Vino malvazija je žlahtno belo vino značilno za vso Sredozemlje

Malvazija

Izvor grozdja sorte malvazija je neznan - pripisujejo ga Italiji ali Grčiji. Sorta malvazija je bila na območje slovenskega Krasa in Primorja prinesena v 13. stoletju. Danes je malvazija razširjena tako po Italiji, hrvaški Istri in Dalmaciji, kot v Grčiji, Franciji in Španiji, predvsem po zaslugi Benečanov. V srednjem veku je bila vinska trgovina zelo močna, obenem pa so Benečani iskana rdeča in bela vina želeli pridelovati tudi sami. Tudi ker malvazija ni zahtevna za vzgojo in obdelavo, je manj občutljiva na bolezni, se spretno izogiba pozebi, obenem pa dozori pred poznejšimi sortami, se je malvazija zelo razširila po Sredozemlju. Vino pridelano iz sorte malvazija je kakovostno belo vino z značilno sortno aromo in cvetico. Kakovost vina malvazija iz naše kleti se lahko primerja s kakovostjo, ki zaznamuje ostala bela vina.

Vino malvazija se ponudi k odličnim morskim jedem ali perutnini

Vino malvazija prepoznate po slamnato-rumeni barvi z zelenimi odtenki. Malvazija ima svež, saden vonj, ki spominja na cvetove akacije, eksotično sadje ali celo beli poper. To je vino s prijetno kislino, zmernim alkoholom in intenzivnim okusom. Zato se belo vino malvazija odlično poda k ribjim jedem, rižotam, testeninam, belemu mesu, svežim sirom in k špargljevim jedem. Malvazijo ponudite primerno ohlajeno na temperaturo od 10 do 12 °C v kozarcih za belo vino.


Več o naši ponudbi belih in rdečih vin si preberite na naši spletni strani. Vabljeni!