Zeliščni čaji - sveži in sadno obarvani zeliščni čaji

Zeliščni čaji so odlični za čas, ki prihaja. Prihaja je pravi letni čas za lahkotnejše čaje, ki jih brez težav lahko uživajo tudi otroci, nosečnice, doječe matere in vsi s povečanim krvnim pritiskom.

Govorimo seveda o zeliščnih čajih. Le ti, za razliko od pravih čajev, niso narejeni iz listev čajevca in tako, ponavadi, ne vsebujejo kofeina. Tako je večina zeliščnih čajev varna za uživanje vseh zgoraj naštetih skupin. Paziti je potrebno le pri rastlinah, ki vsebujejo kakšne druge oblike poživitvenih substanc.

Zeliščni čaji, ki se jih dobi na tržišču, so po večini mešanica več vrst zelišč in začimb, pa tudi drugih rastlin in celo sadja. Seveda poznamo tudi čaje narejene iz enega samega zelišča.
Rooibos in mate sta zeliščna poparka s splošno znanima imenoma, prihajata pa iz Južne Afrike in Južne Amerike.

Zeliščni čaj so lahko narejeni iz posušenih ali svežih listov, semen, korenin in plodov. Zeliščni napitek pripravimo tako, da zelišča prelijemo z vrelo vodo, seveda pa vsak čaj zahteva drugačno količino časa in namakanja v vodi. Čajnica Cha ponuja čaje narejene iz mešanice zelišč, mednje sodi čaj Veseljak, ki je mešanica mete, jagodnjaka, malinjaka, robide, plodov šipeka, janeža, ter koščkov jabolka in cvetov sončnica in ognjiča. Predstavnik čaja iz enega samega zelišča je čaj Maroška menta.

Zeliščni čaji iz vsega sveta

Zdravje v skodelici zeliščnega čaja

Zeliščni čaji blagodejno vplivaja na razna bolezenska stanja v našem telesu. Vsebujejo namreč veliko mineralov, vitaminov, eteričnih olj in t.i. čreslovin. Mnogo zeliščnih čajev deluje razstrupljevalno in pomaga okrepiti imunski sistem, hkrati pa dobro spodbujajo leno presnovo.

Med čaji, ki jih ponuja čajnica Cha, je zeliščni čaj limonska trava tisti, ki pospešuje leno prebavo, hkrati pa deluje tudi antibakterijsko. Limonska trava raste v jugovzhodni Aziji, zadnjih nekaj let, pa je čaj vedno bolj priljubljen tudi v zahodnem svetu.

ČAJNIKI

Že omenjena Maroška menta, ki v Maroku velja skorajda za narodno pijačo, pije pa se jo tako toplo kot hladno, z dodatkom sladkorja, prav tako blagodejno vpliva na prebavo. Posebno dobro prija z dodano rezino limone, ali pa v kombinaciji z zelenim čajem. S pitjem tega čaja pa dosežemo tudi boljšo koncentracijo, ter odpravimo umsko in fizično utrujenost.

Zeliščni čaj za odrasle in otroke

Spomladi prijajo čaji prijetnih vonjav in sadnih okusov

Družinski čaj, ki vsebuje jabolčne koščke, liste poprove mete, maline, črnega ribeza, robide, slezenovca in žafranike, je zeliščni čaj blagega okusa, brez dodanih arom, zaradi njegovega prijetnega vonja, pa bodo nad njim navdušeni tudi otroci.

Koščki ingverja, limonske trave, limonine lupine, sladkega korena in zelena menta iz nadzorovane ekološke predelave, vse to vsebuje čaj, ki so ga v čajnici Cha poimenovali čaj Ingver limona organic. Ingver in limonska trava skrbita za antibakterijsko delovanje in svežino, sladki koren, pa poskrbi ubčlaži pekoč okus ingverja in čaju daje sladek okus. Brezkofeinski čaj je kot nalašč za odžejanje v toplejših in sončnih dnevih.

SKODELICE ZA ČAJ

Čaj pomaranča grenivka, je tisti, ki bo navdušil staro in mlado v družini. Sadno noto čaju dajeta jabolko in korenje, med tem ko čaj svojo svežino črpa iz listov robidnice, evkaliptusa in limonske trave. Prelepo rdečo barvo čaju dajejo koščki rdeče pese in hibiskusovi cvetovi napitek obarvajo rdeče. Čudovit izgled čaja nudijo rezine pomaranče in mandarine, ki hkrati prispevata tudi citrusno noto. Čaju so pridali naravi identično aromo grenivke.

Čaj ingver limona tudi za otrokeČaj limonina trava

Zeliščni čaji so lahko zdravilni, niso pa samo to

Zeliščne mešanice, v katere človek že dolgo meša tudi druge plodove in korenine, ki mu jih je poklonila narava, imajo na človeško telo poživitvene in celo zdravilne učinke. Tako kot pravi čaji, so tudi zeliščni obogateni s kopico vitaminov in mineralov, ki pomagajo krepiti naš imunski sistem, hkrati pa pomgajo pri različnih težavah in tegobah. Gotovo ste kdaj slišali svojo babico, ki se ji je zagovorilo, da za vsako bolezen rožca raste. 

Vse to in še več popolnoma drži. Nabiralec zelišča tudi ne potrebuje biti ravno strokovnjak na področju zelišč, čeprav je najbolje, da se vsak drži rastlin, ki jih pozna. Na travniku lahko vsakdo nabere nekaj kamilice, rmana in šipka, vse skupaj posuši, zdrobi in uporabi za čajno mešanico.

CEDILA IN PRIBOR

Včasih, ko zdravil še ni bilo, ali pa niso bila tako zelo razširjena, so bili zališčni pripravki pravzaprav edino zdravilo za tegobe, ki so težile pacienta.

Vendar dandanes zeliščne mešanice uživamo tudi iz samega uživanja v njihovem okusu in vonju. Uživamo lahko v njihovem razkošnem izgledu in prelepih barvah napitkov. 

V družinskem krogu se lahko ob skodelici čaji sprostimo prav vsi, na čajanko pa povabimo tudi prijatelje, ki pravih čajev ne morejo ali nočejo uživati. Zeliščni čaji so tisti, ki bodo na vaš dogodek pripeljali tudi otroke, starejše in celo nosečnice, čeravno le te ne smejo uživati kar vsakega zelišča.

Čaj pomaranča menta

Z zeliščnimi čaji sproščeno v pomlad

Na čajanko z zeliščnimi čaji povabite sorodnike in prijatelje. V objemu razkošnih vonjav, estetskega izgleda in prefinjenih, svežih, sadnih in sladkih okusov, se skupaj z njimi sprostite. V pomlad stopite sproščeno in zdravo. Vse to in še več vam nudijo opojne mešanice zeliščnih čajev, ki so jih za vas pripravili v čajnici Cha.

Zeliščni čaji in sadni čaji za otroke