Dr. Warburg je dejal:”Pomanjkanje kislika in zakisanost sva dve plati iste medalje: če ima nekdo eno, ima tudi drugo”. Če je vaše telo preveč zakisano, vam bo avtomatično primanjkovalo tudi kisika v telesu; če imate premalo kisika, boste zakisani. Začarani krog.
”Če odvzamete zdravi celici 35% njenega kisika, jo lahko v dveh dneh spremenite v rakasto celico,”je trdil dr. Warburg.“Vse normalne celice imajo absolutno potrebo po kisiku, tumorske pa lahko živijo brez njega. To je pravilo brez izjeme.”
Rakasta tkiva so kisla, zdrava so alkalna. V svojem delu ‘Metabolizem tumorjev’ je dr. Warburg pokazal, da vse kancerogene oblike izpolnjujejo dva pogoja: krvno zakisanost in hipoksijo (pomanjkanje kisika).
Odkril je, da so rakaste celice anaerobne (ne dihajo kisika) in da ne morejo preživeti v prisotnosti visokih koncentracij kisika. Preživijo lahko samo ob pomoči glukoze in brez kisika. Zato karcinom ni nič drugega kot obrambni mehanizem, ki ga naše celice uporabljajo, da bi preživele v kislem okolju brez prisotnosti kisika.
Zdrave celice torej živijo v alkalnem okolju polnem kisika, ki omogoča njihovo normalno delovanje, rakaste celice pa v kislem okolju brez kisika.
Kislost in alkalnost organizma sta odvisna od prehrane
Po tem, ko je prebava končana, hrana glede na njeno nutricionistično vrednost ustvarja pogoje za kislost oz alkalnost organizma. Kislo in alklano stanje se meri s pH lestvico, ki ima vrednosti od 0 do 14; od 0-7 je kislo, 7 je nevtralno, od 7 do 14 pa alkalno oz bazično.
Da bi naše celice uspešno delovale, je najugodnejše okolje blago alkalno, vrednosti malo nad 7. Pri zdravih posameznikih je pH krvi nekje med 7,40 in 7,45. Kri nenehno prilagaja pH vrednost, da ne bi padla v metabolično zakisanost.
Hrana, ki zakisljuje telo
- rafinirani sladkor in vsi njegovi derivati. Sladkor je najslabša stvar, saj ne vsebuje beljakovin, maščob, vitaminov in mineralov, ampak samo rafinirane ogljikove hidrate, ki škodijo trebušni slinavki.
- vse vrste mesa
- proizvodi živalskega izvora - mleko, sir, smetana, jogurt...
- rafinirana sol
- rafinirana moka in vsi njeni derivati kot so testenine, torte, piškoti, kruh...
- margarina
- kofein
- alkohol
- tobak
- vsa industrijsko predelana in konzervirana hrana, ki vsebuje barvila, stabilizatorje, dodatke...
- antibiotiki in na splošno vsa zdravila