Pošlji povpraševanje

Alu robniki so zaradi svojih značilnosti odlična izbira za vrtne robnike


Alu robniki so samo ena vrsta robnikov, ki pa so zaradi svoje fleksibilnosti eni bolj priljubljenih. Uporabljamo jih za razmejitev med različnimi površinami. Ker so upogljivi in jih tako lahko oblikujemo v različne oblike, pa na edinstven in atraktiven način poskrbijo za izgled vrta in dvorišča.


Alu robnik


Vrtni robniki so pomemben del vrtne arhitekture

Poznamo več vrst robnikov. Tisti, ki so najbolj prepoznavni, so predvsem cestni. Ti so narejeni iz betona ali kamna in so namenjeni predvsem varnosti in učinkovitosti voznih ter, še posebej, sprehajalnih površin. Seveda jih lahko dopolnimo z okrasnimi kosi, vendar se tega poslužujemo zelo redko.

Po drugi strani so vrtni robniki v prvi vrsti namenjeni urejanju zunanjih površin. Ker jih običajno uporabljamo za urejanje in razmejevanje takšnih, kot sta vrt ali dvorišče, so najpogosteje narejeni iz mehkejših materialov. Beton ali kamen namreč nista potrebna, saj ni treba, da zdržijo velike pritiske in težo.

Vrtni robniki so tako lahko narejeni iz različnih materialov. Na voljo so, denimo, tudi takšni, ki so narejeni iz lesa ali kovine. Ti so seveda lahko zelo atraktivni, a niso preveč upogljivi, zato ne omogočajo ustvarjanja tako atraktivnih oblik.

Namesto njih lahko uporabimo PVC ali alu robnike, ki so veliko bolj fleksibilni, a še vedno dovolj trdni, da ustvarijo učinkovito razmejitev. Obojne dobite v podjetju Kamen Stožice, kjer vam bodo svetovali tudi, kako jih postaviti in oblikovati.


Robniki in njihov učinek na urejenost vrta ali dvorišča

Tako PVC kot alu robnike lahko oblikujemo v atraktivne oblike, saj sta oba materiala dovolj upogljiva. Sicer so PVC robniki še toliko bolj upogljivi, a že s tistimi iz aluminija boste lahko poskrbeli za atraktivno ureditev vašega vrta ali dvorišča.  

Robnike lahko tako na primer oblikujemo v enostavni kvadrat, ki bo zelo priročen pri razmejevanju vrta od ostalih zunanjih površin. Seveda pa bodo naše zunanje površine še bolj atraktivne, če se bomo poslužili tudi nekoliko bolj razgibanih oblik.  

Namesto kvadrata lahko na primer posežemo po krogu ali valovitih oblikah. Vse te oblike bodo ustvarile zanimiv pogled na naš vrt in dvorišče, materiali pa bodo med seboj lepo ločeni. Na takšen način bosta naš vrt in dvorišče dobila videz urejenosti in sistematičnosti.


Aluminijasti robnik na dvorišču

Prednosti alu robnikov

Kot že rečeno, so robniki iz aluminija dovolj trdni, a ob enem tudi dovolj fleksibilni za oblikovanje v raznorazne oblike. Alu robniki pa imajo poleg tega še druge prednosti.

  • Dosegljivi so v obliki I, zaradi česar so zelo enostavni za uporabo.
  • Ker so narejeni iz aluminija, ne rjavijo.
  • Krivulje, ki jih naredimo z alu robniki, so gladke in atraktivne.
  • Med seboj jih lahko povežemo, zato lahko s pomočjo posameznih delov ustvarjamo delitacije različnih dolžin.