Vitovska prestige - vrhunsko vino stare bele vinske sorte

Vitovska prestige je tretje vino, ki je dopolnilo naša vrhunska vina za gostinstvo. To je linija drugačnih, kompleksnih in bogatih belih in rdečih vin. Pridelujemo ga iz sorte vitovske grganje, ki je stara posebnost Krasa.

Vitovska Prestige

Vitovska prestige - prodor že pozabljene vinske sorte

Poreklo vinske sorte vitovska grganja ni znano. O njej se je na našem območju v preteklosti le malo pisalo, drugje v Sredozemlju pa je ne zasledimo. Podobna je določenim perzijskim sortam. Razširjena je na slovenskem in italijanskem Krasu ter v Vipavski dolini. Avtohtona kraška sorta vitovska grganja, na Krasu poznana tudi pod drugimi imeni, med drugim »malvazija s piko«, je bila že skoraj pozabljena. Kot sorta Vitis vinifera L. sp. vinifera vitovska grganja je bila uradno potrjena šele leta 1997 in je sedaj v ponovnem postopku, čeprav jo omenjajo že v zapisih iz 1844. leta. Danes pa zanimanje za vitovsko narašča, saj vrhunska vina iz starih sort predstavljajo posebno bogastvo in izvirnost. Zaradi odpornosti na sušo in zaradi dobrih pridelkov je priljubljena sorta, ki se je ohranila predvsem v tržaškem območju. Vino vitovska ima vse večji pomen med belimi sortami v kraškem vinorodnem okolišu in med njimi je vrhunsko vino Vitovska prestige iz naših kleti.

Vitovska prestige - elegantno in drugačno vrhunsko vino za radovedneže

Vitovska grganja daje elegantno vino z zmerno stopnjo alkohola, ki ga lahko staramo tudi v lesenih sodčkih. Vitovska prestige je slamnato rumene barve z zlatimi odtenki. Vonj tega suhega vina spominja na mandelj, karamelo, cvetlični med, pražene lešnike in posušene hruške. Polnost in sadnost okusa spremlja prefinjena nota lesa, ki ga je pustilo zorenje v hrastovih sodčkih. Vitovska prestige odlično dopolnjuje okus ribjih jedi, rižot, belega mesa in svežih sirov. To vrhunsko vino ponudimo dobro ohlajeno na 10 - 12°C.

Več o naši ponudbi vitovske in o ponudbi ostalih belih in rdečih vin si preberite na naši spletni strani. Vabljeni!