Zakaj potrebujemo senčila za okna?

Senčila za okna poskrbijo za zaščito našega doma pred vremenskimi vplivi in neželenimi pogledi, kar je za naše udobje izjemnega pomena. V zadnjih letih se pri oblikovanju bivanjskega prostora čedalje pogosteje odločamo za velike steklene površine, ki v naš dom vnesejo obilo naravne svetlobe, s tem pa tudi veliko toplote in mrazu. Zato je senčenje steklenih površin izredno pomembno.

Skrbno izbrana kakovostna senčila za okna poskrbijo za učinkovito izolacijo, varujejo naš intimni domači prostor pred radovednimi pogledi mimoidočih, uravnavajo svetlobo v prostoru in pripomorejo k uravnoteženi temperaturi v stanovanju.

okenska-sencila

Glede na pozicijo namestitve ločimo notranja in zunanja senčila. Notranja okenska senčila varujejo predvsem pred neželenimi pogledi, imajo bolj estetsko funkcijo in predstavljajo sodobno alternativno klasičnim zavesam. Izbor notranjih senčil je precej širok in obsega roloje, plise zavese, notranje žaluzije ali lamelne zavese. Pri preprečevanju vdora toplote in mraza skozi steklene površine pa so najučinkovitejša zunanja senčila za okna, ki imajo pomemben vpliv na nižjo porabo energije za ogrevanje in hlajenje. V podjetju Dekor senčila nudijo dolgo obstojna in visoko kakovostna zunanja senčila za okna, ki zagotavljajo odlično toplotno zaščito in jih odlikuje odličen estetski videz.


Senčila različnih vrst za optimalno ugoden bivalni prostor

Med najbolj razširjene vrste zunanjih senčil za okna se uvrščajo rolete, žaluzije in polkna. Rolete nudijo dobro toplotno in zvočno izolacijo ter omogočajo popolno zatemnitev prostora. Najpogosteje so izdelane iz PVC materiala, zato so tudi cenovno ugodnejša izbira.

Prednost žaluzij je preprosto uravnavanje količine svetlobe v stanovanju, hkrati pa ta vrsta senčil ne zastira pogleda skozi okno. Ne glede na to, za katero vrsto senčil se boste odločili – zunanja senčila vas bodo zahvaljujoč svoji vrhunski izdelavi in privlačnem videzu razveseljevala in razvajala dolgo vrsto let.


Senčila za strešno okno – očarljiv okras s pomembno zaščitno funkcijo

Strešna okna polepšajo mansardne bivalne prostore in jih napolnijo z obilico svetlobe, ki vpliva na dobro počutje in zdravje. Predvsem prostori kot dnevna soba, otroška soba in jedilnica morajo biti kakovostno osvetljeni. Za optimalno izolacijsko funkcijo so zato več kot priporočljiva kakovostna senčila za strešna okna, ki preprečujejo pregrevanje stanovanja in tako pomembno prispevajo k energijski varčnosti stanovanja. Hkrati pa so tudi prijetna za oko in polepšajo ambient.

sencila-za-stresno-okno

Tudi pri strešnih oknih so najučinkovitejša zunanja senčila. Na voljo so v obliki rolet, lahko pa se odločite za zunanja mrežasta senčila. Rolete imajo visok izolativen učinek, omogočajo popolno zatemnitev prostora, pripomorejo k zmanjšanju hrupa in preprečujejo toplotne izgube v zimskem času.

Tudi zunanja mrežasta senčila nudijo učinkovito zaščito proti vročini, saj obstojna prosojna tkanina senčila prepreči stik sončnih žarkov s stekleno površino. Ta vrsta senčila omogoča preprosto upravljanje in se vgradi z notranje strani, odpiranje in zapiranje strešnega okna pa je možno tudi ob spuščenem senčilu. Pri senčenju strešnih oken v notranjosti je izbor podoben kot pri klasičnih senčilih za okna in je predvsem odvisen od osebnega okusa.


Senčila za okna so enostavna za čiščenje in vzdrževanje

Zunanja senčila za okna kljub svoji izpostavljenosti vremenskim vplivom ne potrebujejo pogostega čiščenja. Rolete lahko občasno očistimo z vlažno krpo. Pri čiščenju žaluzij zapremo lamele in jih očistimo z mehko vlažno krpo, ki smo jo namočili v blago čistilno sredstvo. Nato žaluzije speremo z vodo. Tudi notranja okenska senčila omogočajo precej enostavno vzdrževanje z rednim brisanjem prahu, morebitne madeže pa sproti odstranjujemo z vlažno krpo.

zunanje-zaluzije