Teranov liker vinske kleti Vinakras je pripravljen po starem kraškem receptu

Teranov liker

Vinska klet Vinakras je že vrsto let dejavna v vinogradnem okolišu Kras. Večina vinogradov na kraški planoti je posejana z vinsko trto sorte refošk, ki daje vino teran. Zato se Kras imenuje tudi dežela terana, saj ta zaradi posebne kraške prsti, bogate z minerali in železom, dobi značilen okus. Harmonija kisline, polnosti in arome daje kraškemu teranu prepoznavno noto. Teran je tudi vino, s katerim je naša vinska klet Vinakras zaslovela. Sicer pa prevzemamo tudi bele sorte grozdja, iz katerih pridelujemo odlična bela vina, kot so sauvignon, chardonnay, malvazija, sivi pinot in od nedavnega tudi vitovska. Na osnovi kraškega terana pa se v zadnjem času vse bolj uveljavlja aromatizirano vino, imenovano teranov liker oziroma liker iz terana.

Teranov liker - aromatizirano desertno vino, ki je ime dobilo po svoji osnovni sestavini

Liker iz terana je aromatizirano vino, ki ga v naši vinski kleti Vinakras pripravljamo po starem kraškem receptu. Liker je ime dobil po svoji osnovni sestavini - teranu. Teranov liker je lepe, intenzivne, temno rdeče barve z vijoličnimi odtenki. Vonj spominja na pomarančo, klinčke, cimet, robidnice, maline in vanilijo. Po okusu je saden in sladkoben, kar je tudi sicer značilnost likerskih pijač. Za živahnost in uravnoteženje okusa pa poskrbi teran, ki je bogat s kislinami. Teranov liker lahko ponudimo pred jedjo kot aperitiv ali pa k številnim sladicam. Odlično se poda k slivovim cmokom, panna cotti, raznim sladicam z gozdnimi sadeži, jagodami in slivami. Pomembno je, da je teranov liker pri serviranju vedno dobro ohlajen - na temperaturo med 8 in 10 °C.

Liker iz terana pa je lahko tudi lepo darilo - majhna pozornost, ki bo marsikomu polepšala dan s svojim odličnim okusom.

Vabljeni na našo spletno stran, kjer si boste lahko ogledali našo ponudbo!