Vino rose v zadnjih letih tudi del bogate ponudbe vin vinske kleti Vinakras

Rose

Naša vinska klet Vinakras spada med največje pridelovalce vin v kraškem vinorodnem okolišu. Vina odlikuje svežina, sadna cvetica in poln okus ter uglajenost. Pridelana so iz priznanih sort grozdja, ki svojo odličnost črpajo iz kraške zemlje - značilne rdeče prsti »terra rossa«, ki je bogata z minerali in železom. Na Kraški planoti se prepletajo vplivi celinskega in mediteranskega podnebja - čez dan je toplo sonce, ponoči pa so temperature blagodejne za vinsko trto. Od vsega pridelanega vina predstavlja kraški teran več kot dve tretjini, ostalo pa so odlična bela vina, kot npr.: sauvignon, chardonnay, malvazija, sivi pinot in vitovska. V zadnjih letih pa smo se podali tudi na področje lahkotnejših vin, kot je vino rose.

Vino rose - odlikuje ga lahkotnost, živahnost in svežina ter prijetna češnjeva barva

Suho vino rose pridelujemo iz treh rdečih sort, ki jih najdemo na Krasu. Najpomembnejša je refošk, iz katerega pridelujemo kraški teran, dodana pa sta še merlot in cabernet sauvignon. Rose je tako sestavljen iz četrtine merlota in refoška, preostala polovica pa je cabernet sauvignon. Vsaka od teh sort ima v vinu svojo vlogo. Refošk poskrbi, da ima rose svežino, razigranost in barvo, merlot doda žametno mehkobo in sadnost, cabernet sauvignon pa daje vinu hrbtenico in navdušuje s svojo plemenitostjo ter lepim, dolgim pookusom. Vino rose tako prepoznamo po prijetni češnjevi barvi in vonju, ki spominja na rdeče jagodičevje, češnje in vanilijo ter okusu, ki nas razvaja s svojo svežino, mehkobo in obilo sadnosti.

Rose je nadvse primeren za vroče poletne dni. Priporočamo ga k jedem, kot so testenine, rižote, zelenjavne jedi, ribe in perutnina. Primerna temperatura za serviranje pa je med 10 in 12 stopinj.

Za še več podrobnosti ste vljudno vabljeni na spletno stran Vinakras, kjer si boste lahko ogledali našo bogato ponudbo!