Pridobivanje električne energije oz. samooskrba iz obnovljivih virovPridobivanje električne energije na podlagi samooskrbe ni le zanimiva ideja, temveč je odločitev, ki so jo sprejeli mnogi. Dejstvo je, da poraba električne energije v svetu narašča, saj vse večje število naprav za svoje delovanje potrebuje elektriko. Ob tem se je potrebno vprašati, zakaj ne bi za pridobivanje električne energije uporabili obnovljive vire energije, ki nam jih ponuja narava? Elektrika, ki jo uporabljamo v domačem gospodinjstvu, v šoli in na področju industrije največkrat nastaja v elektrarnah, v katerih se uporabljajo različni energijski viri. V Sloveniji približno okoli 35% električne energije pridobimo iz fosilnih goriv (še posebej iz premoga), okoli 35% iz jedrskega goriva, preostalo pa iz energije tekoče vode ter preostalih virov, kot so sončna energija, les, biogoriva in energija vetra, kar pomeni, da je samooskrba z električno energijo med ljudmi še vedno premalo poznana. Mnogi se ne zavedajo, da tradicionalni viri električne energije izredno obremenjujejo okolje, v katerem živimo, hkrati pa nam prinašajo visoke stroške. Na drugi strani pa imamo številne prednosti sončne elektrarne. Na tem mestu je potrebno poudariti, da je energija sonca povsem brezplačen vir električne energije, ki nima škodljivih vplivov na okolje, zaradi česar predstavlja enega najboljših alternativnih virov ogrevanja. Morda vas bo presenetil in prepričal podatek, da sončna energija v samo 2 tednih odda toliko energije, kot je vsebujejo zaloge vseh fosilnih goriv na svetu.


Razmišljate o samooskrbi z električno energijo?

Samooskrba z električno energijo pomeni naložbo v prihodnost. Gre za proizvajanje lastne električne energije s postavitvijo sončne elektrarne, ki je primerna za gospodinjske in male poslovne odjemalce, določa pa jo Uredba o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije, ki se je začela uporabljati 15. januarja 2016, nazadnje pa je bila posodobljena aprila leta 2019. Ker sončna energija predstavlja trajni vir energije z ogromnim potencialom, jo lahko z uporabo sončne elektrarne izkoristimo za samooskrbo in energetsko neodvisnost svojega doma. Ker pa je številnim to področje dokaj neznano in ne vedo, kako se pravzaprav lotiti celotnega projekta, ideja pogosto ostane nerealizirana. V podjetju Sol Navitas v zadnjih nekaj letih kljub temu opažamo povečano zanimanje za pridobivanje električne energije iz obnovljivih virov, na kar smo izredno ponosni. Našim strankam nudimo postavitev sončnih elektrarn za samooskrbo po vsej Sloveniji. Postavimo vam jo lahko po sistemu na ključ, kjer uredimo tudi vso potrebno dokumentacijo, lahko pa vam dobavimo tudi samo potreben material. Smo eno izmed najbolj izkušenih in usposobljenih podjetij za postavitev sončnih elektrarn v Sloveniji.

Pridobivanje električne energije

Preberite več o samooskrbi z električno energijo


Spoznajte vse prednosti uporabe sončne elektrarne

Odločitev za domačo sončno elektrarno predstavlja naložbo, ki se resnično splača. Z vidika varovanja okolja velja poudariti, da med obratovanjem fotonapetostnih elektrarn ni izpustov toplogrednih plinov, posledično tudi ni onesnaževanja oziroma obremenitve okolja. V kolikor se odločimo za pridobivanje električne energije iz obnovljivih virov, bomo deležni nizkih obratovalnih stroškov in tihega delovanja naprave, poleg tega pa imamo na voljo možnost pridobitve subvencije, ki nam omogoča dodatni prihranek. Če si želite zagotoviti stroškovno in okolju prijazno pridobivanje električne energije, razmislite o samooskrbi. Ker je v času načrtovanja potrebno upoštevati vse dejavnike okolja in objekta, da bi si zagotovili optimalni izkoristek, vam bomo v podjetju Sol Navitas z veseljem svetovali in poiskali najboljšo rešitev za vas. Ker smo eno največjih, strokovnih in zaupanja vrednih partnerjev na področju izgradnje sončnih elektrarn v Sloveniji, smo prepričani, da boste tudi vi zadovoljni s storitvami, ki vam jih nudimo.

Samooskrba z električno energijo

Preberite več o postavitvi sončne elektrarne