Betonski stebri so čudovit vrtni okras iz naravnega materiala

Pri urejanju vrta si morate najprej narediti načrt kakšen stil bo prevladoval. Ali bo to klasično dvorišče kot smo jih vajeni pri nas, ali bo vrt zastavljen kako drugače. Če bo vaš ta urejen v mediteranskem stilu, so betonski stebri (samostoječi) ali betonski stebri za ograjo, skorajda obvezni. Seveda so betonski stebri čudoviti tudi v kombinaciji skupaj s preprosto zelenico ter pravimi rastlinami. Na vrtu boste imeli prijetno vzdušje. Zasaditev, stezice ter betonski stebri vam bodo priklicali vonj po morju in ko boste stopili na vrt, se boste počutili kot na dopustu. Betonski stebri so se dejansko najprej pojavili že v antiki na območju Mediterana, zato se podporni stebri tudi imenujejo antični ali grški. Z lahkoto pa jim je mogoče enostavno reči kar okrasni stebri. V ponudbi boste našli štirideset različnih modelov betonskih stebrov za ograjo in drugih, ki so narejeni iz steklobetona, mikroarmiranega, štokanega ali brušenega betona. Ti so votli, postopek pa je tak, da se zalijejo z betonom, ko stojijo na mestu samem. Če je njihova funkcija le dekorativna, so lahko okrasni stebri postavljeni tudi samostojno in bodo čudovito polepšali vrt, ko bodo stali npr. poleg oleandra, lovorja ali ciprese. Možnosti za postavitev okrasnih ali podpornih stebrov je veliko, potreben je le dober razmislek kako bo vrt videti v celoti in kakšen bo v kombinaciji z betonskimi stebri za ograjo balkona ali terase ter skupaj z vsemi drugimi deli, ki bodo vrt sestavljali.

Betonski stebri za ograjo so pravi za omejitev parcele, balkona ali terase

Betonske stebre za ograjo in podporne stebre so začeli postavljati že stari Grki, ko so ustvarjali javne parke, kjer so ljudje trgovali in se zbirali. Ti prostori so bili namenjeni telovadbi in rekreaciji, za dobro počutje in lepši videz pa so jih krasili s fontanami, drevesi, mnogimi stezicami in seveda okrasnimi stebri. Vrtove ob hišah, tako imenovane zasebne vrtove, so šele kasneje začeli razmejevati oz. ločevati z betonskimi stebri, prav tako pa so podporne stebre postavljali na obrobju plovnih kanalov in obmorskih lagun. Tudi Rimljani so za seboj pustili ogromno spomenikov, med katerimi je najti veliko betonskih stebrov. Ti so v svojih podeželskih hišah gojili različne rastline in imeli ogromne vrtove omejene z betonskimi stebri za ograjo. Prav tako pa so zgradbe dopolnjevali s podpornimi stebri katere lahko marsikje vidite še danes. Vile v predmestjih so bile znane kot vile za oddih, imeli pa so jih ljudje ki so spadali v višje sloje. Zato so tudi okrasni stebri iz tistih časov bogato okrašeni, saj so med seboj kar tekmovali čigavi betonski stebri bodo lepši.

Ograja izdelana iz betonskih stebrov

Ponudba betonskih stebrov za ograjo

Betonski stebri za nadstrešek in betonski stebri za ograjo – v istem stilu

Betonski stebri lahko opravljajo različne funkcije. Poleg vseh prej omenjenih, so močni in lepi na pogled tudi betonski stebri za nadstrešek. Klasične garaže zaradi izkoristka prostora in zaradi prevelike izgube toplotne energije počasi odhajajo v pozabo, vedno bolj pa prihajajo v ospredje nadstreški. Betonski stebri za nadstrešek so namenjeni močnim, pohodnim in povoznim nadstreškom ali pa le takšnim, ki avtomobilu nudijo res samo streho. Zagotovo so betonski stebri za nadstrešek in ustrezna kritina, cenejši kot zidana gradnja ali postavitev moderne montažne garaže. Tudi pri takšni gradnji je potrebno betonske stebre za nadstrešek prilagoditi okolju in seveda k objektu h kateremu jih postavljamo. Skupaj s stavbo morajo delovati kot celota, popestriti njen videz, nadstrešek pa jo mora razgibati in ne uničiti celotne podobe. Pri vsaki gradnji je najprej potrebno dobro načrtovanje, okrasni stebri morajo biti res okrasni in morajo celoto polepšati in ne delovati kot, da so sami sebi namen. Če želite preurediti dvorišče, balkon ali postaviti nadstrešek, poiščite na spletni strani našo celotno ponudbo in nas kontaktirajte.

Podporni betonski stebri

Več o okrasnih stebrih