Pnevmatike - kakovostne in ustrezne zimske gume ključne za varno vožnjo

Pnevmatike - zimske, zimsko letne in letne - so sestavni del varne in udobne vožnje. Da bi vaš avtomobil deloval čim bolj optimalno, mora imeti nameščene kakovostne in letnemu času primerne gume. V osnovi poznamo letne in zimske (M+S) ter celoletne pnevmatike. Zimsko pnevmatiko od letne ločuje sestava gume in globina profila.

pnevmatike zimske - test

Guma na zimskih pnevmatikah vsebuje več kavčuka, nekatere boljše pa tudi dodatek silice, ki pnevmatiki zagotavlja mehkejšo strukturo, tudi pri nizkih temperaturah. Globok profil zimske gume omogoča lažje odvajanje vode, plundre in snega. Profil ima mnogo lamel, ki skrbijo, da je v stiku s tlemi kar največja površina pnevmatike.

Celoletne pnevmatike pa so zmes obojega, saj so namenjene tako za zimske kot za poletne razmere. Zimsko letne gume so ugodnejša izbira za voznike, ki ne delajo veliko kilometrov ter od pnevmatik ne zahtevajo visokih zmogljivosti.

Kmalu bo čas za menjavo pnevmatik

Zakon o zimskih pnevmatikah (varnosti cestnega prometa) določa, da morajo biti med 15. novembrom in 15. marcem osebna vozila opremljena s predpisano zimsko opremo. Za večjo varnost v prometu je letne z zimskimi pnevmatikami smiselno zamenjati takoj, ko temperature padejo pod 7 °C. Hladno vreme in zimske razmere namreč zelo spremenijo pogoje na cestah, ustrezne pnevmatike pa omogočajo optimalno varnost v prometu in bolj zanesljivo obnašanje vozila na cesti.

Zakon kot obvezno zimsko opremo za osebna vozila določa 4 zimske gume z oznako M in S (Mud+Snow) z minimalno globino profila 3 milimetre. Dopušča pa tudi 4 letne gume z minimalno globino profila 3 milimetre in snežne verige prave velikosti v priboru. Vse 4 gume morajo biti enake zgradbe, vrste in velikosti, na isti osi pa morajo biti gume istega proizvajalca, profila, nosilnosti in hitrostnega razreda.

zimsko-letne pnevmatike za vso sezono

Pred nakupom zimske pnevmatike preverite test

Vsem, ki načrtujete nakup novih zimskih pnevmatik, svetujemo, da preverite najnovejši test zimskih pnevmatik. Vsako leto ga opravljajo priznane avtomobilistične zveze in revije. Namen testiranja je ugotoviti obnašanje pnevmatik na suhem in mokrem terenu ter na snegu in ledu. Pozornost je namenjena tudi njihovi glasnosti in obrabi ter porabi goriva. Končna ocena posamezne zimske gume je podana na osnovi rezultatov, pridobljenih iz opazovanja različnih lastnosti.

Sodeč po teh testih so zimske pnevmatike Nokian in Hankook iz leta v leto najboljše na tržišču. Obe blagovni znamki lahko po ugodni ceni dobite tudi pri Vulkanizertsvu Furlan. Obiščite našo spletno stran in preverite cenik popustov. Zakaj nebi morda izbrali tudi gume domačega proizvajalca zimskih pnevmatik Sava?

KAKO SE FORMIRA CENIK ZIMSKIH GUM?