Pošlji povpraševanje

Robniki za vrt: preprosta rešitev za zamejitev zelenice

Robniki za vrt so izjemno uporaben element za urejanje zelenice in ločevanje trave od peska. Glavna naloga vrtnih robnikov je, da preprečujejo zaraščanje trave preko celega vrta in jo tako zamejijo na željeno območje. Aluminijasti robniki za vrt so tako odlična rešitev, saj so v travi skoraj neopazni, hkrati pa še vedno vzpostavljajo močno bariero.

Vrtni robniki - razmejevanje površin

Izbira materiala: aluminijasti robniki za vrt ali PVC robniki za vrt

Vrtne robnike se večinoma izdeluje iz dveh materialov, in sicer aluminijasti robniki za vrt ali PVC robniki. Zavedati se je treba, da vrtni robniki ležijo v zemlji, zato so za izdelavo vsekakor potrebni kakovostni in nerazgradljivi materiali, ki ne reagirajo z vodo. Od posameznega materiala je odvisno, kako se bo odzival določen robnik.

Aluminijasti robniki za vrt

Aluminij je kovina, ki je lahka in so jo lahko upogiba. Pri robnikih za vrt je to vsekakor pozitivna lastnost, saj lahko aluminijaste robnike za vrt po želji tudi krivimo in ustvarjamo ukrivljene zelenice. Aluminij ne rjavi in je lahek material za vzdrževanje. Za vrtne robnike je najprimernejši »I« profil, ki je posebej oblikovan, da se lahko med seboj združujejo in tako ustvarijo poljubno dolge linije. Aluminijaste robnike za vrt ponujamo v dveh dimenzijah:

 • aluminijasti »I« profil 250 x 10 cm
 • aluminijasti »I« profil 250 x 14 cm

PVC robniki za vrt

Alternativa aluminiju so PVC robniki za vrt- cena je tu malo nižja, kar ne pomeni, da le-te niso kvalitetni. PVC robniki so izdelani iz reciklirane in UV odporne plastike, ki je izjemno lahka za uporabo. So črne barve, da iz zemlje ne izstopajo preveč in so izjemno lahki za sestavljanje. Po mnenju nekaterih se lahko s PVC robniki lepše dela krivine ali celo kroge, saj ponujajo bolj natančno sestavljanje. Ponujamo jih v dveh dimenzijah, in sicer:

 • PVC »L« profil 100 x 6 cm
 • PVC »L« profil 100 x 8 cm

Aluminijasti robniki za vrt

Uporaba vrtnega robnika

Vrtni robniki se najpogosteje uporabljajo za ločevanje dveh različnih tekstur na vrtu v zunanjosti. Eleganten robnik za vrt tako skoraj nevidno vzpostavi strogo mejo med materiali, ki se ne bo spremenila niti skozi daljše časovno obdobje. Trava se tako zaraščala med pesek, kar bo takoj ustvarilo bolj urejen vrt. Materiali, ki jih lahko uporabite za s teksturami bogat vrt, so:

 • marmorni prodniki
 • rečni prodniki
 • drobljenci (marmorni ali dekorativni kamen)
 • okrasno borovo lubje
 • dekorativni kamni

Ostale funkcije vrtnega robnika so lahko še robnik za tlakovce, vrtne poti ter dilatacijo pri mrežah za gramozno stabilizacijo. To je satasta mreža v katero se vsuje pesek in tako stabilizira gramozno površino.

Montaža aluminijastega robnika za vrt

Vrtni robniki iz aluminija so preprosti za montažo, zato lahko manjši projekt urejanja vrta izvedete tudi sami, ne glede na vaše ročne spretnosti. Da pa bo stvar še lažja, smo vam pripravili postopek montaže vrtnih robnikov po korakih.

 1. Pripravite podlago: glede na vrsto tekstur, ki jih boste z robnikom zamejili, si pripravite podlago (če boste posejali travo, si pripravite zemljo, za prodnike pripravite podlago iz peska ipd.)
 2. Zamejite meje robnika: v prej pripravljeno podlago si zarišite (najlažje z orodjem za vrtnarjenje ), kje bo robnik potekal.
 3. Izkopljite linijo: v podlago v prej narisano linijo izkopljite približno 8 cm globok jarek.
 4. Spojite posamezne robnike: preprost dizajn omogoča, da robnike preprosto spojite enega v drugega in ga tako podaljšate do željene dolžine.
 5. Vrtne robnike stabilizirajte: v širše robnike dodajte bočno oporo oz. zatiče, ki bodo stabilizirali robnik, da se ta ne ukloni iz svoje dolžine.
 6. Robnik zasujte: prej izkopan material uporabite za zasutje robnika.
 7. Dekorirajte po svojih željah: na eno ali obe srani dodajte željeni dekorativni material, kot so prodniki ali lubje.

Robniki za vrt - cena ugodna

Robniki za vrt: cena in kakovost

Izgled zunanjega vrta lahko tako v nekaj preprostih korakih izboljšamo z elegantnimi robniki za vrt. Cena aluminijastih robnikov za vrt je ugodna, sploh če vzamemo v zakup, da bodo robniki zdržali vrsto let. Z enkratnim nakupom robnikov se izognete vsakoletnim stroškom na račun urejanja vrta. Privarčevali boste tudi na račun vašega potrpljenja, saj boste z robniki naredili konec spontanega zasajanja trave med okrasne prodnike.

Potencial urejanja vrta z vrtnimi robniki

Kot že napisano, je glavna prednost robnikov za vrt, da preprosto in elegantno bolj jasno in točno ločijo posamezne dele vrta. Celotna podoba vrta zato deluje bolj urejeno, za vzdrževanje pa je potrebno vložiti manj časa. Če si tudi sami želite ustvariti svoj kotiček na domačem vrtu, smo za vas pripravili nekaj možnosti, ki vam jih ponujajo aluminijasti robniki za vrt- cena za prenovo je minimalna! Ideje za prenovo so:

 • vrt z ozirom na trajnost- tudi pri prenovi vrta je potrebno pomisliti na ohranjanje planeta, zato se odločite za recikliran PVC ali aluminij
 • naravna oaza- dekorirajte vrt z naravnimi barvami lesa in kamna, ki bodo večno modne
 • rože za piko na i- popestrite vrt z rožami, ki cvetijo v različnih letnih časih in si tako ustvarite vrt, ki se bo spreminjal tekom celega leta
 • japonski vrt- odmaknite se od vsakodnevnega stresa v ti. »zen garden« in si naberite moči za nove podvige

Vrtni robniki - kako razmejiti površine