Kdaj in kako se pije zeleni čaj. Vse o pitju zelenega čaja in njegovih zdravilnih učinkih

Zeleni čaj naj bi bila ena najbolj zdravilnih in zdravih pijač na svetu. V naši ponudbi najdete japonske zelene čaje, za katere je značilno, da čajne lističe po obiranju kratek čas segrevajo v pari in jih med nadaljnjo obdelavo stisnejo, ponujamo pa tudi izvrstne kitajske čaje. Napitek iz kitajskih čajev ni moten, kakor je to značilno za japonske. Pri nas dobite tudi japonski zeleni čaj sencha in njegovo različico, ki so ji primešali pražen riž, imenovan genmaicha. Pražen riž daje čaju manj trpek in mehkejši okus, prav tako pa vsebuje manj kofeina.

Matcha - svetovno poznan zeleni čaj

Izvor zelenega čaja in učinki njegovega uživanja

Najboljši in najbolj znameniti zeleni čaji prihajajo iz Kitajske, Koreje in Japonske. Zeleni čaj in njegovo uživanje sicer izvirata iz Kitajske. Že v času dinastije Tang (618-907) je bila napisana knjiga o zelenem čaju in njegovi zgodovini. Več vrst zelenih čajev se med seboj razlikuje predvsem po načinih pridelave, žetve, časa žetve in obdelave samih listov čajevca.

O pozitivnih učinkih rednega uživanja zelenega čaja je bila narejena vrsta raziskav. Kot močan antioksidant naj bi blagodejno vplival na bolnike s kardiovaskularnimi obolenji, nižal naj bi raven sladkorja v krvi, pomagal pa naj bi tudi pri izgubi odvečnih kilogramov, preprečeval nastanek raka in izboljševal možganske funkcije. Katekin oziroma tein, ki ga zeleni čaj vsebuje naj bi odpravljal tudi slab zadah, saj preprečuje nastanek ustnih bakterij (test v laboratoriju).

V raziskavi, ki so jo opravili na 40,530 japonskih starostnikih v obdobju 11 let, so ugotovili, da so starostniki, ki so na dan popili 5 ali več skodelic zelenega čaja, doživeli višji starost in bili na sploh bolj zdravi.

Najboljši zeleni čaji prihajajo iz Japonske. Kitajske in Koreje

Ali je pomembno kdaj pijemo zeleni čaj?

Kot že rečeno je zeleni čaj močan antioksidant, ki ima veliko dobrodejnih in zdravilnih učinkov na telo. Pa ste vedeli, da je pomembno tudi kdaj zeleni čaj popijemo?

Zeleni čaja zaradi kofeina, ki ga vsebuje, lahko spijemo zjutraj, saj nas bo, podobno kot kava, zbudil oziroma spodbudil naše možganske funkcije. Ker pa zeleni čaj vsebuje tudi aminokislino imenovano L tein, ima na telo tudi pomirjevalen učinek. Tako lahko brez stranskih učinkov dosežemo pomiritev in vzpodbudo za možganske funkcije, kar zeleni čaj naredi za izvrstno alternativo jutranji kavi.

Po nekaterih raziskavah naj bi zaužitje zelenega čaja tik pred telesno vadbo za 13% pospešilo topljenje maščobe. Raziskava, kjer so moški zaužili po 500mg ekstrakta zelenega čaja na dan, pa je pokazala tudi pospešeno celjenje mišičnega tkiva.

Seveda pa obstaja tudi čas v dnevu, ko pitje zelenega čaja ni priporočljivo. Raziskave so namreč pokazale, da zeleni čaj nase veže minerale, predvsem pa železo. Ker med obroki zeleni čaj nase veže železo, bi to lahko čez čas privedlo do njegovega pomanjkanja v telesu. Tako je bolje, da zeleni čaj uživamo pred ali po obrokih in ne med obroki.

Čeprav skodelica zelenega čaja vsebuje več kot pol manj kofeina kot kava, pa vseeno lahko privede do motnje spanca pri občutljivih ljudeh. Pri občutljivih ljudeh se tako pitje zelenega čaja odsvetuje 6 ur pred spanjem.

Kdaj piti zeleni čaj?

Zeleni čaj z mlekom?

V zadnjem času se je tradicionalni obliki pitja zelenega čaja pridružila še malo manj tradicionalna različica in sicer je to pitje zelenega čaja z mlekom. Nasploh je mleko priljubljen dodatek zelenemu čaju v prahu, matcha. Napitek je znan pod imenom matcha latte. Po svetu je vedno bolj priljubljeno tudi pitje pravih čajev (med njim tudi zelenih), ki jim dodajajo ne le mleko, temveč tudi tapioko in sladkor. Pa je mešanje mleka in zelenega čaja dobra ideja?

Protein kasein, ki se nahaja v kravjem mleku, povzroča kemično reakcijo katekina in s tem zmanjšuje zdravilne učinke zelenega čaja. To pa seveda ne pomeni, da pitje zelenega čaja z mlekom ni varno ali zdravo. Dodajanje kravjega mleka v zeleni čaj sicer zmanjšuje zdravilne učinke, zato vsem, ki zeleni čaj uživajo zaradi njegovih zdravilnih učinkov odsvetujemo takšno pripravo napitka. V kolikor pa zeleni čaj pijete le zaradi užitka v njegovem okusu, vam svetujemo, da se novim okusom nikakor ne odpovejte. Uživajte v sladkobnih vonjih in okusih zelenega čaja z mlekom in, po izbiri, tudi tapioko. V kolikor bi se želeli vseeno povečati zdravilne učinke mlečno čajnih napitkov, vam predlagamo, da kravje mleko zamenjate za sojino mleko. Sojino mleko namreč vsebuje lehtin, ki ima drugačno molekularno strukturo kot kasein in kot tak ne povzroča kemičnih sprememb, torej boste lahko uživali tudi v vseh zdravilnih učinkih, ki vam jih ponuja zeleni čaj. Lahko pa nemesto sencha-ja izberete matha. Le ta je zato, ker so v fin prah zmleti celi listi čajevca in tako vsebujejo več zdravilnih učinkovin kot sencha. Ker pa matcha tako vsebuje tudi več kofeina kot sencha je potrebno paziti na popito količino oziroma omejiti vnos pred spanjem.

Zeleni čaj z amlekom


V naši prodajalni in čajnici vam bomo postregli z zelenim čajem po vašem okusu.


Najboljši čaji v trgovni CHA