Solarni paneli za lastno sončno elektrarno

Varčevanje z elektriko doma

Solarni paneli oz. moduli predstavljajo povezano skupino sončnih celic. Več solarnih panelov lahko povežemo v niz. Solarni paneli proizvajajo enosmerni tok in napetost iz sončne energije. Postavljeni so lahko na tleh ali pa na strehi in tako ne zavzemajo dragocenega prostora. Skupaj s solarnim razsmernikom sestavljajo solarni paneli sončno elektrarno. Izračun stroškov vam bo pokazal, da se začetna investicija v solarne panele zelo hitro povrne z izjemnim prihrankov pri porabi električne energije iz javnega omrežja.

Sonce nam nudi brezplačno energijo, zakaj jo ne bi izkoristili? V kolikor bo proizvedena električna energija samo nadomeščala električno energijo iz javnega omrežja (in ne bo namenjena za prodajo), potem vam ni potrebno registrirati dejavnosti ali pridobiti dovoljenja skrbnika omrežja. Da preprečite uhajanje presežne električne energije v javno omrežje, vam svetujemo uporabo odklopnega AC releja.


Sončna elektrarna - izračun

Solarni paneli na strehiVerjetno se sprašujete, ali se izplača nakup lastne sončne elektrarne. Izračun donosnosti, ki ga lahko opravite s pomočjo podatkov na naši spletni strani ali pa zanj povprašate naše svetovalce, vam bo kaj kmalu razkril, da lahko z lastno sončno elektrarno znatno prihranite pri mesečnem izdatku za elektriko.

Grob izračun prihranka s pomočjo sončne elektrarne znaša vsaj 15 - 35% na letni ravni. Izkoristek solarnih panelov pri pretvorbi sončne energije v električno energijo je približno 13 - 15%. Učinkovitost sončnih celic pa lahko dodatno povečate z namestitvijo eno- ali dvoosnega sledilnika soncu.

Solarne panele lahko prav tako kombinirate z vetrno turbino in na ta način ustvarite t.i. hibridno elektrarno. Hibridni razsmernik poskrbi za transformacijo vetrne in/ali sončne energije v električno energijo za hišni omrežni sistem.

Obrnite se na nas, če potrebujete dodatne informacije v zvezi s sončno elektrarno - izračun moči in prihranka, informacije o velikosti naprave, nakup dodatne opreme za sončno elektrarno, informacije o najbolj optimalni lokaciji, itd. Za vaša vprašanja smo vam vedno na voljo.


Sončne celice - cenik

Cenik sončnih celic vam je na voljo v naši spletni trgovini. Velja zmotno prepričanje, da so sončne celice drage. O nasprotnem se lahko prepričate prav pri nas, saj vam nudimo kakovostne sončne celice po najbolj konkurenčnih cenah. Cenik sončnih celic priča o tem, kako zelo so padle cene sončnih celic in so tako dostopne prav vsakomur. S pomočjo sončnih celic boste nadomestili zelo velik del porabljene energije v sončnih dneh, določen del pa tudi v oblačnih dnevih.

Cena postavitve solarnih panelov pa vključuje več dejavnikov. V ceno so vključeni:

  • Pridobitev in urejanje soglasij
  • Fotonapetosnti moduli JAM60S10/MR-340W
  • Solarni razsmernik SE16K
  • Optimizator moči P701
  • Nosilna podkonstrukcija
  • Drobni material

Solarni paneli in postavitev pa s ceno niha tudi glede na tip postavitve. Ta je lahko na strehi ali pa na tleh. Postavitev na tleh zahteva dodatne inštalacije, kar vpliva na ceno postavitve solarnih panelov. Tip opreme prav tako vpliva na ceno, ki jo bo imela sončna elektrarna. Izračun je vedno pametno narediti že vnaprej. Na naši spletni strani si lahko ogledate naše bloge, ki bolj detajlno opišejo postopke teh vrst.

Tip strehe tudi ne gre zanemariti pri izračunu cene, saj različne vrste streh (ravne strehe, naklon, vrsta kritine) zahtevajo različne postopke. Seveda pa, če želimo več energije potrebujemo več solarnih panelov. Dodaten solarni panel pa prinese s seboj še drugo potrebno opremo, kar viša oz. niža ceno. Lokacija pa neposredno vpliva ne na ceno, ampak na povratek investicije. Lokacija je pomemben del planiranja in projektiranja, saj nekatere geografske lege prinesejo več sončne energije kot druge. V Sloveniji pa nam del investicije sončne elektrarne subvencionira Eko sklad, kar ne smemo zanemariti. Danes velja, da dobimo 180 EUR nepovratnih sredstev za 1 kVA.

Visokokvalitetne sončne celice (cenik in dodatne informacije) vas pričakujejo na naši spletni strani. Vljudno vabljeni k ogledu!