Pošlji povpraševanje

Robniki bodo polepšali vaš vrt in dvorišče

Si želite urejen vrt, znotraj katerega bodo lično razmejene posamezne površine? To lahko enostavno dosežete z robniki. Vrtni robniki bodo namreč zelo lepo razmejili površine s kakršno koli podlago. Tako bodo lahko, denimo, lepo poskrbeli za razmejitev med vašo travnato površino in tisto, posuto s kamenčki in podobno. Če boste izbrali pravi material zanje, pa se boste lahko poigravali celo z različnimi oblikami in tako naredili svoj vrt (ali dvorišče) še bolj atraktiven.


Robnik

Robniki za vrt, dvorišče in cesto: vsak ima svoj namen in izgled

Če se pogovarjamo o vrstah robnikov, potem moramo izpostaviti tri vrste le-teh. Robnike za vrt, za dvorišča ter cestne robnike. Prav vsak od teh ima svoj namen in svojo podobo.

Medtem, ko cestne robnike vsi zelo dobro poznamo, saj ločujejo pločnike od cest, včasih pa smo na njih tudi posedali, pa so tisti za dvorišča in vrtove bolj znani lastnikom zunanjih površin, kot so travnik, vrt ali dvorišče.

Zelo pogosto jih uporabljajo tudi strokovnjaki, ki se ukvarjajo z urejanjem zunanjih površin. Robniki so namreč pomembni predvsem za urejanje okolice, in sicer na način, da z njimi razmejujemo različne površine in tvorimo želene oblike. S tem tudi olepšujemo vrt in ustvarjamo atraktivne zunanje površine.


Vrtni robniki so običajno narejeni iz bolj fleksibilnih materialov

Robniki, ki jih uporabljamo za pločnike in ceste, so običajno bolj okorni in debelejši od tistih za vrtove in dvorišča. Lahko so poševni ali poševni z utorom. Ker morajo prenesti veliko težo, oziroma silo, morajo biti narejeni iz vzdržljivih, močnih materialov, kot sta kamen in beton. Lahko pa jim – seveda – dodamo tudi okrasne elemente, če tako želimo.

V nasprotju s temi, so dvoriščni in vrtni robniki bolj lični in tanjši. Z njimi dejansko lepšamo in oblikujemo videz zunanjega prostora. Ker ni potrebno, da prenesejo tako veliko silo, so najpogosteje narejeni iz mehkejših in manj okornih materialov. Lahko so iz PVC-ja, aluminija, pa tudi iz lesa, kamna in kovine.

Z vrtnimi robniki lahko kreativno razporedimo okolico

Robniki za vrt olepšajo naše zunanje površine

Če cestne robnike uporabljamo predvsem, oziroma zgolj zaradi praktičnosti in varnosti, pa so vrtni v prvi vrsti namenjeni olepševanju vrta in okolice.

Čeprav smo izpostavili, da so lahko narejeni tudi iz materialov, kot sta les in kovina, pa vam bodo pri urejanju vrta in dvorišča še bolj prav prišli tisti, narejeni iz bolj fleksibilnih materialov. Le-te namreč lahko ukrivljamo in oblikujemo, s tem pa ustvarjamo atraktivne oblike, ki ne samo, da ločujejo travo ob betona ali kamenčkov, temveč tudi polepšajo okolico.

PVC robnik

Vrtne robnike iz tovrstnih, fleksibilnejših materialov, lahko tako oblikujemo čisto po svojih željah. Na primer v klasične kvadrate, ki so še posebej uporabni, če želimo vrt ločiti od preostalih delov dvorišča. Namesto tega lahko izberemo tudi okroglo obliko, ki bo še posebej lepo poudarila kakšno lepo sadno ali okrasno drevo in ga ločila od preostalih delov zunanjega prostora. Lahko pa jih oblikujemo celo v druge valovite oblike, podobne, denimo, valovom ali oblakom in tako ustvarimo zares privlačen vrt in okolico.

V podjetju Kamen Stožice ponujajo takšne, ki so kot naročeni za to. Na voljo so namreč robniki za vrt iz PVC-ja in aluminija. Oboje lahko po svoje oblikujemo in prilagajamo svojim željam.

Aluminijasti so nekoliko trdnejši in dobro poskrbijo, da se trava ne vrašča v gredo ali pesek. Lahko jih krivimo in sestavljamo skupaj. Narejeni so iz kakovostnega aluminija, posamezni kosi pa se med seboj zelo lepo ujemajo in sestavljajo. Seveda pa jih lahko pustimo tudi v ravnini.

Najpomembnejša naloga aluminijastih vrtnih robnikov je torej, da poskrbijo, da se trava ne zarašča v gredice, kamenčke ali pesek. Ob enem pa so do travnatih površin tudi prijazni, saj ne spreminjajo oblike trave. Vrt obmejen s takšnimi robniki torej deluje veliko bolj urejen, trava pa še naprej raste v takšni liniji, kot smo jo začrtali na začetku.

PVC robniki pa so priljubljeni predvsem zato, ker jih zlahka krivimo in tako oblikujemo v želene oblike, poleg tega pa jih lahko tudi obrežemo.

Narejeni so v liniji na L, zraven pa dobimo tudi kline, s katerimi jih zabijemo v zemljo. Rebra, ki jih imajo v notranjosti, poskrbijo za večjo trdnost. Z njimi pa prav tako lahko oblikujemo različne pasove in tako poskrbimo, da se posamezni materiali ne mešajo med seboj.


Robniki za travo naj bodo raje iz PVC-ja

Čeprav so tako vrtni robniki iz aluminija kot PVC-ja zelo prilagodljivi in primerni za urejanje okolice, pa je za robnike za travo boljše izbrati plastične, saj bodo manj v napoto vaši kosilnici. Tisti, ki so na voljo v podjetju Kamen Stožice, so narejeni iz reciklirane plastike, sicer pa so črne barve.

Najbolje jih je postaviti tako, da gledajo iz zemlje zgolj 1 cm. Na takšen način so dovolj skriti, a tudi dovolj uporabni, da z njimi razmejimo površine. Poleg tega pa jih tako ne boste nehote ranili med košenjem trave.