Pošlji povpraševanje

Porcelan gres ploščice- kombinacija lepote in uporabnosti

Porcelan gres ploščice so na tržišču zelo razširjen tip ploščic, saj jih pred ostalimi tipi ploščic odlikujejo številne fizikalne in mehanske prednosti. Najpogosteje jih uporabljamo v zunanjosti, saj so odporne na vse zunanje razmere, pogosta pa je uporaba tudi v notranjem oblikovanju. Poleg klasičnih porcelan ploščic se lahko odločite tudi za drugačen videz, kot je na primer imitacija lesa, naravnega kamna ipd.

Porcelan gres plošče

Porcelan gres plošče: kako so izdelane?

Porcelan gres ploščice poznamo tudi pod drugim imenom - granitogres ploščice. Od ostalih keramičnih ploščic se ne razlikujejo po sestavi mase, iz katere je porcelan gres ploščica izdelana, temveč po načinu izdelave.

Porcelan gres ploščice se namreč žgejo dlje časa in pri višjih temperaturah (med 1300°C in 1400°C), kar porcelan ploščici omogoči ojačenje določenih lastnosti. Zgornja plast mase se namreč spremeni v izjemno trdno glazuro, ki je odporna na vse vrste vplivov zunanjega okolja.

Porcelan ploščice - talne ploščice

Prednosti in lastnosti porcelan gresa

Talne plošče iz porcelan gresa se od ostalih keramičnih ploščic razlikujejo po svoji trdnosti in vpojnosti vode. Zaradi slednjega so porcelan gres ploščice tako primerne za vse površine, kjer je večja nevarnost za stalen stik z vodo, kot je na primer zunanja terasa, kopalnica, kuhinja … Porcelan gres ploščice imajo izjemno nizko absorpcijo vode, ta znaša manj kot 0,5%.

V povezavi z absorpcijo vode porcelan gres plošč pa je pomembno omeniti tudi zmanjšano nevarnost, da takšne ploščice pozimi počijo. Ker ne absorbirajo vode, ta v talni ploščici ne more zmrzniti, kar bi posledično počilo celotno ploščico. Ker na porcelan gres ploščice temperaturne razlike ne vplivajo, jih lahko uporabimo tudi kot talne ploščice za prostore s talnim gretjem.

Pomembna lastnost porcelan ploščic je tudi odpornost na UV žarke. To v praksi pomeni, da boste lahko zunanje talne ploščice uporabljali še leta in leta po nakupu, brez da bi te zbledele. Vaš nakup se vam bo obrestoval tudi še mnogo let po samem nakupu.

Njihovi priljubljenosti gotovo pripomore tudi preprosto vzdrževanje in čiščenje. Za redno čiščenje ne potrebujete ničesar več kot samo krpo in vodo in vaša terasa lahko v trenutku postane kot nova. Izogibajte se zgolj agresivnim čistilom, ki bi bolj kot porcelan gres ploščici škodoval fugi.

Talne plošče granitogres

Drsnost porcelan gres ploščic

Lastnost porcelan gres ploščic, ki povzroča največ nejasnosti, je drsnost. To je lastnost ploščic po katerih hodimo s čevlji in jo označujemo s črko R. Za splošno uporabo najbolj v poštev pridejo naslednje tri kategorije drsnosti talnih ploščic:

  • R9- primerne za notranjo uporabo, če jih uporabimo v zunanjosti morajo biti obvezno nadkrite,
  • R10- primerne tako za zunanjo kot notranjo uporabo,
  • R11- bolj grobe ploščice, ki so primerne za zunanje ureditve.

Načini polaganja porcelan gres ploščic

Za različne prostore in njihovo uporabo je potrebno izbrati tudi določen način polaganja porcelan gres plošče. Te se med seboj razlikujejo v preciznosti polaganja, za nekatere namreč potrebujete usposobljenega mojstra, druge pa lahko položite na domačem vrtu kar sami.

Porcelan ploščice - gres talne plošče

Polaganje porcelan gres ploščic na estrih z lepilom

Lepljenje porcelan ploščic na estrih poteka popolnoma enako kot lepljenje katerikoli drugih keramičnih ploščic. Porcelan gres plošče položene v taki tehniki so primerno stabilizirane, da lahko čez njih vozi ali celo parkira vozilo. Ta tehnika je najbolj primerna za zunanje površine, kjer se tekom dneva giblje večjo število ljudi.

Suho polaganje porcelan gres plošč v pesek

Porcelan gres plošče debeline 2 cm lahko prosto, brez vkopavanja, položite neposredno na pesek ali gramoz. Same plošče so odporne prosti zmrzali, torej je tudi ta skrb odveč.

Suho polaganje porcelan ploščic v travo

Tehnika polaganja porcelan gres ploščic v travo je soroden polaganju gres ploščic v pesek. Pri polaganju v travo je pomembno poudariti, da je tlak odporen proti plesni in mahu, kar je definitivno pomembna prednost za zunanje ploščice.

Polaganje porcelan gres ploščic z distančniki

Najbolj nepoznana in zahtevna tehnika polaganja talnih ploščic je polaganje z distančniki. Osnovan je na distančniku, ki ploščico prime iz spodnje strani, da ta v resnici lebdi nad tlakom. V spodnji prazen prostor lahko napeljemo vse instalacijske elemente, kot so na primer prehodi električnih kablov in cevi.

Polaganje porcelan ploščic z distančniki je še posebej priljubljeno v zunanjih ureditvah z bazenom, saj lahko v prazen prostor pod talnimi ploščicami skrijemo vso instalacijo, ki jo bazen potrebuje.

Porcelan gres ploščice

Vrste porcelan gres plošč

Ker so porcelan gres ploščice izjemno uporabne tako v notranji kot zunanji ureditvi, jih proizvajalci izdelujejo v najrazličnejših vzorcih in oblikah. Najbolj klasična je imitacija lesa in pa imitacija naravnega kamna. Na naši spletni strani lahko najdete široko ponudbo najrazličnejših porcelan gres plošč, od imitacije marmorja do staranega lesa, torej se bo nekaj gotovo našlo tudi za vaš okus.

Za lažje polaganje porcelan gres in ostalih ploščic danes poznamo standardne dimenzije porcelan gres plošč. Te nam omogočajo hitrejšo komunikacijo, lažjo montažo in na koncu tudi nižjo ceno. Nekaj standardnih dimenzij porcelan gres plošč:

  • 40 x 80 x 2 cm,
  • 40 x 12 x 2 cm,
  • 50 x 100 x 2 cm,
  • 60 x 60 x 2 cm

Porcelan gres ploščice - dimenzije