Marmorna penina - osnova so odlične bele sorte, kot sta chardonnay in vitovska

Marmorna penina

Na kraški planoti se prepletajo vplivi celinskega in mediteranskega podnebja. Zaradi suhega, mrzlega severnega vetra je kraško podnebje suho, bližina morja pa vpliva na blagodejne temperature, ki ne škodujejo vinski trti. Vrhunski teran pridelujemo iz trte refošk, ki svojo moč črpa iz značilne rdeče prsti, bogate z minerali in železom. Penine, ki jih pridelujemo v kleti Vinakras, so nam v velik ponos. V naši kleti peneča vina donegujemo s počasno naravno sekundarno fermentacijo po Charmat metodi.

Peneča vina delimo na rdeče in bele penine, skupna pa jim je prijetna svežina. Iz terana je tako nastala rdeča Kraška penina v kleti pa imamo tudi belo - Marmorno penino, kateri sta osnovi dve sorti in sicer chardonnay in avtohtona kraška sorta vitovska grganja.

Marmorna penina - polnost in bogat okus chardonnayja ter sadnost vitovske

Marmorna penina je pridelana na osnovi dveh belih sort: polnost in bogat okus ji daje chardonnay, sadnost pa ji daje vitovska. Marmorna penina tako odraža osvežujoč okus in dolgotrajno iskrenje mehurčkov, kar je tako značilno za peneča vina. Marmorna penina je prepoznavna po lepi rumeni barvi z zlatimi odtenki. Vonj spominja na rumena jabolka in skorjo svežega kruha, je živahen, primaren, svež in čist. Penina je polna in uglajena, hkrati pa iskriva. Marmorna penina je polsuho peneče vino, ki jo lahko ponudimo kot aperitiv.

Za še več podrobnosti pa ste vljudno vabljeni, da obiščete našo spletno stran!