Sauvignon: sorta vinske trte, iz katere pridelujemo visokokakovostno belo in suho vino slamnato rumene barve z zelenimi odtenkiSauvignon

Vinska klet Vinakras je zaslovela predvsem po zaslugi kraškega terana, ki ga tudi največ pridelamo. Poleg tega pa pridelujemo tudi odlična bela vina, kot je na primer belo in suho vino sauvignon, ki ga pridelamo iz istoimenske bele sorte vinske trte sauvignon. V ponudbi belih vin boste lahko našli tudi chardonnay, malvazijo, sivi pinot in od nedavnega tudi vitovsko. Zrele in polne grozdne jagode črpajo svojo odličnost iz skope kraške pokrajine, ki jo odlikuje značilna rdeča prst terra rossa, bogata z minerali in železom. Na Krasu se prepleteta celinsko in mediteransko podnebje, ki prispevata toplo sonce in blagodejne nočne temperature, ki trte ne uničijo. Vsi ti dejavniki dajejo vinu žlahtnost, svežino, sadnost cvetice in polnost okusa. Sauvignon ima korenine v Franciji, kjer je znan tudi kot sauvignon blanc, sorta pa se je razširila tudi v številne vinorodne dežele z zmerno klimo, kot sta naša podravski in primorski vinorodni okoliš. Sorta sauvignon ima tudi številne sinonime, denimo blanc fumé, sauvignon white, sauvignon blanc, gros sauvignon, pinot mestny bely, muskat sylvaner, muskat sylvaner weisser, sauvignon bianco in muškatni silvanec. Zaradi značilnega sortnega karakterja, ki je odvisen od vrste zemlje in mikroklime, je sauvignon visokokakovostno belo vino.

Belo in suho vino rumenkaste barve in včasih tudi z močno aromo

V Sloveniji sauvignon pridelujeta dve vinorodni deželi - Podravska in Primorska, ki pa imata vsaka svoj sauvignon: v podravskem prevladuje parfum bezgovih cvetov, v primorskem pa je bolj izraženo seno. Na splošno je za sauvignon značilno, da je svetlo rumenkaste do slamnate barve, včasih pa ima tudi zelenkaste odtenke. Njegova aroma je lahko zelo intenzivna. Ob polnem telesu in zadostni kislini lahko deluje okusno in sveže s prijetnim sadnim priokusom. Sauvignon je belo in suho vino, ki se dobro poda k ribam, školjkam, rakom in testeninam z raznimi omakami.

Za še več podrobnosti pa ste vljudno vabljeni na našo spletno stran!