Kraški teran PTP, Vinakras: zdravilnost iz trt Kraške planote

Kraški teran je vino pridnih rok trdoživih Kraševcev, kraškega podnebja in zemlje. Kozarec vina teran močne temno rdeče barve nikakor ne sme manjkati ob jedeh s pršutom. Okusite polnost okusov kraškega terana PTP, ki jih za vas čuvamo v kamnitih kleteh Vinakras!

Kraški teran - dolga zgodovina in skrbna pridelava vina teran

Kraški teran iz ponudbe Vinakras je rdeče vino z intenzivno karminasto rdečo barvo, v kateri lahko najdemo tudi vijolične odtenke. Vonj ima prijetno sadno cvetico po jagodičevju, bogat okus vina teran pa zaznamujeta svežina in sadnost. Ker vsebuje večjo količino mlečne kisline, je vino polno, mehko in ekstraktno bogato. Kraški teran nosi oznako PTP, ki označuje »priznano tradicionalno poimenovanje«, in je slovenska vinska posebnost.

Vino teran se prideluje na Kraški planoti, kjer trte refoška zajemajo svojo moč iz rdeče ilovnate zemlje imenovane jerina ali »terra rossa«. Ime teran izvira iz samega imena zemlje (terra).

Teran slovi tudi po bogati mineralnosti, ki jo črpa iz zemlje, ki pozitivno vpliva tudi na naše zdravje. Vino teran so poznali že v času Rimljanov in je bilo cenjeno skozi zgodovino vse do danes, kar dokazujejo različne omembe v zgodovinskih zapisih. Vino je imelo in še ima na kraški zemlji tudi precejšen gospodarski pomen. V ponudbi naših rdečih vin boste poleg terana našli tudi vrhunsko arhivsko vino teranton, aromatizirano vino teranov liker, od leta 2010 pa nudimo tudi vino teran prestige, ki ga uvrščamo v našo linijo vin za gostinstvo.

Teran

Kraški teran PTP - pravilno izbrano vino dopolnjuje okus jedi

Pravilno izbrano in postreženo vino dopolnjuje okus jedi in obogati celotno doživetje. Vsakdo sicer ne more biti sommelier, kljub temu pa se lahko vsi držimo nekaterih enostavnih splošnih smernic za primerno izbiro in postrežbo vina. Kraški teran PTP se tako odlično poda h kraškemu pršutu in ostalim suhomesnatim izdelkom ter k jedem iz rdečega mesa, mesnim jedem z žara, divjačini in sirom z močnejšim okusom. Zanimiva je tudi kombinacija kraškega terana z jedmi z omakami in s pizzo. Teran postrežemo ohlajen na 14 - 18°C v kozarcu s trebušasto obliko kupe, ki je zgoraj rahlo zožena.

Kraški teran - vino, ki ga ob jedi priporočajo tudi zdravniki

Vino teran slovi po svoji zdravilnosti že iz časa Rimljanov. Njegove zdravilne učinke pa dokazujejo tudi današnji domači in tuji znanstveniki. Sestavine rdečih vin in prav posebej terana imajo blagodejni in celo zdravilni učinek.

Teran je vino bogato na fenolnih sestavinah predvsem pomembni so flavonoidi, ki so antioksidanti in lovijo proste radikale. Torej preprečujejo in zavirajo nastanek bolezni srca in ožilja katere predstavljajo v današnjem svetu velik problem. Bogata kislinska in mineralna sestava terana pozitivno deluje na delovanje prebavnih organov še posebej pri pomanjkanju teka, kroničnih in akutnih vnetjih črevesja. Kraški teran pozitivno deluje tudi pri zdravljenju slabokrvnosti saj fosforjeva kislina in železo pospešujeta nastajanje rdečih in belih krvnih telesc. Če zmerno uživamo vino teran se boljše počutimo in nismo utrujeni.

Še več o naši ponudbi terana in o ponudbi ostalih rdečih in belih vin si preberite na naši spletni strani. Vabljeni!