Ustna higiena

Strokovnjak za ustno higieno nas bo nauči pravilnega umivanja zob in nas spodbudil k ustreznim spremembam v načinu življenja, ki bodo pripomogle k ohranitvi zdravja naše ustne votline. Z demonstracijo pravilne uporabe pripomočkov za čiščenje nas bo poučil o načinih temeljitega čiščenja zob ter nam povedal ali zanj uporabljamo primerne pripomočke. Ob natančnem pregledu bo ugotovil na katerih mestih v našem zobovju nastajajo zobne obloge in kje morda zastaja hrana, izmeril prizadetost obzobnih tkiv, na koncu pa nam zobe tudi profesionalno očistil, odstranil mehke in trdne zobne obloge, zobni kamen ter jih spoliral. Na voljo nam je tudi možnost zaščite zob s posebnimi premazi, ki naredijo njihovo površino gladko, kar preprečuje oprijem plaka in razvoj nevarnih bakterij.

Ustna higiena

Pravilna higiena ustne votline je torej nepogrešljiva. Vse, ki se nahajajo na področju Kamnika, Kranja, Mengša, Domžal, Ribnice, Kočevja ali Ljubljane ter želijo svojim zobem in ustni votlini pokloniti vrhunski tretma, vabimo v našo ordinacijo, na Koprski 94a, v Ljubljani.

Pravilna ustna higiena

Vsakodnevno umivanje zob je izjemno pomembno. Za čistočo zob in obzobnih tkiv lahko zadostuje že nekaj minut pravilnega ščetkanja. Na zobno ščetko nanesemo zobno kremo in jo pod kotom 45° narahlo pritisnemo ob zunanjo stran dlesni. Pričnemo z nežnimi potegi od dlesni proti vrhu zob. Ko končamo z zunanjimi ploskvami zob, nadaljujemo še s ščetkanjem notranjih in vseh griznih površin. Vendar pa samo osnovno ščetkanje za ustrezno čiščenje ustne votline še zdaleč ni dovolj, uporabiti moramo namreč tudi zobno nitko in medzobno ščetko, s katerima dosežemo težko dostopna mesta, ki jih s ščetko sicer ne bi. S tem preprečimo nalaganje zobnih oblog, ki se sčasoma spremenijo v zobni kamen, kar pa bi prav lahko pripeljalo do vnetij dlesni.

Zobni aparat higiena

Na zobeh se neprestano tvori plak, ki je lepljiva, brezbarvna obloga iz bakterij. Če ga redno ne odstranjujemo (kar pomeni od dvakrat do trikrat dnevno), je eden glavnih vzrokov nastanka zobne gnilobe in bolezni dlesni.

Pri uporabi nesnemnega ortodontskega aparata se največ oblog nabira ob zobnem vratu in okoli nosilcev, ki so nalepljeni na zobeh. Ker aparat čiščenje naših zob otežuje, zanj uporabljamo posebno ščetko z utorom, s katero očistimo vse ploskve zob (notranje, zunanje in žvečne). Pozorni bodimo na površine ob dlesni in nosilcih. Najbolj priporočljiva je zobna pasta s fluoridi, ki pomagajo dodatno zaščititi zobe pred zobno gnilobo. Sledi čiščenje predelov okoli nosilcev oz. obročkov in področja ob dlesni, s posebno čopasto ščetko. Pod žicami aparata in medzobne prostore, očistimo z medzobno ščetko. Na koncu uporabimo debelejšo zobno nitko s čistilnimi gobicami, ki delujejo kot nekakšne krpice za čiščenje.

Zobni aparat higiena

Pri uporabi snemnega aparata zobe čistimo kot običajno. Sam aparat očistimo vsaj 2-3 krat dnevno, saj na njem zastajajo obloge prav tako kot na zobeh. V ta namen je najboljša posebna ščetka za čiščenje snemnega aparata, speremo pa ga le pod tekočo vodo. Kadar aparata ne uporabljamo, ga hranimo v posebni škatlici.

Več o ortodontskem aparatu

Ustna higiena otrok

Če zobni higieni posvečamo dovolj pozornosti že v zgodnjem otroštvu in otroke usmerjamo k pravilni in učinkoviti ustni negi, bo slednja takšna ostala tudi v odrasli dobi.

Starši bi morali z otrokovo ustno higieno pričeti takoj, ko izraste prvi mlečni zob, otroci pri tako nizki starosti, namreč svojih zob še ne zmorejo ščetkati sami. Ko dopolnijo tretje leto, je niz njihovih mlečnih zob običajno že popoln, v zgornji in spodnji čeljusti pa se pod njimi že začenjajo razvijati stalni zobje. Temeljito čiščenje otrokovih mlečnih zob je še vedno domena staršev. Pri starosti približno 6ih let, še preden izpade prvi mlečni zob, se za mlečnimi kočniki pojavijo prvi stalni kočniki, čas pa je tudi, da se otroci pričnejo učiti samostojnega čiščenja zob, kar pogosto otežujejo škrbine, izraščajoči stalni zobje in tesni medzobni prostori. Starši naj nadaljujejo s ščetkanjem otrokovih zob vsaj enkrat dnevno, otroke pa naj spodbujajo, da bi to čim večkrat počeli tudi sami. Po 6. letu starosti se poleg vsakodnevnega čiščenja zob priporoča tudi dodatna zaščita proti kariesu.


Več o ustni higieni otrok