Kovice - vezni element, ki s svojo deformirano obliko vežejo spajane dele

Kovice so vezni element iz jekla, bakra, medenine ali aluminija, ki se pri kovičenju deformirajo in s svojo obliko vežejo spajane dele. Valjasto konico vstavimo v vnaprej izvrtano luknjo tako, da njen zaobljen del (glava) ostane zunaj. Zaobljeni del nato s pritiskom sploščimo, deformirana kovica pa s svojo obliko trajno veže spajane dele in prenaša delujoče obremenitve.

Kovice

Kovičenje je lahko vroče ali hladno. Vroče kovičenje pride v poštev pri jeklenih kovicah, ki imajo premer večji od 10 milimetrov. Kovico segrejemo na približno 1000 °C, nato jo vstavimo v luknjo in zakovičimo. Pri ohlajanju se kovica krči in močno stisne kovičene dele. Hladno kovičenje pa je primerno za jeklene kovice s premerom pod 10 milimetrov ter za kovice iz neželeznih kovin (baker, medenina in aluminij). Kovica se v luknji trajno deformira in popolnoma zapolni luknjo v kovičenih delih. Pri obremenitvi se kovica obnaša kot zatič.

POVPRAŠAJTE NAS ZA CENO

Glede na obliko ločimo:

  • polne kovice s polkroglo ali ugreznjeno glavo; ter
  • polvotle in votle kovice za kovičenje zelo tankih pločevin ter elastičnih in krhkih elementov, kot so guma, usnje in keramika.

Poznamo pa tudi posebne izvedbe tega izdelka, kot sta slepa in eksplozijska kovica. Prve uporabljamo za enostransko kovičenje s pomočjo trna na težko dostopnih mestih in pri kovičenju votlih profilov. Druge pa imajo v steblu poseben eksplozivni naboj, ki pri segretju kovice eksplodira in pri tem sprosti dovolj energije, da se steblo razširi in oblikuje kovični spoj.

Kovice po naročiluKovice - cena je odvisna od vaših želja

V podjetju Zakrajšek d.o.o. poleg sornikov, osi in vijakov z metričnim navojem izdelujemo tudi različne kovice po naročilu. Polne in polvotle kovice izdelujemo iz različnih materialov in v dimenzijah od Ø0,6 milimetra do Ø8 milimetrov ter do dolžine do 75 milimetrov. Tudi Iz srebrne žice izdelujemo kontaktne kovice od debeline Ø0,6 milimetra do Ø8 milimetra. Cena kovice po naročilu je odvisna od želenega materiala in izbrane dimenzije, torej od vaših delovnih potreb in želja.

Obiščite nas in izdelali vam bomo kakovostne in raznovrstne kovice, navdušila pa vas bo tudi njihova ugodna cena.

Zakrajšek d.o.o. | Kovice, kovice cena, kovice po naročilu - povezave do naše spletne strani: