najbolj znana provinca pridelovanja oolong čaja. Ima težjo začimbno aromo, saj je stopnja oksidacije precej visoka, napitek pa je zato tudi temnejše rdeče barve. 

Prav tako iz province Fujian, in Hubei, prihaja Milky Oolong. Le temu med segrevanjem dodajajo mlečno aromo, od tod tudi ime in njegov mlečni okus.

Ulong čaj - trgovina s čaji

ČAJNIKI