Profesionalno brušenje nožev in verig motorne žage s CNC vodenimi stroji

Če iščete kakovostno brušenje nožev po ugodni ceni, potem je Bruslinica Treven prava izbira za vas. Zakaj? V podjetju se lahko pohvalimo z dolgoletnimi izkušnjami brušenja rezil, naši zaposleni se ves čas izobražujejo, pri brušenju (nožev) pa uporabljamo kakovostne CNC brusilne stroje, med katerimi je tudi stroj za brušenje verig motorne žage priznanega proizvajalca Vollmer. Ugodna cena, časovno hitra izpeljava brušenja ter prevzem žag in dostava neposredno iz in v vašo delavnico pa vse skupaj lepo zaokrožujejo našo ponudbo. Na ta način smo z našimi strankami v dnevnem stiku, kar omogoča še večjo optimizacijo delovnih procesov.

stroj za brušenje nožev


Razlika med sveže nabrušeno in obrabljeno žago je razlika med kakovostno in povprečno opravljenim delom. Z delom žage izgubljajo ostrino, zato jih je potrebno skrbno vzdrževati. Veliko je brusilcev žag za lastno uporabo, toda kakovost brušenja verig motornih žag ter rezil nožev, ni vedno enaka kot če delo opravijo strokovnjaki. Vsaka žaga in vsako rezilo ima določene posebnosti. Pred začetkom brušenja lista žag se zato vedno najprej posvetimo nastavitvam posamezne žage ter načinu dela, ki se ga opravlja z dotičnim rezilnim orodjem. Na podlagi meritev se nato z natančnim kontroliranjem dimenzij lotimo brušenja, ki poteka z vrhunskim CNC vodenim strojem. Z namenom zagotavljanja optimalnih karakteristik rezil uporabljamo vodno hlajenje pri brušenju, saj tudi s tem zagotavljamo največjo ostrino vsakega posameznega zoba na žagi.

Strojno brušenje rezil - kuhinjski noži se hitro obrabijo

Povprečen kuhinjski nož v naših kuhinjah je ponavadi cenejši nož, kupljen v veleblagovnici. Znamka je neznana, a kakovost in tip jekla označuje napis 'stainless'. Po daljši uporabi se rezilo teh nožev obrabi. Obraba je odvisna od kakovosti materiala, uporabe in vzdrževanja oziroma brušenja nožev.

strojno brušenje verige motorne žage


Redno brušenje nožev je enostavnejše, vzame manj časa in odstranjuje veliko manj materiala. Po nekaj letih uporabe bo imel nož, ki je bil redno brušen, manj obrabljeno rezilo, kot nož, ki je bil nabrušen samo nekajkrat.


Strojno brušenje rezil v našem podjetju poteka s pomočjo najsodobnejše naprave za brušenje nožev in škarij, s tehnologijo dveh spiralnih valjev z diamantnim brusom. Pri strojnem brušenju veljajo podobna pravila kot za ročno brušenje rezilnega orodja. Rezilni rob se z brušenjem poskuša približati idealni, rahlo konveksni obliki. Ker brušenje rezilnega orodja poteka zelo hitro, je za uspešno strojno brušenje nožev potreben dober občutek, ki pa ga je mogoče pridobiti le po velikem številu nabrušenih rezil.

Redno brušenje verige motorne žage zagotavlja učinkovito delovanje

Dobro nabrušena veriga motorne žage zagotavlja učinkovito žaganje. Slabo nabrušena veriga podaljša čas žaganja, poveča se poraba goriva, večje pa so tudi obremenitve delavca. Na srečo se lahko temu enostavno izognete, če poskrbite za redno in pravilno brušenje verige motorne žage po dostopni ceni.

KVALITETNO BRUŠENJE NOŽEV IN VERIG ZA MOTORNIH ŽAG


Dobro nabrušena veriga pri žaganju ustvarja velike ostruščke lesa, ki letijo izpod verige. Meč žage potuje skozi les skoraj brez dodatnega pritiska in žaganje je relativno nenaporno. Ko veriga postane topa, je žaganje zelo počasno, na meč moramo dodatno pritiskati, ostruščki pa so zelo majhni ali pa nastaja le prah. V takem primeru prekomerno obremenjujemo vse sestavne dele motorne žage, veriga pa se pregreva, kar lahko vodi v njene poškodbe.


Po brušenju veriga motorne žage ostane ostra različno dolgo. Z eno verigo lahko žagamo nekaj ur ali pa nekaj sekund. V nekaterih primerih lahko veriga zdrži tudi dlje. Vse je odvisno od lesa, kakovosti verige in od tega kako z motorno žago ravnamo. Pri žaganju mehkejšega lesa ostane veriga dlje časa ostra, kot pri trdem lesu. Najhitreje, v nekaj sekundah, izgubi veriga ostrino, če nehote zažagamo v zemljo, ali pa je les umazan z blatom ali peskom. Ostrina se tudi izgubi, če so v lesu ostanki zemlje (npr. v štorih, koreninah). V takšnem primeru nam ne preostane drugega, kot da verigo nabrusimo takoj.