Čajnik poln vročega čaja poleti? Odlična ideja!


Čajnik je pripomoček za katerega ste morda prepričani, da ga poleti ne boste potrebovali, a v resnici je pitje čaja obred, ki je domač tudi prebivalcem zelo vročih predelov sveta.

Vroč čaj vas bo namreč sredi poletja na dolgi rok ohladil bolj, kot denimo sladoled ali ledeno mrzla pijača. Preverite sami. Presenečani boste nad rezultatom.

čajnica cha


Zakaj čaj piti tudi poleti?

Ste si že kdaj ogledali kakšen film, ki se dogaja v vročih arabskih državah ali kar sredi puščave? Ste morda kakšno tovrstno državo celo obiskali? Če ste in ste se med obiskom sprehodili med domačini, ste zagotovo opazili, da tudi ob izredno visokih temperaturah pijejo čaj. Ne, ni se jim zmešalo. Pravzaprav se s pitjem vročega čaja celo hladijo.

Čajnik oziroma skodelica polna vročega ali vsaj mlačnega čaja, bo zagotovo ohladila tudi nas, če le nimamo na sebi preveč oblačil ali se ne nahajamo v zelo vlažnih okoljih. Kako? Čisto enostavno!

Ko ob zelo vročih dneh vase zlijemo ledeno mrzlo pijačo, s tem telesu v resnici povzročimo šok. Sicer nas bo ta pijača za krajši čas res ohladila, vendar bo ohladila le sluznico in želodec.

Ohladitev bo tako le trenutna. Ker bo telo s tem doživelo šok, pa se bo začelo ogrevati, da bi zagrelo ohlajene organe. Telo za ogrevanje potrebuje veliko energije, zato nam bo kmalu po pitju ledeno mrzle pijače še bolj vroče.

Za razliko od mrzle pijače, topla ob visokih temperaturah na telo deluje blagodejno. Spodbudi namreč odvajanje telesne toplote. Telo se bo zaradi tega začelo potiti, s tem pa se bo v resnici začelo hladiti. Pogoj je le, da bo znoj imel kam hlapeti.

To pomeni, da nas bo vroč čaj najprej morda res nekoliko zagrel, vendar bo s tem povzročil, da se bomo na koncu konkretno ohladili.

japonski čajnik


Čajnica Cha – kraj, kjer boste našli vse za popolni obred čaja

Pitje čaja torej ni rezervirano le za hladne zimske dni. Prav tako čajnik poln vročega čaja ni nekaj, kar je namenjeno le za lažje prenašanje prehlada in bolezni. Čaji so sicer res izredno zdravilni, a so tudi okusni. Obred pitja čaja pa je lahko res nekaj posebnega, če je izpeljan pravilno.

Čajnica Cha ponuja vse, kar potrebujete za prijeten obred. Čajnike s cedilom ter druge klasične čajnike, kot so japonski čajniki ali keramični čajniki, šatulje za shranjevanje čaja in edinstvene skodelice.

Tudi tisti, ki niste vajeni »razpuščenih čajev« (loose tea) in raje uporabljate čaje v filter vrečkah, boste prišli na svoj račun. V čajnici Cha boste namreč našli tudi čajne vrečke.

čajne vrečke


Čajne vrečke: pripomoček za tiste, ki ste vajeni čajev v filter vrečkah

Čaji, ki jih dobite v različnih trgovinah, so vsekakor okusni in zdravi. Pogosto boste tudi s pomočjo čaja iz filter vrečk napolnili čajnik z zelo okusno in veliko bolj zdravo tekočino od sladkih sokov. Pa vendar pravi ljubitelji čaja pogosto raje izberejo »razpuščene čaje«, kjer točno vidijo, kakšna je njihova sestava, jih poduhajo in resnično začutijo.

Za kuhanje »razpuščenih čajev« lahko uporabljate čajnike s cedilom, lahko pa se zatečete tudi k čajnim vrečkam. V čajnici Cha boste našli čajne vrečke različnih velikosti, ki jih boste lahko napolnili s poljubnim čajem, čajnik pa bo tako ostal brez lističev čaja. Priročne so tudi takrat, ko želite čaj dodati kakšni od krem za sladice.

obred pitja čaja

Čajnik: s cedilom ali brez njega?

Čajnik je lahko zelo dober pripomoček, ki bo obred pitja čaja naredil še lepšega in bolj pristnega. V čajnici Cha so na voljo različne vrste čajnikov.

Če boste uporabili čajnik s cedilom, vam čaja po kuhanju ne bo potrebno precediti. Cedilo bo zadržalo delčke čaja, torej čajne lističe, morebitna zelišča in dišavnice ter sadje in druge sestavine čaja. Zaradi luknjic v cedilu, ki se lahko razlikujejo tako po velikosti kot po obliki, pa bo čajnik s cedilom poskrbel, da bo vaš napitek zares bogat po okusu.

Tisti, ki imate raje bolj klasične čajnike, pa raje izberite takšne brez cedila. Čajnica Cha ima velik nabor tudi teh. Lahko izberete japonski čajnik ali kak drug keramični čajnik. Na voljo imajo tudi tiste iz drugih materialov, torej steklene, glinaste in litoželezne.

Ob uporabi tovrstnih čajnikov lahko delčke čaja zadržite s pomočjo že omenjenih čajnih vrečk. Lahko pa si pomagate z različnimi cedili, ki bodo nadomestila čajne vrečke.

keramični čajnik


Japonski čajnik za japonski obred pitja čaja

Japonski čajniki so običajno nekaj posebnega, tako kot je nekaj posebnega že sam japonski obred pitja čaja. Gre za čudovite, najpogosteje keramične čajnike. Le-ti so izdelani s filigransko natančnostjo in poslikani z japonskimi motivi ali različnimi vzorci.

Lahko jih dobite s cedilom ali brez njega. A tudi, če boste kupili japonski čajnik brez cedila, raje ne uporabljajte čajnih vrečk, saj bodo te obred osiromašile.  

Poleg čajnikov s cedilom ali brez, so na voljo tudi celotni seti za pitje čaja, ki običajno vsebujejo še porcelanaste skodelice za sladkor in mleko. Čajnik lahko kombinirate tudi s keramičnimi čajnimi skodelicami, oblikovanimi in poslikanimi na enak način.  

Vse to in še več vam nudimo pri nas v čajnici Cha!

čajnica cha