Lesena hiša iz brun - praktična in energijsko efektivna

Lesene hiše že vrsto let povezujemo visoko kakovostjo, tradicijo in inovativnostjo. Nad njimi so se navduševali že naši predniki, danes pa uporabnikom ne omogočajo več le oddiha za vikend, temveč so več kot samo primerne za kvalitetno bivanje. Lesene hiše iz brun - brunarice mnogi še danes, kljub ekološki gradnji in naravnemu bivanju smatrajo zgolj kot počitniško bivanje, vendar jih je s pravilnim pristopom mogoče spremeniti v udoben družinski dom za vse leto. Prednosti ne vidimo samo v možnosti hitre izdelave in ugodne cene lesenih hiš, saj so najpomembnejše prednosti odlične gradbeno-fizikalne lastnosti, uporaba ekološko neoporečnih materialov, manjša poraba električne energije, manjša teža celotne konstrukcije lesene hiše iz brun, odlična potresna odpornost in še bi lahko naštevali. Les poznamo kot obnovljiv vir energije, ki je hkrati okolju in bivanju najbolj prijazen material.

Lesena hiša: cena


Zakaj uporabiti les?

Les kupcem omogoča minimalne stroške bivanja v celotnem življenjskem ciklu. Vsakdo, ki se odloča za nakup hiše, najprej razmisli o ceni in o višini stroškov. Poraba energije tako predstavlja najpomembnejši element pri odločanju o nakupu. Lesene hiše iz brun zaradi vseh prednosti lesa zagotavljajo najvišjo kvaliteto življenja, odločitev zanje pa ni težka. Je vedno topel material s prijetnim vonjem, ki ima poleg vsega še odlične akumulacijske sposobnosti, zaradi katerih ohranja ravnotežje med zunanjimi in notranjimi temperaturnimi spremembami, v prostorih lesene hiše pa vedno prispeva k prijetni bivalni klimi. Kadar se v prostoru nahaja preveč vlage, jo prične absorbirati, kadar je vlage premalo, pa jo oddaja nazaj v prostor. V kolikor pri gradnji uporabimo les, dosežemo:

  • Energijsko varčnost,
  • odlično toplotno in zvočno izolativnost,
  • zdravju in okolju prijazen način življenja,
  • ognjevarnost in potresno varnost,
  • dolgo življenjsko dobo objekta in
  • hitro in ekonomično izdelavo lesene hiše ali drugega objekta.


Kako je mogoče, da je lesena hiša iz brun varna pred požari?

Med ljudmi velja splošno prepričanje, da je les izjemno hitro vnetljiv in gorljiv material, zato naj bi bili takšni objekti bolj izpostavljeni požarom, kot klasično zidani objekti. Mnogi pa ne vedo, da v primerjavi z ostalimi materiali les prenaša večje požarne obremenitve, zaradi česar lesena hiša v primeru požara ne prepusti. Na površini se namreč ustvari zoglenela plast, ki deluje kot nekakšna samozaščita pred požarom. Podobno velja še za potres in druge primere naravnih katastrof, v katerih se je lesena hiša iz brun izkazala kot povsem varna izbira.

izdelava lesene hiše iz brun


Kaj o tovrstnih objektih menimo Slovenci?

Gradnja lesene hiše prinaša v primerjavi s klasično mnoge prednosti, vendar pa, kot je vidno v prejšnjem odlomku, les napačno povezujemo z različnimi predsodki. Le-ti se največkrat navezujejo na njegovo gorljivost, glasnost (pokanje) in ustvarjanje prepiha, glede na to, koliko lesa imamo na voljo v naši zeleni deželici, pa še vedno raje posegamo po malce bolj eksotičnih vrstah lesa, vsaj kar se tiče urejanja zunanje okolice. Lesene hiše iz brun so pri nas precej bolj pogosto opazne, kot so bile nekoč, v prihodnjih nekaj letih pa bo najverjetneje njihova priljubljenost še narasla. Vse bolj se namreč zavedamo njihove energetske varčnosti in velikega pomena ohranjanja okolja takšnega, kot je. Lahko se samo vprašamo, kaj nam prinaša prihodnost.

VAS ZANIMA KAKŠNA JE CENA MONTAŽNIH LESENIH HIŠ?


Razbijamo mite - lesene hiše niso glasne

Predsodek o puščanju različnih zvokov je povsem napačen. Govorimo o materialu, ki je odličen toplotni in zvočni izolator. Lesene hiše iz brun šume, ki prihajajo iz okolice, omilijo, prav tako pa preprečijo uhajanje šumov v notranjosti objekta. Tisti, ki bivajo v sožitju z naravo, ponoči precej mirneje spijo, podnevi pa so zato bolj aktivni in nimajo težav s koncentracijo. V podjetju Javušnik ustvarjamo najvišjo kvaliteto bivanja, ki jo sedaj nudimo tudi vam.