Pošlji povpraševanje

Net metering v praksi – kaj to pomeni pri samoooskrbi z elektriko?


Net metering je izraz, ki ste ga najbrž v povezavi s samooskrbo z elektriko slišali že velikokrat, najbrž pa niste čisto prepričani, kaj točno pomeni. Pomembno je, da najprej razumete, kaj sončna elektrarna sploh je. S tem pojmom označujemo skupek elementov, ki sončno sevanje pretvarjajo v sončno energijo, kar pomeni samooskrbo z elektriko.

Kaj pa pomeni net metering v praksi? Z drugimi besedami ga lahko definiramo kot neto merjenje električne energije v tekočem koledarskem letu. Torej, net metering v praksi pomeni razliko med oddano energijo iz sončne elektrarne in prejeto energijo iz javnega omrežja. Če ste prevzeli manj električne energije iz omrežja, kot ste jo v omrežje oddali, boste višek omrežju podarili, če pa ste iz omrežja prevzeli več energije, kot ste jo oddali, pa boste morali razliko doplačati. Net metering v praksi je torej le ugotavljanje, od kod ste v tekočem letu dobili več energije – iz omrežja ali ste bili popolnoma samooskrbni z elektriko.

net metering

Prednosti net meteringa

Marsikdo, ki razmišlja o postavitvi sončne elektrarne, zmotno misli, da bo z njo samooskrben z elektriko. Kot že omenjeno, temu ni čisto tako, saj mora biti vsak objekt še vedno priklopljen na javno omrežje. Vseeno pa je prednost net meteringa v tem, da se obračunava za celotno leto. Če ste bili v poletnih mesecih popolnoma samooskrbni z elektriko ali ste jo proizvedli več kot ste jo porabili, se vam bo to obrestovalo v zimskih mesecih. Zato je net metering v praksi zelo koristen, saj vključuje porabo električne energije skozi celotno leto. V Sloveniji je to zelo pomembno, saj je v zimskih mesecih občutno manj sončnih dni, poleg tega pa je sonce precej nižje.


Slabosti net meteringa

Seveda pa obstajajo tudi slabosti net meteringa. Cena sončne elektrarne je sicer odvisna od več dejavnikov, a poglavitni je njena nazivna moč. Ker se pri net meteringu razlika med porabljeno in proizvedeno energijo obračunava po enotni tarifi na podlagi dvosmernega števca, je mogoče, da boste v omrežje oddali več energije, kot ste jo iz omrežja prevzeli. To razliko boste omrežju podarili in vam ne bo povrnjena. Ravno to pa je slabost net meteringa.

Cena sončne elektrarne na ključ je sicer vedno bolj ugodna, a vseeno nima smisla vlagati v preveliko nazivno moč, če so viški v omrežje podarjeni. Posledica net meteringa v praksi je, da že vnaprej dobro preračunate, kolikšno moč sončne elektrarne sploh potrebujete. Previsoka nazivna moč namreč pomeni drago investicijo brez pravega učinka, prenizka nazivna moč pa doplačevanje razlike porabljene energije.

sončna elektrarna

Naj vas kljub net meteringu cena ne prestraši

Kljub slabostim net neteringa, cena sončne elektrarne ni tako visoka kot se zdi na prvi pogled. Prav nasprotno, sončne elektrarne iz leta v leto postajajo ugodnejše in bolj učinkovite. Sploh v današnjih časih, ko cena električne energije skokovito raste in je samooskrba z elektriko še pomembnejša, se vedno več ljudi odloča za njeno pridobivanje na trajnosten način.

Neto obračunavanje ali net metering ceno električne energije v vsakem primeru znižuje, saj v najslabšem primeru doplačate le razliko in ne celotne porabe, kot jo plačujete sedaj. Poleg tega se tudi članice Evropske Unije vedno bolj zavedajo pomena trajnosti, zato vam je pri postavitvi v veliko pomoč Eko sklad, ki bistveno zniža ceno investicije.

Za subvencijo lahko zaprosi lastnik ali solastnik objekta, kjer bi sončno elektrarno radi postavili, etažni lastnik ali solastnik objekta, zanjo pa lahko zaprosi tudi družinski član lastnika objekta. Vse na kar morate biti pri vlogi pozorni je, da je oddana pred začetkom izvajanja del in da ima stavba gradbeno dovoljenje. Tako je kljub podarjanju viška pri net meteringu, cena sončne elektrarne zelo ugodna.

montaža sončnih celic

Povrnitev investicije

Veliko smo že povedali o net meteringu, ceni sončne elektrarne in kaj sončna elektrarna sploh je, nismo pa omenili ali se investicija sploh izplača. Kot že omenjeno pri net meteringu v praksi, kljub sončni elektrarni ne boste popolnoma samoooskrbni z elektriko, a bodo vseeno vaši stroški za energijo nižji za kar 75%. Kako hitro se vam bo investicija povrnila, je seveda odvisno od velikosti elektrarne ter višine subvencij, vendar v povprečju znaša nekje med 10 in 12 leti.

Pri tem morate upoštevati tudi druge prednosti sončne elektrarne in net meteringa – cena električne energije, ki v današnjih časih vedno bolj narašča, bo za vas manj relevantna, v primeru izpadov boste še vedno samooskrbni z elektriko, za piko na i pa bo vaš ogljični odtis neprimerljivo manjši. V približno 30 letih, kolikor je povprečna doba sodobnih sončnih elektrarn, boste naredili ogromno dobrega za okolje. Na ta način pridobivanja energije boste prispevali k čistejšemu okolju in manjšim izpustom ogljikovega dioksida.

Vas zanima še več o sončnih elektrarnah, net meteringu, ceni, montaži, pridobivanju subvencij in podobno? Svetujemo vam, da se obrnete na podjetje Solar LCR, kjer vam bodo odgovorili na vse pomisleke. Z veseljem vam bodo razložili, kako poteka neto obračunavanje ali net metering v praksi, kaj njihove ponudbe vključujejo, v katero smer morajo biti sončne celice obrnjene in zakaj se sončna elektrarna izplača.

samooskrba z elektriko