Pošlji povpraševanje

Zunanje talne porcelan gres ploščice za terase so odlična izbira za vsako zunanjo površino


Ploščice za terase predstavljajo odličen način za izgradnjo popolnega zunanjega življenjskega prostora, kjer lahko z družino in prijatelji uživate v naravi. Na trgu je široka izbira zunanjih talnih ploščic za teraso, a vendar imajo porcelan gres ploščice lastnosti, zaradi katerih so odlična izbira za vsako zunanjo površino. Razlog za njihovo priljubljenost je tudi estetski videz.

Ploščice za terase pogostokrat delujejo nekoliko hladno, a gres ploščice so oplemenitene s tehničnimi lastnostmi, ki jim dajejo naraven videz lesa ali kamna. Kljub eleganci, lepoti in vedrini naravnih materialov pa so nadvse vzdržljive. Tehnološke prednosti in žganje pri visokih temperaturah omogočata, da temperaturne spremembe in UV žarki nanje ne vplivajo. Lasersko rezane z ratificiranimi robovi ploščice za terase so odporne na težke obremenitve, močne kisline, sol, bazne raztopine ter ne vpijajo vode.


Zunanje talne ploščice za teraso

Sestava in namen uporabe vzdržljivih porcelan gres ploščic

Možnosti za preureditev zunanje terase s ploščicami za teraso so neskončne!

Gres ploščice so trdne, kompaktne, barvne in vzdržljive ploščice žgane v peči pri 1200-1400 C° dokler ne dosežejo popolne vodoodpornosti ter neporozne vitrifikacije. Izdelane so iz materialov z najnižjo stopnjo absorpcije, saj vpijajo manj kot 0,5 % vode. Po sestavi delimo jih na:

  • Stenske ploščice

Stenske keramične ploščice so izdelane iz rdeče ali bele gline. Večina zelo kakovostnih modelov je izdelanih iz bele gline, ki je estetsko bolj dovršena. Od talnih ploščic jih razlikuje nižja vzdržljivost ter več možnosti površinskih obdelav.

  • Talne ploščice

Talne ploščice še dalje razdelimo na tiste izdelane iz rdeče gline, namenjene notranji uporabi ter porcelan gres ploščice. Slednje so bile sprva zasnovane le kot zunanje talne ploščice za teraso, vse več pa se uporabljajo tudi za notranje polaganje. Glede na končno obdelavo ploščice ločimo še na glazirane v visokem sijaju ali mat izvedbi ter na neglazirane.

  • Zunanje ploščice

Zunanje ploščice za terase so večinoma porcelan gres ploščice, saj zaradi granitogresa skorajda ne vpijajo vlage. Izjemna trdnost in kompaktnost granitogresa ščitita ploščice pred udarci, poškodbami in ekstremnimi vremenskimi razmerami.


Ploščice za teraso v imitaciji lesa

Zakaj je pomembno kakovostno polaganje zunanjih talnih ploščic za teraso?

Ste se odločili, da je čas, da popestrite zunanji prostor z novimi talnimi ploščicami za teraso? Ste si ogledali izbiro, se pozanimali o lastnostih ter kupili močne, trpežne in stabilne ploščice? Odlično. Sedaj je treba ploščice le še položiti. Polaganje ploščic je ključnega pomena. Ploščice so lahko še tako kakovostne, toda če ne bodo pravilno položene, bo hitro prišlo do poškodb.


Najboljši načini polaganja zunanjih porcelan gres ploščic za terase

Ploščice za teraso so zaradi svojih prvovrstnih specifikacij lahko položene na več načinov. Polagajo se lahko na estrih z lepilom, z distančniki, v pesek ali travo. Kateri način izbrati in kako bo potekalo polaganje, pa je povsem odvisno od videza in namena ploščic.

  • Polaganje na estrih z lepilom

Polaganje na estrih z lepilom zagotavlja izjemno stabilne in trdne površine. Največkrat se uporablja za porcelan gres plošče debeline 2 cm. Pri polaganju so potrebni še ekspanzijski spoji, ki so napolnjeni s cementno malto. Takšno polaganje ploščic je primerno za področja z veliko povozne površine, peščev, kot so dovozi, parkirišča in terase.

Uporabljata se dva tipa inštalacije polaganja na estrih z lepilom -  polaganje na tla in na plošči. Pri polaganju na tla se na predpripravljeno zemljo položijo grob in fini estrih ter estrih pod kotom za odvodnjavanje. Nanje se nanese lepilo za keramiko in zunanje talne ploščice za terase. Pri polaganju ploščic na ploščo se estrih pod kotom za odvodnjavanje položi na temeljno ploščo. Na estrih sta nato položeni dve plasti vodoodporne folije in toplotne izolacije (dvokomponentna hidroizolacija). Šele nato se nanesejo lepilo za keramiko in porcelan gres plošče.

  • Polaganje z distančniki

Zunanje talne ploščePolaganje z distančniki odpravi težave z izravnavo terena ter omogoča optimalno odvodnjavanje. Suha inštalacija, brez lepila dopušča vgradnjo inštalacij in cevi ter zmanjša čas dela in stroškov. Zaradi odsotnosti estriha se zmanjšajo obremenitve, kar zagotovi boljšo toplotno izolacijo ploščic za terase.

Suho polaganje ploščic odpravi težave z vdori vode, vlago, inovativne rešitve pa nudijo enostaven in hiter pregled ob nastanku težav. Suho polaganje porcelan gres ploščic je način, pri katerem se ploščice položijo na distančnike. Distančniki ali nastavki predstavljajo plastično oporo, postavljeno na osnovno podlago, ki se varno prilagaja vsem vrstam plošč.

Za polaganje ploščic so na voljo distančniki brez uravnavanja (fiksni) in distančniki s samouravnavanjem (mobilni). Distančniki brez uravnavanja se uporabljajo za suho polaganje ploščic za terase na temeljno površino z do 5° naklona. Distančniki s samouravnavanjem pa imajo mobilno glavo, ki deluje kot drsni ležaj. Prilagodljiva podpora omogoča samoizravnavanje neravne površine, na katero so položene ploščice.

  • Polaganje v pesek in v travo

Rezultat suhega polaganja neposredno na gramoz, pesek ali travo je nedrseča tlakovana pot, brez uporabe malte, estriha ali lepila. Polaganje porcelan gres ploščic v pesek se začne z nasutjem peska, ki se s pomočjo teptalca zbije skupaj in izravna. Nanj se položijo plošče s križci, ki se potolčejo, uravnajo in zafugirajo. Pri polaganju na travo pa so ploščice nameščene na izkopano travno rušo, kateri je dodana mivka, ki izenači nivo. Temu sledi nameščanje plošč v želeno tlakovanje, plošče se dobro shodi in doda ekspanzijske spoje v širini 2 - 5 cm. Takšne ploščice so enostavne za namestitev in vzdrževanje ter izjemno odporne - tudi proti zmrzali, mahu in plesni.