Sorniki - strojni elementi za gibljive spoje strojnih delov

Sorniki so strojni elementi, s katerimi sestavljamo enega ali več strojnih delov v gibljive zveze. Na sorniku lahko dva strojna dela nihata ali pa je en del s sornikom trdno vezan. Gibljivi del je sestavljen z ohlapnim ujemom, vezan pa s tesnim ujemom. V natančnih zvezah je v gibljivi del vstavljena ležajna puša, strojni element praviloma votlega valja, ki je namenjen prilagajanju dveh valjastih elementov. Gibljivi del sornika mora biti mazan, saj je izpostavljen obrabi.

Sorniki

Poznamo različne oblike sornikov - brez glave, z glavo ter z glavo in navojnim čepom. Slednji imajo posneto glavo, da lahko sornik primemo s ključem, proti osnemu pomiku pa so varovani z matico in podložko. Gladki sornik ter sornik z malo ali veliko glavo lahko imata luknjo za razcepko, varovalni element proti izpadu sornika ali odvitju matice. Pri tem pa moramo vedno uporabiti tudi podložko. Gladki sorniki brez glave so lahko tudi votli, proti osnemu pomiku pa so varovani z vskočnikom.

SORNIK PO NAROČILU

Sorniki, osi, kovice in vijaki po vaših željah

SornikOsrednja dejavnost podjetja Zakrajšek je izdelovanje kovic (polnih in polvotlih), sornikov, osi in vijakov z metričnim navojem. Vsi izdelki, tudi sorniki, so izdelani po vaših željah - ne gre za standardizirane izdelke. Pri izdelavi uporabljamo različne materiale. Odločite se lahko za sornik iz železa (Fe), aluminija (Al), srebra (Ag), bakra (Cu) in medenine (CuZn). V dolžino lahko sorniki merijo do 75 milimetrov, njihova debelina pa se giblje od Ø0,6 milimetra do Ø7 milimetrov. Od materiala, iz katerega so sorniki izdelani, in dimenzij izdelka pa je odvisna tudi njihova cena.

Delo v podjetju Zakrajšek d.o.o. temelji na dolgoletnih izkušnjah, strokovnem znanju zaposlenih ter jasnih ciljih in viziji. Stremimo k novim izzivom, sodobnemu pristopu proizvajanja visokokakovostnih izdelkov, hitremu odzivnemu času ter k sodelovanju z zanesljivimi kooperanti in dobavitelji. Na leto proizvedemo preko 200 ton serijskih izdelkov po naročilu naših že uveljavljenih kupcev, vendar smo na voljo tudi manjšim kupcem z njihovimi specifičnimi zahtevami.

Sorniki - raznovrstna uporaba

Sorniki se v glavnem uporabljajo v elektro industriji, pri avtomobilskih in letalskih motorjih - za batnice v mini amortizerjih. Najdemo pa jih tudi v dvigalih, vagonih in v pohištvenih tečajih; z njimi lahko pritrdimo tudi pohištvene police.

Za več podrobnosti stopite v stik z nami. Vabljeni tudi na našo spletno stran.

Zakrajšek d.o.o. | Sorniki, sornik, sorniki cena, sorniki uporaba - povezave do naše spletne strani: