Sončne celice – energija sonca je čista, obnovljiva in brezplačna

Sončne celice predstavljajo eno od idealnih rešitev učinkovite uporabe sončne energije. Čeprav je v solarno ogrevanje sanitarne vode in prostorov s sončnimi celicami treba vložiti nekaj denarja, pa se nam investicija že kmalu obrestuje. Solarno ogrevanje je možno tudi s sončnimi kolektorji. Medtem ko sončne celice spreminjajo sončno svetlobo v električno energijo, pa sončni kolektorji sončno energijo izrabljajo za solarno ogrevanje sanitarne vode in prostorov.

Energija sonca predstavlja obnovljiv vir energije. To pomeni, da ni nevarnosti, da bi zmanjšala svoje rezerve. Četudi sonce izgine za oblake, se spet pojavi in vrne s polno močjo. Verjetno ena od glavnih prednosti sončne energije pa je ta, da energija sonca ne onesnažuje. V nasprotju z nafto uporaba sončne energije ne oddaja toplogrednih plinov, prav tako njena pridobitev ne škoduje ekosistemom z izkopavanji ali izlitji. Energija sonca je tudi brezplačna. Ko imate pripravljene sončne celice, te ne potrebujejo nobene dodatne energije za zagon. Sončna energija je neverjetno vsestranska. Z njeno pomočjo lahko napajate vse mogoče naprave, vključno z avtomobili, grelniki vode, fontanami, stavbami in celo sateliti.

 

Solarno ogrevanje sanitarne vode s sončnimi celicami možno tudi pozimi

Energija soncaProces pretvorbe, imenovan fotovoltaika, je zanesljiv in kot edini vir energije potrebuje svetlobo. Naslednja pozitivna plat tovrstnega načina pridobivanja energije je v tem, da je delovanje sončne celice mogoče tudi v slabem vremenu in pozimi, le da je takrat pridobljena elektrika iz sonca skromnejša kot v lepem vremenu. Če je vreme delno oblačno z mehkimi oblaki, bodo sončne celice proizvedle približno polovico energije, kot bi je na sončen dan. Če so oblaki temni in težki, pa se raven proizvodnje električne energije lahko spusti na pet do deset odstotkov. Sistem ima seveda navadno podporo običajne električne napeljave, ki vskoči, kadar ni dovolj sončnih žarkov za učinkovito solarno ogrevanje sanitarne vode.
Sončna celica proizvaja napetost okrog 0,5 V in tok okrog 200 A/m2. Da bi dobili primerno napetost oziroma moč, se lahko sončne celice združujejo zaporedno in vzporedno. Tako dobimo module sončnih celic v obliki plošče (panel), na katero so celice pritrjene in zaščitene pred podnebnimi in drugimi vplivi. Moduli se zlagajo eden ob drugem v fotonapetostne ravne kolektorje. Kolektorji skupaj z ostalimi potrebnimi elementi (pretvorniki, regulatorji, akumulatorji itd.) tvorijo fotonapetostni sistem. Fotoelektrične sisteme je enostavno namestiti, so zanesljivi in zahtevajo le  minimalno vzdrževanje.

 

Zato nikar ne odlašajte, odločite se za sončne celice in solarno ogrevanje sanitarne vode. Naj vas že danes ogreje obnovljiva, brezplačna in okolju prijazna energija sonca.

 

Bio Planet d.o.o. | Ogrevanje vode in doma s sončno energijo - povezave do naše spletne strani:

VPRAŠAJTE NAS
NAPIŠI KOMENTAR
VPRAŠAJTE NAS
B2BB2C
Bio Planet d.o.o.
Naslov
Leskoškova 9e
1000 Ljubljana
Spletna stran
E-pošta
01 524 0 320
Seznam fraz
sončne celice, energija sonca, solarno ogrevanje sanitarne vode
ZEMLJEVID