Super živila, ki ustvarjajo bazičnost
V telesu je zelo pomembno ravnovesje med bazami in kislinami. Zdravo ravnovesje pomeni, da telo ni zakisano. Ravnovesje ohranjamo ali dosežemo tako, da se prehranjujemo pretežno z bazičnimi živili v razmerju 80:20.
Na splošno lahko rečemo, da zakisljujejo beljakovine, medtem ko je vse sadje in zelenjava pretežno z redkimi izjemami bazična. Med oreški so bazično živilo samo mandlji. Posebej po bazičnosti izstopajo peteršilj in limonin sok.
Med superživila, s katerimi popravljamo napake zakisanosti pa je cvetni prah, ki ustvarja močno bazičnost. Priporočajo čajno žličko dvakrat do trikrat dnevno.
Matični mleček pomlajuje in vrača življenje. Zaužijte po 1 čajno žličko na dan. Je tudi močno bazično živilo.
Prav tako pripravki s klorofilom krepijo kri in močno povečujejo bazičnost organizma.Najpomembnješi viri klorofila so sladkovodne in morske alge (spirulina) in različne vrste morskih trav, pšenični in ječmenovi kalčki ter alfaalfa. Klorofil dobite tudi v obliki kapsul in tablet v alternativnih trgovinah in trgovinah z zdravo hrano. Tekoči klorofil je popularen izdelek Calivite. Klorofil in nebeljakovinski del krvi, ki mu rečemo hem in je sestavni del hemoglobina v krvi se razlikujeta samo v vrsti osrednjega atoma. Klorofil odlično razstruplja telo, oziroma ga vrača v bazično ravnovesje, zato ga vsebujejo različni preparati za razstrupljanje telesa.
Hrana, ki ustvarja v telesu močno bazičnost:
ananas,beluši,brusnice,bučna semena,limete,mandarine,tangerine,čebula,zimska buča Hokaido,dinja,divje zelje,endivija,haijiki morske alge, Irish moss, morske alge, kumbu morske alge, agar, nori alge, rdeče alge, alge dulse, wakame alge,hren,ingverjev čaj, korenina,italijanska polivka z olivnim oljem in jabolčnim kisom,jagode,brusnice,robidnice,jedilna soda,kaki,umeboši slivekivi,kodrolistni ohrovt,kostanj,sladek krompir,laška repa, topinambur,maline,mango,mineralna voda Apollinaris, San Pellegrino, Sanfaustino, miso,morska sol,papaja,paprika rdeča, začimba,pastinak,pecilni prašek,peteršilj,podzemska koleraba,repinec- korenina,rdeča redkvica,zelena,želatina.
Hrana, ki ustvarja v telesu zmerno bazičnost:
morske alge,akažu,artičoke,avokado,banane (zrele),bazilika,borovnice,boršč,breskve,brokoli,vse vrste buč, cuket, razen zimske buče (Hokaido), ki je močno bazična,cimet,grenivke,limone,pomaranče,cvetača,mlada čebula,česen,češnje,poper,diakon redkev,feferoni - pekoči,leča, stročji zeleni ali rumeni fižol, onitkan z neoblikovanimi plodovi,grozdje,hruške,jabolčna čežana, jabolčnik - mošt,jabolčni kis,borovnice in križanci,jajce,jajčevec,janeževa semena,fižolovi kalčki,kardamomova semena,koper,koriander,krompir pečen neolupljen, pire,lotosova korenina,lubenica,redkev,regrat,repa,solate ledenka, rdečelistna, romanska,mešana solata,marelice,melasa,melone, dinje, lubenice,zelene olive,sladka paprika sveža zelena, rdeča, rumena,rozine,tamari sojina omaka,zelje belo, rdeče, kitajsko,brokoli,vodna kreša.
Hrana, ki ustvarja v telesu rahlo bazičnost:
brstični ohrovt,zeleni čaji,krompirjev čips, pečeni,Evian voda, Fiji voda,sladkorni grah,gobe,grozdni sok,hruškov sok,jabolčni sok,jabolka, zelenjavna juha,kajenski poper,kalčki,kamilični čaj,kokos,kokosovo olje, mast,koprova semena,korenčki biološko pridelani,kumare, vložene v jabolčnem kisu,kuminova semena,kvinoja,lanena semena,makadamijevi oreščki, olje,lovorjev list,mandlji, olje, mleko,olja: avokadovo, jegličevo, kokosovo, laneno, makadamijevo, olivno olje, trskino jeterno olje, svetlinovo olje,margarine,spirulina,muškatov cvet,sezamova, sončnična, zelenina semena,sirotka,rižev sirup,okra,rdeča pesa.
Hrana, pijača, ki rahlo zakisljuje:
ajdova kaša,črni čaj,blitva,bob,curry,črni fižol,beli fižol,limski, mornariški fižol, pinto, rdeči fižol,datlji,divji riž,domače ocvrte jedi (krompir),fige,adzuki fižol,grah,stročji zeleni ali rumeni fižol z oblikovanimi plodovi,fižol mungo,humus,javorjev sirup,jogurti vsi rahlo zakisljujejo, zmerno pa, če jih sladkamo,juha iz fižola, graha, paradižnika, itd.,kefir,balzamični kis,kisla smetana,korenčki industrijsko pridelani,koriandorova semena,ovsena kaša (neslajena),špinača,lotos,maslo,olje iz ogrščice, rumenika, rastlinska olja, sezamovo, sončnično olje,med,pinjole,paradižnik, omaka iz paradižnika brez mesa, juha, paradižnik v konzervi itd.,navadna voda iz pipe, klorirana,slive sveže in suhe,javorov sirup,sladilo iz stevie,rabarbara.
Hrana in pijača, ki zmerno zakisljuje telo:
rdeče in belo vino,arašidi,beli riž,ribe,dagnje,gazirane pijače,trdi siri,čičerika,tortilje,čokoladno mleko,divjačina,gorčica,jetra,granatno jabolko,ionizirana kuhinjska sol,jabolčna pita,jajčne testenine iz bele moke,jastog,ječmen polnozrnat,ječmenova moka,kakav v prahu,kava vseh vrst zmerno do močno zakisljuje organizem,kečap, vse vrste kosmičev,soljino olje,svinjska mast,skuta,črne olive,pistacije,polenta,polnozrnati krekerji, kruh,postrvi,umetna sladila kot je saharin,koruza.
Hrana in pijača, ki močno zakisljuje telo:
pivo,gin,whisky,vodka,angelska torta,bel kruh in ostale vrste razen izjem,bela moka,beli sladkor,biskviti,piškoti,čokolada,vse meso, hamburgerji,soja,gauda sir,gazirane pijače,gin,hrenovke,klobase,zrezki,grisini iz bele moke,hmelj,beli kis,vinski kis,kozice, morski rakci,krekerji slani,krofi,kuskus iz bele moke,kvas,lazanja,lepinja,lešniki,makaroni iz bele moke,marmelade,mečarica,orehi,pizza,pudingi,sladoledi vsi okusi,cupcakes.
5 najučinkovitejših zdravilnih pripomočkov na svetu
Bitter Melon (Japonska), Noni Berry (Francoska polinezija),Cordyceps (Tibet), Elderberry (Avstrija), Durian (Malezija)
Zanimive povezave:
Koralni kalcij
Kako pripravite B-kompleks iz pekovskega kvasa
Mleko
Primerjava in lastnosti mleka: kravje, ovčje in kozje mleko
16 živil, ki topi maščobo
Kokosovo olje
Za vse ljudi dobre volje!
Vsebina ima zgolj in izključno leinformativninamen!