Dober računovodja je osnova odličnega računovodskega servisa

Iščete računovodjo? Menite, da ste sami dober računovodja in iščete zaposlitev, kjer bi se lahko izkazali? Za računovodjo sta pomembna strokovnost in natančnost, ter tudi poštenost in veselje do dela. To in drugo morate upoštevati, če bi želeli zaposliti računovodjo ali pa se nameravate zaposliti kot računovodja.


Dober računovodja - osnove in zahteve računovodskega poklica

Računovodja skrbi za poslovno-finančne posle podjetja in njihovo skladnost z veljavnimi računovodskimi standardi in zakonskimi predpisi. V delovne naloge računovodje sodi vodenje poslovnih knjig, finančno načrtovanje, sestavljanje bilance, računovodskih poročil, zaključnih računov, poslovnih in finančnih poročil. Marsikateri poslovnež bi vam verjetno rekel, da je dober računovodja nekdo, ki v dogovorjenem času opravi delo, ki se od njega zahteva. To je opis povprečnega računovodje.

Računovodstvo ima pregled nad celotnim dogajanjem v podjetju, kar lahko pripomore k boljšim uspehom vašega podjetja. Zato je dober računovodja ali dober računovodski servis tisti, ki:
- poskrbi za dodano vrednost vašega podjetja tako, da vam tudi svetuje - kako prihraniti denar, kako povečati dobiček,...
- izpolnjuje vse zakonske dolžnosti in več: skrbi za roke za oddajo vaših poročil, prevzema odgovornost za točnost podatkov ter vam nudi davčno svetovanje, tudi ko ne zaprosite posebej zanj.


Dober računovodja se drži temeljnih načel poklicne etike računovodje

Dober računovodja je zavezan temeljnim načelom poklicne etike računovodje, ki jih obenem nadgradi s svojimi načeli etike in morale. Po Kodeksu poklicne etike računovodje so ta sledeča:
1. Računovodja mora vzdrževati visoke standarde strokovne usposobljenosti, morale in dostojanstva.
2. Računovodja je strokoven, zaupanja vreden, pošten in resnicoljuben ter vsestransko prizadeven pri opravljanju svojih obveznosti in odgovornosti. Pričakuje se, da bo svoje naloge in dolžnosti opravljal učinkovito in ob popolnem spoštovanju načel kodeksa.
3. Nenehno spremljanje novosti na računovodskem področju in strokovno izpopolnjevanje je pomemben del nalog računovodje. Obenem se pričakuje prenos računovodskega znanja na mlajše kolege.
4. Računovodja svojemu stanovskemu kolegu ne odreče pomoči z nasvetom ali mnenjem. Sodelovanje med računovodji temelji na odkritosti in prenašanju izkušenj.


Dober računovodja - osebnostne lastnosti za zaposlitev v računovodstvu

Zaposlitev za računovodjo zahteva neoporečno in nepristransko osebo. Poštenje in etičnost v vseh storitvah, ki jih nudi računovodja, sta pomembni lastnosti dobre računovodje. Dober računovodja je zmožen logičnega razmišljanja, odraža visoko mero zbranosti in natančnosti, zaveda se zaupne narave poklica in zaupnost tudi prakticira ter je iniciativen. Strokovnost računovodje je odraz formalne izobrazbe, poklicnih izkušenj in stalnega dodatnega izobraževanja ter spremljanja novosti v zakonodaji in praksi. Dober računovodja se ne loteva nalog, za katere ni usposobljen.


Vse to pa so značilnosti tudi našega računovodskega servisa, kar lahko potrdijo tudi naše številne stranke, zato vas vabimo, da nam zaupate tudi vi!