Sončne celice - energija sonca je čista, obnovljiva in brezplačna


Sončne celice predstavljajo eno od idealnih rešitev učinkovite uporabe sončne energije. Čeprav je solarno ogrevanje sanitarne vode in prostorov s sončnimi celicami treba vložiti nekaj denarja, pa se nam investicija že kmalu obrestuje. Solarno ogrevanje je možno tudi s fotovoltaiko. 

Sončne celice

Medtem ko sončne celice spreminjajo sončno svetlobo v električno energijo, pa solarni moduli sončno energijo izrabljajo za solarno ogrevanje sanitarne vode in prostorov.

Energija sonca predstavlja obnovljiv vir energije. To pomeni, da ni nevarnosti, da bi zmanjšala svoje rezerve. Četudi sonce izgine za oblake, se spet pojavi in vrne s polno močjo.

Verjetno ena od glavnih prednosti sončne elektrarne pa je ta, da energija sonca ne onesnažuje. V nasprotju z nafto uporaba sončne energije ne oddaja toplogrednih plinov, prav tako njena pridobitev ne škoduje ekosistemu s izkopavanji ali izlitji.

Energija sonca je tudi brezplačna. Ko imate pripravljene sončne celice, te ne potrebujejo nobene dodatne energije za zagon. Sončna energija je neverjetno vsestranska. Z njeno pomočjo lahko napajate vse mogoče naprave, vključno z avtomobili, grelniki vode, fontanami, stavbami in celo sateliti.


Delovanje sončne celice

Sončne celice postajajo iz dneva v dan bolj aktualne. Na voljo so nam že energetske tržnice, ki temeljijo na principu vsak z vsakim, kjer uporabniki s solarnimi celicami lahko prodajajo svojo energijo drugim po cenah, ki so lahko manjše od cen, ki jih ponujajo podjetja. Delovanje sončne celice je precej preprosto in ne zahteva naprednega znanja, da razumemo osnove. Poznati moramo le pojav fotoefekta, ki pa je v teoriji čisto preprost. Fotoefekt je pojav, ko foton iz atoma izbije elektron in s tem povzroči električni tok. Sonce nam priskrbi fotone, ti pa povzročijo, da v naših solarnih celicah oz. panelih steče tok. Potrebujemo le še prevodnik, ki je priključen na pozitivno in negativno stran celice, da omogočimo pot elektronom za generiranje energije. Delovanje sončne celice je tako preprosto in zanesljivo.

Cena sončne celice je zagotovo eden od kriterijev, pri katerem smo najbolj previdni pri nakupu solarnih celic, a dejstvo je, da se celotna energetika premika v izkoriščanje obnovljivih virov, pri tem pa so najbolj cenovno ugodno prav sončne celice. Za ogrevanje vode prav tako lahko izkoriščamo fotovoltaiko, v nekaterih mediteranskih državah je dandanes že težko najti vikenda ob morju, ki ne bi izkoriščala sončne energije za ogrevanje vode. Ob visoki prisotnosti novih »težkih« porabnikov, kot so električni avtomobili bo domača proizvodnja energije še toliko bolj pomembna, zato ne odlašajmo preveč.


Vas zanimajo sončne celice na vaši strehi? Berite tu.


Solarno ogrevanje sanitarne vode s sončnimi celicami možno tudi pozimi

Proces pretvorbe, imenovan fotovoltaika, je zanesljiv in kot edini vir energije potrebuje svetlobo. Naslednja pozitivna plat tovrstnega načina pridobivanja energije je v tem, da je delovanje sončne celice mogoče tudi v slabem vremenu in pozimi, le da je takrat pridobljena elektrika iz sonca skromnejša kot v lepem vremenu. Če je vreme delno oblačno z mehkimi oblaki, bodo sončne celice proizvedle približno polovico energije, kot bi jo na sončen dan. Če so oblaki temni in težki, pa se raven proizvodnje električne energije lahko spusti na pet do deset odstotkov. Sistem ima seveda navadno podporo običajne omrežne električne napeljave, ki vskoči, kadar ni dovolj sončnih žarkov za učinkovito solarno ogrevanje vode.

Sončna celica proizvaja napetost okrog 0,5 V in tok okrog 200 A/m2. Da bi dobili primerno napetost oziroma moč, se lahko sončne celice združujejo zaporedno in vzporedno. Tako dobimo module sončnih celic v obliki plošče (panel), na katero so celice pritrjene in zaščitene pred podnebnimi in drugimi vplivi. Moduli se zlagajo eden ob drugem v fotonapetostne ravne kolektorje. Kolektorji skupaj z ostalimi potrebnimi elementi (pretvorniki, regulatorji, akumulatorji itd.) tvorijo fotonapetostni sistem. Fotoelektrične sisteme je enostavno namestiti, so zanesljivi in zahtevajo le minimalno vzdrževanje.

Zato nikar ne odlašajte, odločite se za sončne celice in solarno ogrevanje sanitarne vode. Naj vas že danes ogreje obnovljiva, brezplačna in okolju prijazna energija sonca.