Digitalni tisk je primeren za različne tiskovine

Digitalni tisk je sodoben način tiska, pri katerem se izbrano gradivo natisne neposredno iz digitalnega vira. Zaradi nizkih stroškov je še posebej primeren za manjše naklade tiskovin, kjer bi drugačni načini tiska bili predragi. Digitalni tisk se uporablja še za tiskanje nalepk, vizitk in drugega promocijskega materiala podjetij.

Digitalno tiskanje – glavne prednosti

Digitalno tiskanje v celoti nadzoruje računalnik, saj ni med pripravo materiala in tiskanjem nobene vmesne stopnje obdelave gradiva. Pri klasičnem načinu tiska (npr. offset načinu) je pred tiskom potrebno pripraviti tiskarske plošče, kar poveča stroške in hkrati podaljša čas od priprave do končnega izdelka. Tako natisnjeni prvi odtisi so najdražji, cena pa se s številom odtisov znižuje. Ker pri digitalnem tiskanju odpade vsa predpriprava, je mogoče zelo učinkovito in hitro natisniti manjše naklade, ki so posledično veliko cenejše. Zaradi ugodne cene je digitalno tiskanje primernejše za manjše naklade tiskovin ali serije, ki se med seboj razlikujejo le po manjšem detajlu.

Digitalni tiskalniki (inkjet in laserski tiskalniki) postajajo vse zmogljivejši in kvaliteta tiska se dandanes zlahka kosa z izdelki klasičnega tiska. Pri digitalnem tisku se uporabljajo pigmenti ali tonerji, ki jih je mogoče nanašati na različne površine: na papir, fotografski papir, magnete, platno ali druge površine. Barve se nanesejo na površino in se naknadno po želji še dodatno fiksirajo (na primer s toploto).

Digitalni tisk za tiskovine

Digitalni tisk je zelo primeren za izdelovanje vseh vrst tiskovin, ki jih podjetje potrebuje za svoje poslovanje in za uspešno promocijo. Zaradi ugodne cene tiska je mogoče oblikovati promocijske materiale, posvečene posameznemu dogodku ali predstavitvi izdelka na tržišče, kar je bilo prej cenovno prevelik zalogaj. Pripravimo lahko promocijski material velikih formatov, kot so transparenti ali večji plakati, kot tudi drobnejše izdelke, na primer letake, kataloge, ali zgibanke. Posebna prednost digitalnega tiska je uporaba različnih materialov, saj lahko za promocijo uporabimo magnete ali izdelamo še posebno privlačne 3D napise.

Digitalni tisk se uporablja še za industrijsko rabo, saj ga je mogoče nadgraditi z dodatnimi načini dodelave osnovnega materiala. Mednje sodijo na primer perforacije in možnost zgibanja.

Digitalne tiskovine

Digitalno tiskanje

Digitalni tisk vizitk

Kljub vse pogostejšemu digitalnemu povezovanju poslovnih partnerjev, so vizitke v poslovnem svetu še vedno zelo prisotne. V osnovi so namenjene zgolj za učinkovito izmenjavo osebnih kontaktov, vendar s svojo pojavnostjo ustvarjajo prvi vtis o podjetju in zato sporočajo veliko več kot le kontaktne podatke. Oblikovanju vizitk je zato vredno nameniti več pozornosti kot mogoče ostalemu promocijskemu gradivu.

Za vizitke je najbolje izbrati zelo kvaliteten papir, ki je prijeten na dotik in omogoča natančno tiskanje. Digitalni tisk zagotavlja zelo podrobne in čitljive odtise, ki so predpogoj za vse nadaljnje oblikovanje. Oblikovanje naj bi bilo podrejeno logotipu in dejavnosti podjetja. Kreativne rešitve, ki na izviren način predstavljajo dejavnosti in vizijo podjetja, se velikokrat izkažejo za zelo dobro naložbo pri navezovanju poslovnih stikov.

Digitalni tisk nalepk

Digitalni tisk omogoča med drugim tudi natančen tisk na samolepilne folije. Na tak način zlahka učinkovito pripravimo celo serijo nalepk, njihovi namembnosti pa se prilagaja kvaliteta folije in moč lepila. Izbiramo lahko med robustnimi varnostnimi nalepkami, na katerih so opozorila glede rokovanja z aparati ali nevarnimi snovmi, ali etiketami na izdelkih za enkratno uporabo.

Napisi in nalepke natisnjene v 3D obliki so vizualno privlačni in trpežni, zato se večinoma uporabljajo za promocijo. Zaradi odebeljene strukture imajo zelo dobro UV zaščito, ki varuje barve, zaradi česar jih je mogoče namestiti znotraj in zunaj objektov. Digitalno tiskane 3D nalepke omogočajo še dodatne zanimive efekte: lahko vsebujejo bleščice ali celo barvila, ki se pri različnih temperaturah drugače obarvajo.

Digitalni tisk je praktičen, cenovno ugoden in glede na uporabljene materiale dovolj raznolik, da z njim natisnemo vse tiskovine, ki jih potrebujemo za učinkovito promocijo podjetja, kot tudi za vsakodnevno delo z materiali, opremljenimi z logotipom in podatki podjetja.