Ustna higiena je zelo pomembna - otroci se je morajo naučiti od staršev

Ustna higiena je zelo pomembna, saj predstavlja preventivo bolezni ustne votline, ki je najpomembnejša naloga zobozdravstva. Preventivno zobozdravstvo obsega redno profesionalno odstranjevanje zobnih oblog ter seznanjanje ljudi o pravilni ustni higieni. Prav tako obsega tudi zdravljenje obzobnih tkiv, ki je še posebej pomembno takrat, ko so že prisotni simptomi bolezni. Prepoznavanje, takojšnje ukrepanje in spremljanje poteka bolezni je potrebno za ohranjanje zdravih dlesni in zobovja. Za nego zob skrbimo s preventivo zobnega kariesa, ki se izvaja s fluoriranjem in zalivanjem fisur, z zgodnjim odkrivanjem karioznih lezij in s takojšnjim zdravljenjem, ki ga izvajamo z zalivkami, inlayi in onlayi. V družini je ena najpomembnejših navad, ki jo starši priučijo otrokom ustna higiena. Otroci veliko bolezni dedujejo od svojih staršev, med njimi tudi razne bolezni ustne votline. Zato je prav, da se oskrba zobovja prične že z izrastom prvega mlečnega zoba. Če otrokom privzgojimo dobre navade za vzdrževanje ustne higiene, jim prihranimo številne težave z zobmi v odrasli dobi.

Del ustne higiene je tudi odstranjevanje zobnega kamna s čiščenjem in peskanjem

Kaj je zobni kamen? Zobni kamen je trda bakterijska obloga, ki je ne moremo odstraniti z zobno ščetko. Nastane iz mehkih oblog, ki ostanejo na zobeh po nezadostnem čiščenju. Stare obloge počasi privzemajo minerale, ki so v slini, ti pa spremenijo mehke obloge v trde. Te spremenijo površino zoba iz gladke v hrapavo, ki privlači še več mehkih oblog in tako se zobni kamen še bolj kopiči oziroma nalaga. Največ zobnega kamna se običajno nahaja na notranji strani zobovja spodnje čeljusti. Razlog za to je velika količina sline, ki je stalno prisotna. Zobni kamen lahko z jezikom otipamo kot hrapavo površino na zobeh. Zanj je značilno, da ostane površina zoba hrapava tudi po temeljitem ščetkanju.

Čiščenje, peskanje in poliranje zobovja pripomore k boljši ustni higieni

Čiščenje zobnega kamna in peskanje pripomore k boljši ustni higieni, saj na ta način odstranjujemo mehke in trde zobne obloge, v katerih se zadržujejo tudi bakterije, ki povzročajo vnetje in krvavenje dlesni. To lahko privede do paradontoze, ki je zelo razširjena bolezen obzobnih tkiv. Rezultati raziskav so pokazali, da ima več kot 90% slovenskega prebivalstva eno od različnih oblik paradontalnih bolezni. Glavni vzrok bolezni je pomankljiva ustna higiena, ki povzroča kopičenje zobnih oblog na zobeh. Samo ščetkanje ne predstavlja zadostne higiene, zato je potrebno občasno profesionalno čiščenje zobnega kamna in peskanje. Tako odstranimo tudi trdovratne obloge, ki predstavljajo idealne pogoje za razvoj bakterij. Potek paradontoze je počasen. Ob zobeh nastajajo žepki, v katerih so bakterije, ki žepke počasi poglabljajo. Ko se globina žepkov poveča na 3 mm, iz njih ob sondiranju priteče kri ali gnoj. To je znak, da se vezivni pripoj in kost začneta razkrajati kot posledice postanejo zobje majavi in na koncu neboleče izpadejo. Paradontoza ima velik vpliv na naše splošno zdravstveno stanje zato je pomembno, da jo zdravimo.

VEČ O PARADONTALNI BOLEZNI SI PREBERITE TUKAJ!

Za vzdrževanje ustrezne ustne higiene vam zobozdravnik razloži potek vseh postopkov

Kako poteka čiščenje zobnega kamna? Uporabljata se dve metodi: ena metoda se izvaja s posebnim brusilnikom, druga naprednejša metoda se pa izvaja s pomočjo ultrazvoka. Čiščenje se v današnjem času izvaja najpogosteje  s pomočjo ultrazvoka, ki zobni kamen odstrani hitro in neboleče. Z ultrazvokom se razbijejo trdne obloge, ki so nad in pod nivojem dlesni. Po čiščenju in peskanju vedno sledi še poliranje zob, ki zgladi površino in tako onemogoča nalaganje mehkih oblog, ki bi posledično spet povzročile nastajanje novega zobnega kamna. Poliranje se izvaja s fino pasto, ki zobem povrne gladko površino. Za saniranje težko dostopnih mest se uporablja peskanje, ki poteka s pomočjo finega peska in vode. Peskanje odstranjuje tudi pigmentne madeže na zobeh, ki nastanejo kot posledica pitja kave, čajev, uživanja obarvane hrane in kajenja. Običajno se čiščenje in peskanje izvajata enkrat letno, nekateri ljudje rabijo odstranjevanje zobnega kamna pogosteje, nekateri pa redkeje. 

Več o čiščenju zobnega kamna si preberite tukaj: https://www.vsi.si/dentalna-akademija/naravno-ciscenje-zobnega-kamna