Sončne celice za elektriko | Sončne celice za pridobivanje električne energije

Sončne celice postajajo priljubljen način pridobivanja električne energije. Prodaja sončnih panelov ali modulov s sončnimi celicami raste, s tem pa postaja tudi cena čedalje bolj ugodna. Uporabite sončne celice za pridobivanje elektrike in ogrevanje.

Sončne celice za elektriko - delovanje sončnih celic

Sončne celice je leta 1839 prvi opisal fizik Edmund Becquerel. Sončne celice pa so prvič uporabili leta 1958 in sicer za napajanje radijskega oddajnika na vesoljskem satelitu. Na Zemlji so se sončne celice začele uporabljati v sedemdesetih letih, ko so začeli izkoriščati pretvorbe silicijevih celic.

Sončne celice so osnovni gradniki vsakega fotovoltaičnega sistema. Sončne celice s pomočjo elektronov pretvarjajo sončno energijo v električno. Sončne celice delimo glede na učinkovitost v tri vrste:

  • Monokristalne sončne celice (pretvorijo več kot 25% sončne energije v električno)
  • Polikristalne sončne celice (pretvorijo manj kot 20 % sončne energije v električno)
  • Amorfne sončne celice (pretvorijo okoli 10 % sončne energije v električno)


Sončne celice za elektriko skrbijo konstantno, ne glede na obsevanje s soncem, medtem ko električni tok narašča sorazmerno z osvetljevanjem sončne celice.

Sončne celice so sestavljene iz dveh osnovnih tipov polprevodnikov - sončne celice N tipa in sončne celice P tipa. Sončne celice N tipa dobimo tako, da v silicijev kristal dodamo primesi kot so As, P ali Pb. Sončne celice P tipa pa dobimo tako, da v čisti silicijev kristal dodamo najpogosteje indij. Tako sestavljene sončne celice ustvarijo stik dveh plasti oziroma tako imenovano potencialno energijo.

Sončne celice za elektriko - naložba, ki se vam bo izplačala

Sončne celice za elektriko so preizkušen način pridobivanja električne energije. Čeprav se marsikomu zdi cena previsoka, gre za naložbo, ki se vam bo v prihodnosti izplačala. V podjetju Sol Navitas postavljamo sončne elektrarne, zato vam bomo svetovali glede nakupa sončnih panelov z učinkovitimi sončnimi celicami. Prodaja sončnih panelov je podprta tudi s strani države. Vsi se namreč zavedamo, da je čas za alternativne rešitve.

Sol Navitas | Sončne celice, sončne celice za elektriko - povezave do naše spletne strani: