Rustikalni pridih pri urejanju domov in okolice

Opeka je kvader zgnetene gline, peska, vode in drugih primesi (apno, cement). Suši se na zraku ali z žganjem, uporabna pa je za različne zidane konstrukcije. Poznamo žgano opeko najštevilčnejših tipov, oblik in vzorcev, izdelana pa je lahko iz različnih vrst malte, ki vpliva na trajnost njene strukture. Vrste, materiali in velikosti, se razlikujejo glede na regijo in časovno obdobje kjer je bila izdelana. Navadno jo delimo na dve osnovni vrsti, žgano in nežgano. Žgana sodi med najtrajnejše in najmočnejše gradbene materiale in je bila v uporabi že okoli leta 5000 pred našim štetjem. Še starejša pa je sušena na zraku. Pri njeni sestavi se je kot mehansko vezivo uporabljalo dodatna polnila, kot je na primer slama.

Opeka je razširjena po vsej Evropi in jo smatramo za zapuščino starih Rimljanov.

Preverite tudi ponudbo kaminov

Dekorativna ali okrasna opeka

Opeka, oziroma opečni listi, so primerna, visoko estetska alternativa ostalim dekorativnim materialom, ki dajejo prostorom nadih rustikalnosti. So odlična izbira za dekoracijo notranjosti in zunanjosti domov ali poslovnih prostorov, uporabna za obložitev sten in zidov, tako v notranjosti kot zunanjosti.

Poznamo dve vrsti. Imitacijo rezane opeke, sestavljeno iz drobljenega kamna, povezanega s cementom, ki se mu dodaja pigmente in tanke opečnate ploščice, izdelane s postopkom mokrega rezanja iz celih opek. Prednosti imitacije opeke so njen rustikalni reliefni videz in vogali, ki so lahko nepravilnih oblik. Primerna je za vse vremenske pogoje, lahka za vgradnjo, izbiramo pa lahko med številnimi barvnimi odtenki (beige, siva … ), pri čemer je vsak kos unikaten. Prava opeka je navadno rezana na debelino 20 mm, oziroma tako fino, kolikor to omogoča njena struktura. Sredinski deli se lažje režejo, ploščice, ki tako nastanejo so z obeh strani gladke, med tem ko imajo krajni deli en del reliefen, drugi pa gladek.

Pri oblaganju se opeka največkrat polaga z večjo stranico navzdol, lahko pa jo položimo tudi na ožjo stranico ali uporabimo kombinacijo obojega. Ko jo prerežemo ali pobrusimo njeno zgornjo plast, odkrijemo njeno strukturo, ki je lahko zelo zanimiva.

Dekorativna opekaOkrasna opeka za tlakovanje

Dekorativna opeka za oblaganja

Za oblaganje notranjih zidov, se pogosto uporablja imitacija opeke. Z njo lahko ustvarjamo tako obrise celotnega prostora, kakor tudi posamezne poudarke.

Poznamo klinker opeke, ki  jih žgejo v visokotemperaturnih pečeh nad 1000 ° C. Izdelane so iz izjemno zanesljivega in priročnega materiala, ki ne reagira na vlago. Življenjska doba take opeke je neomejena, poškodujemo jo lahko le fizično. Opeka iz klinkerja je v notranjosti votla. Zaradi različnih temperaturnih režimov žganja in posebne sestave gline, je na voljo v številnih barvnih odtenkih. Uporablja se tako za zidne in stropne obloge, kakor za tlakovanje.

Mavčna opeka je zelo priročna, in na voljo po najbolj dostopni cenah. Njene dekorativne lastnosti in videz se skoraj ne razlikujejo od ostalih, dražjih različic. Zaradi majhne teže se lahko z njo oblaga katerokoli površino, zato se pogosto uporablja tudi za različne zaključke. Je izjemno odporna na temperaturna nihanja in trajna, njena edina pomanjkljivost pa je nizka odpornost na vlago, kar jo naredi primerno za prostore, kot so kuhinje, kopalnice, tuši ali savne, šele po obdelavi z več plastmi laka ali drugega sredstva za zaščito.

Keramični granit je izdelan iz glinene mešanice, v katero se dodaja »granitne drobtine« ter posebno vezivo. Obloge iz takšne opeke se izkažejo za, ne le estetsko visoko zadovoljujoče, temveč tudi izjemno praktične za čiščenje, saj je nega tako obloženih površin enostavna. Keramični granit je izjemno trajen, odporen proti zmrzovanju, primeren tudi za neogrevane prostore, prenaša visoke obremenitve in temperaturne spremembe ter je odporen na vlago. Uporabljamo ga tako za zunanje, kot notranje obloge.

Polepšajte svoje zidove z dekorativnimi paneli

Opeka za tlakovanje

Material, ki ga izberemo za tlakovanje, mora biti primeren in odporen na obremenitve, pri zunanjih tlakih pa tudi na temperaturne spremembe in vlago. Največkrat izbran material za ta namen so klinker opeke, saj so primerne za vse vrste površin, kot so terase, dovozne, vrtne poti, dvorišča ali trge. Velikost opek nam omogoča različne vrste tlakovanja. So izjemno odporne ter s časom ne izgubijo na svoji estetiki.