Pošlji povpraševanje

Robniki – vrtni robniki, ki bodo zaključili videz celotne okolice

Robnike se v zunanji ureditvi največkrat uporablja za ločevanje dveh različnih materialov in tekstur. Z njimi lahko zamejimo vrtno pot, ločimo travo od dekorativnega peska ali pa zamejimo dekorativno lubje pod okrasnim drevesom.

S skoraj nevidno rešitvijo PVC robnika lahko preprosto ustvarimo urejen vrt, ki za vzdrževanje potrebuje veliko manj časa in energije. Preverite našo spletno ponudbo, kjer lahko izbirate med široko paleto vrtnih robnikov, dekorativnega peska, vrtnega dekorja...

PVC robniki po ugodni ceni

Razlike med PVC robniki in aluminijastimi robniki

Za zunanje ureditve se danes največ uporabljajo PVC robniki in robniki iz aluminija. Razlog za izbiro materiala leži v funkciji zunanjega robnika- ta mora biti odporen na vodo, temperaturo in vlago, hkrati pa mora biti dovolj trden, da ločuje dve različni teksturi.

Razlike med obema vrstama vrtnih robnikov so minimalne in na koncu se večina strank preprosto odloči za nakup tistega robnika, ki jim je vizualno najbolj všeč. Pri aluminiju stranke največkrat prepriča eleganca izjemno tankih robnikov, pri PVC robnikih cena in pa lahko sestavljanje elementov.

Lastnosti PVC robnika

Naši PVC robniki so izdelani iz reciklirane plastike, ki je odporna na UV žarke. To pomeni, da se robniki pod sončno svetlobo tekom uporabe ne bodo drastično spremenili in se obnašali enako kot ostala plastika, ki bi jo pozabili na soncu. Ker je to umeten material, so PVC robniki odporni na vse vremenske razmere.

Ponujamo jih v črni barvi, da te minimalno izstopajo iz zemlje. Navadno se jih montira do 1 cm iz zemlje, s čimer preprečimo morebitne poškodbe s kosilnico. Mnogi menijo, da se krivulje lažje kot z aluminijastimi robniki ustvari s PVC robniki. Cena je zaradi ugodnejšega materiala nižja, a to vsekakor ne pomeni, da PVC niso kvalitetni. Ponujamo jih v dveh dimenzijah:

  • robnik »L« profil 100 x 6 cm
  • robnik »L« profil 100 x 8 cm

PVC robniki za vrt

Lastnosti robnikov iz aluminija

Aluminij je material, ki ne rjavi, torej dobro prenaša vlago in vodo. Robniki iz aluminija so tanki »I« profili, ki omogočajo preprosto spajanje elementov v neskončno dolgo linijo. Aluminij je zelo lahko upogljiva kovina, zato z aluminijastimi robniki zelo preprosto ustvarite tudi krivulje. Aluminijast »I« profil robnika ponujamo v dveh dimenzijah:

  • robnik 250 x 10 cm
  • robnik 150 x 14 cm

Aluminijasti robniki za vrt

Kako sam/a namestim vrtni robnik?

Vrtni robnik je izjemno preprosto namestiti, saj med procesom ne potrebujemo nikakršnih zapletenih naprav. Pri izbiri robnikov je pomembno upoštevati omejitve materiala- aluminij je bolj primeren za ravne linije, s PVC robniki pa se lahko bolj prosto igramo tudi s krivinami. Navodila, kako preprosto montirati PVC robnik najdete v nadaljevanju.

  1. Pripravite si podlago: glede na želeno teksturo, je potrebno pripraviti ustrezno podlago (za travo je potrebna zemlja, za dekorativni prod pesek)
  2. Zarišite linijo mejnice: za lažje nadaljnje delo si v podlago zarišite, kako bo tekla linija, ki bo ločevala dve različni teksturi.
  3. Izkopljite plitek jarek: na zarisani liniji izkopljite plitek jarek, ki naj bo globok približno 8 cm. Upoštevajte, da je za najboljše rezultate potrebno robnik pustiti 1 cm nad zemljo.
  4. Spojite posamezne robnike: posamezne robnike povežite v dolgo linijo, ki jo položite v jarek.
  5. Stabilizirajte PVC robnik: v utore na bočni strani ustavite plastične zatiče, ki bodo poskrbeli, da bo robnik ostal na mestu.
  6. Zasujte jarek: jarek in robnik v njem zasujte s prej izkopanim materialom ali drugim dekorativnim materialom.

Možnosti urejanja z robniki za vrt

Glavna naloga vrtnih robnikov je tako ločevanje posameznih tekstur na vrtu, da se te med seboj ne mešajo. Ostre linije, ki jih boste z robniki pridobili, bodo vrt naredile bolj urejen in s tem tudi privlačnejši. Prav tako vam bo tak urejen vrt prihranil marsikatero skrb, saj vam ne bo treba stalno klečati na kolenih in urejati popolne zelenice. Robnik namreč preprečuje tudi zaraščanje trave na območja, kjer si to ne želimo, na primer med tlakovce, na vrtno pot, v dekorativni pesek…

PVC robniki za vrt

Kako urediti vrt s PVC robniki- cena vrtnih robnikov in ostalega dekorja

Svoj vrt lahko uredite na nešteto različnih načinov z uporabo istih materialov. Z vrtnimi robniki lahko ločite katerekoli teksture, ki jih želite na svojem vrtu, največkrat pa so to naravni material, ki ustrezno poudarijo zunanji prostor.

Z robniki ločite različne teksture iz marmorja

Pri marmorju za zunanje ureditve med robniki za vrt največkrat uporabljamo dve podvrsti, in sicer marmorni drobljenec in marmorni prodec. Med seboj se razlikujeta po velikosti- prodec je večji od drobljenca. Ponujamo številne barve marmorja, od zelenkastih tonov, do modrih in vse do rdečih in belih.

Ločite rečni prodec od trave z vrtnim robnikom

Če vam marmor ne ustreza, si lahko ogledate nam bolj domač rečni prodec. Zaradi potovanju na dnu reke in brušenju ob ostale kamenčke je prijetno zaobljen in kot nalašč za vaš novi PVC robnik. Cena je odvisna od velikosti zrnc prodca.

Aluminijasti in PVC robniki za vrt

PVC robnik in okrasno lubje

Poleg kamna pa lahko svoj vrt okrasite tudi z dekorativnim lubjem. V ponudbi imamo tri različne granulacije lubja, vse tri velikosti pa je od zemlje potrebno ločiti s filcem, da ne pride do gnitja. Tudi lubje lahko od trave preprosto ločimo z vrtnim robnikom.