Zeleni čaj in drugi pravi čaji: balzam za telo in duha

Zeleni čaj je ena najbolj priljubljenih oblik tako imenovanega pravega čaja. Poleg zelenega, med prave čaje uvrščamo še črni čaj, ki ima sicer manj zdravilnih učinkov kot zeleni, vendar je bogatejši po okusu in bolj poln teina. Posebni, manj znani (pod)vrsti pravega čaja, sta še beli čaj in rumeni čaj.

Rdeči čaj ali rooibos čaj pa, kljub temu, da ima res edinstveno aromo, barvo in okus, običajno ne štejemo med prave čaje. Ni namreč narejen iz tako ali drugače obdelanih listov čajevca, temveč iz rdečega grma, ki izhaja iz Afrike. Vseeno je rdeči čaj priljubljena vrsta čaja, ki prinaša mnoge zdravilne učinke in očara s svojim okusom.

zeleni čaj

Matcha čaj je v resnici zeleni čaj

Ko govorimo o čaju matcha, ki tudi v Sloveniji v zadnjih letih postaja vse bolj priljubljen, govorimo o še eni vrsti pravega čaja. Natančneje: matcha čaj je v resnici na poseben način obdelan zeleni čaj. Zaradi svoje obdelave ima tudi nekoliko močnejše zdravilne učinke od zelenega čaja.

Zeleni čaj: najstarejša vrsta pravega čaja

Zeleni čaj je danes eden najbolj priljubljenih pravih čajev. Najbrž zaradi prijetnega okusa in obilice zdravilnih lastnosti. Sicer pa je to tudi ena najstarejših vrst čaja, saj je njegova zgodovina dolga več tisoč let.

Lističe zelenega čaja nabiralci naberejo še, ko so mladi in jih nato pustijo oveneti. Ko je ta proces zaključen jih segrejejo – bodisi s paro bodisi v velikih ponvah. Segrevanje je potrebno zato, da uničijo vse naravne encime, zaradi katerih pride do oksidacije. Prav zaradi tega je zeleni čaj poln antioksidantov in posledično zelo uporaben za očiščevanje telesa vseh strupov.

Obdelane lističe zelenega čaja proizvajalci zvijajo v različne oblike ali stiskajo. Tudi oblika je tista, ki tovrstnemu čaju doda posebno aromo. Sicer pa generalno poznamo kitajske in japonske zelene čaje.

Kitajske različice so slajše in se ponašajo s cvetlično ali kostanjevo noto. Japonske različice pa imajo nekoliko bolj trpek okus, njihova aroma spominja na travo in špinačo. Seveda lahko obema različicama dodajamo različne arome, ki okus še obogatijo.

Matcha: zakaj je še bolj zdrava?

Če se že zeleni čaj ponaša s številnimi zdravilnimi učinki, to za čaj matcha velja še toliko bolj. Kot že rečeno, je matcha v resnici zdrobljeni japonski zeleni čaj, ki ga zdrobijo v fin prah s posebnimi kamnitimi mlini. Njegova obdelava pa se v resnici začne še veliko prej, pravzaprav že pred obiranjem. Takrat namreč grm čajevca pokrijejo s ponjavo in ga s tem zaščitijo pred direktno sončno svetlobo. Na takšen način upočasnijo njegovo rast, istočasno pa lističi obdržijo veliko klorofila. Ravno to daje matcha čaju tudi značilno živahno zeleno barvo.

Ker gre za droben prah, tovrstni čaj vnašamo direktno v telo. Za razliko od zelenega čaja, ki ga v vodo namakamo, namreč pri matcha čaju spijemo tudi sam prah. Prav zaradi tega so zdravilne lastnosti še močnejše.

matcha

Črni čaj je dober nadomestek za kavo

Črni čaj, tako kot zeleni, pridobivamo iz listov čajevca, vendar je njegova pridelava precej drugačna. Posledično so lističi črnega precej temnejši od tistih zelenega čaja.

Tudi lističe črnega čaja obiralci pustijo oveneti, nato pa jih valjajo ter na takšen način pospešijo izločanje naravnega olja. Ko je ta proces zaključen, pustijo čajne lističe, da popolnoma oksidirajo. Posledično ima črni čaj veliko manj antioksidantov od zelenega. Se pa ponaša s slajšimi in močnejšimi okusi, ki jih prav tako lahko začinimo z različnimi aromami.

Čeprav ima črni čaj manj zdravilnih učinkov kot zeleni, je lahko zaradi velike vsebnosti  teina dober in zdrav nadomestek za kavo.

črni čaj

Beli čaj je še bolj zdravilen od zelenega

Beli čaji imajo izredno nežen in prijeten okus, kateremu lahko prav tako dodamo arome. Enako kot zeleni čaj in črni čaj, tudi beli čaj pridobivamo iz čajnega grma, vendar ga nabiralci v bistvu ne obdelujejo.

Čajevec oberejo zgodaj spomladi in ga nato enostavno posušijo na soncu. Posledično lističi belega čaja ne vsebujejo klorofila in so zato srebrnkaste barve. Prav tako vsebujejo zelo malo teina, zato pa so izredno bogati z antioksidanti. Če ima zeleni čaj običajno 10 – 20% antioksidantov, je teh v belem čaju še za 10% več. To seveda pomeni, da beli čaj deluje še bolj razstrupljevalno kot zeleni.

beli čaj

Rumeni čaj – najmanj poznan med pravimi čaji pri nas

Še ena (pod)vrsta pravega čaja, je rumeni čaj, ki pa ga pri nas poznamo manj kot ostale vrste. Rumeni čaj sicer izhaja iz Kitajske in se ponaša s podobnimi lastnostmi kot zeleni čaj.

Predelajo ga tako, da izgubi zeleno barvo lističev, tudi okus je manj trpek od okusa zelenega čaja. Prav tako vsebuje nekoliko manj teina. Po njem posegajo predvsem tisti, katerih želodec slabše prenaša zeleni čaj, saj rumeni na trebušno votlino včasih deluje bolj blagodejno.  

Pridelujejo ga v manjših količinah, vendar se ga da dobiti tudi pri nas. Tako kot ostale vrste pravega čaja, lahko namreč tudi rumeni čaj z različnimi aromami dobite v čajnici Cha.

čajnica Cha