Chardonnay je priljubljena in kakovostna francoska sorta vinske trte

Vino Chardonnay

V vinski kleti Vinakras poleg terana pridelujemo tudi odlična bela vina. Chardonnay je priljubljena francoska sorta, iz katere pridelujemo istoimensko belo vino. Ima več kot 50 sinonimov, med najbolj znanimi so pinot blanc chardonnay, pineau blanc chardonnay, chardennet, chardonnet, chardenai in chardenay.

Sorta izvira iz Francije in je v svetovnem merilu ena najbolj razširjenihtrt oziroma vin. V Sloveniji je z njo zasajenih cca. 8 % rodnih vinogradov, kar jo uvršča na drugo mesto po deležu zasajenih vinogradov. Kraška pokrajina pusti na vsakem grozdu svoj pečat, ki zaznamuje vsako vino. Vinske trte črpajo svojo žlahtnost iz skromne kraške pokrajine, iz njene značilne rdeče prsti, bogate z minerali in železom. Mediteransko podnebje, ki se prepleta s celinskim, daje trtam sončno toploto in ne dovoljuje, da bi nizke nočne temperature in suh, mrzel veter s severa ogrozili dragocene trte. Bela vina iz naše kleti odlikuje svežina, sadna cvetlica, poln okus in uglajenost. In chardonnay ni izjema.

Chardonnay je belo vino slamnato rumene barve, ki ga zaznamuje značilna bogata sadna aroma - po jabolkih, hruškah ali citrusih

Zmerno mehko vino slamnato rumene barve z zlatimi odtenki je polno v svojem okusu in svežini. Chardonnay zaznamuje značilna bogata aroma po jabolkih vrste zlati delišes, lahko pa tudi po hruškah in citrusih s primesjo vonja po skorji svežega kruha. Nizke kisline dajejo vinu specifičen okus, pravo razmerje med njimi pa pripomore k harmoniji in trajanju pookusa. Chardonnay se kot belo vino odlično ujema z dimljenimi ribami, belim mesom, s svežimi in poltrdimi siri ter zelenjavnimi predjedmi. Najbolje ga je postreči ohlajenega na 10 do 12 stopinj.

Vljudno vabljeni na našo spletno stran, kjer boste lahko izvedeli še več podrobnosti!