Pošlji povpraševanje

Fotovoltaika – trajnostna naložba v prihodnost

Fotovoltaika in fotovoltaična elektrarna sta izraza, s katerimi se dandanes srečujemo vse bolj pogosto, pa vseeno marsikdo ni prepričan, kaj točno pomenita. Kot odgovor na vedno hujše onesnaževanje okolja se kot družba vedno bolj nagibamo k obnovljivim in bolj trajnostnim načinom pridobivanja električne energije in fotovoltaične elektrarne (po domače – sončne elektrarne) so eden izmed teh načinov.


Kaj je fotovoltaika?

Kaj je fotovoltaika, se dandanes gotovo sprašuje mnogo ljudi. Fotovoltaika je veda, ki se ukvarja z pretvarjanjem sončne energije v električno energijo. S pomočjo fotovoltaike so znanstveniki lahko razvili fotovoltaične (ali fotonapetostne) sisteme, to pa so mreže celic iz posebnega materiala, ki sončno sevanje pretvorijo v električno energijo. Svetloba, ki prihaja od sonca, je sestavljena iz delcev imenovanih fotoni, ki ustvarjajo tako imenovani fotoelektrični učinek, sončno sevanje pa pri tem s pomočjo sončne elektrarne in njenih sončnih celic neposredno pretvorimo v električno energijo.

Fotovoltaične elektrarne, bolj znane kot sončne elektrarne, so vedno bolj priljubljene in cenovno dostopne. Proizvodnja tovrstnih sistemov raste iz leta v leto, na dve leti se celo poveča za en krat, kar je odraz zaupanja prebivalstva v fotovoltaiko.


Fotovoltaična elektrarna

Delovanje fotovoltaike in sončnih celic

Sončne oz. fotovoltaične celice za pretvarjanje sončeve energije v električno potrebujejo le zadostno količino svetlobe. Najbolj učinkovite so torej podnevi, ob jasnem in sončnem vremenu, ob oblačnem nekoliko manj, najmanjši izkoristek pa imajo seveda ponoči. Sončne celice so pravzaprav okrogle silicijeve rezine z debelino okoli ene petine centimetra, večina je sestavljena iz šestih slojev, pri čemer je vrhnji sloj steklena plošča, ki spodnje plasti celic ščiti pred zunanjimi vplivi, kot so dež, toča, sneg, ptičji iztrebki in tako dalje. Ena samcata sončna celica doseže napetost do le okoli 0,5 V. Ker to še ni dovolj, so celice povezane v module, ki delujejo po principu fotovoltaike (fotovoltaični moduli), ki so bolj znani kot solarne panele. Če te module povežemo zaporedno, s tem povečamo napetost, če pa jih povežemo vzporedno, pa s tem povečamo moč.


Fotovoltaične elektrarne

Fotovoltaične elektrarne dosežejo optimalni izkoristek, kadar so montirane na strehe, ki so obrnjene proti jugu. Primerne so tudi za strehe, obrnjene proti vzhodu ali zahodu, ne pa tudi za takšne, ki so orientirane proti severu. Tudi naklon strehe igra pri fotovoltaiki in sončnih elektrarnah pomembno vlogo; večji je naklon, boljši ob energijski izkoristek. Idealen naklon sončnih celic v poletnem času znaša okoli 30 stopinj, v zimskem času, ko so sončni žarki šibkejši, pa okoli 70 stopinj. Obstajajo tudi posebni sledilni sistemi, ki ves dan module usmerjajo proti soncu, tako da omogočajo optimalen naklon in s tem čim večji izkoristek.

Fotovoltaične elektrarne se ponašajo tudi z zelo dolgo življenjsko dobo, saj vas lahko s pomočjo fotovoltaike z električno energijo oskrbujejo okoli 30 let. Z novo fotovoltaično elektrarno se vam zato v prihodnosti ne bo treba obremenjevati z naraščajočimi cenami električne energije.

Pri gradnji fotovoltaičnih elektrarn se večinoma uporabljajo trije tipi celic:

  • Monokristalne celice – imajo največji izkoristek, saj s pomočjo fotovoltaike v električno pretvorijo okoli 25 % sončne energije, vendar so zato tudi najdražji. Ne morejo se prilagajati površini pod njo, saj so rigidne.
  • Polikristalne celice – v električno energijo pretvorijo okoli 20 % sončeve energije, torej imajo nekoliko nižji izkoristek in tudi nekoliko nižjo ceno. Niso rigidne, torej se lahko prilagodijo svoji površini.
  • Amorfne celice – te s fotovoltaiko v električno energijo pretvorijo le okoli 7% sončeve in so tudi najcenejše. So manj občutljive na senco, vendar imajo nekoliko krajšo življenjsko dobo.

Fotovoltaične elektrarne so eden izmed najbolj ekoloških in trajnostnih načinov pridobivanja električne energije, za sabo namreč ne pustijo ogljičnega odtisa. So cenovno ugodne in enostavno jih je vzdrževati. 

Izkoristek sončne energije s sončnimi celicami

Dodatna prednost fotovoltaične elektrarne je, da fotovoltaika deluje tiho in s tem ne povzroča zvočnega onesnaževanja.

Z vašo novo sončno elektrarno, ki deluje po principu fotovoltaike, boste postali energijsko skoraj povsem samooskrbni. To pomeni, da vam bo vaša fotovoltaična elektrarna v sončnem vremenu proizvajala vašo lastno električno energijo, višek energije pa boste oddajali v električno omrežje. Kadar pa se pojavijo oblaki ali pade noč in vaša sončna elektrarna ne bo proizvedla dovolj, boste električno energijo začeli prejemati iz električnega omrežja. Konec meseca boste prejeli obračun, ki bo odvisen od tega, koliko električne energije boste v omrežje oddali in koliko je boste iz njega vzeli.

Gradbeno dovoljenje je včasih za fotovoltaične elektrarne potrebno, včasih ne. To je odvisno predvsem od moči, načina priklopa in lokacije postavitve, vendar za večino fotovoltaičnih elektrarn, ki se namestijo na ali ob objekt, gradbeno dovoljenje ni potrebno.

Če niste prepričali, če potrebujete dovoljenje ali ne, se lahko pozanimate na vaši upravni enoti, kjer vam bodo podali točne informacije za vaš projekt.


Ne spreglejte pomoči Eko sklada

Postavitev sončne elektrarne še nikoli ni bila tako dostopna in ugodna, kot je danes. Pri Eko skladu lahko namreč zaprosite za subvencijo, nudijo tudi nizko obrestne kredite. Če boste za nakup in montažo sončne elektrarne izbrali nas, ne boste imeli dela z raznimi vlogami, saj vam jih lahko uredimo kar mi. Bodo pa naši strokovnjaki vsekakor prišli k vam na dom, si ogledali in preučili objekt ter vam izstavili ponudbo, ki se bo prilegala vašim specifičnim potrebam.