Metrični vijaki - vijaki z metričnim navojem so največkrat uporabljeni

Vijaki in matice trdno povezujejo strojne dele tako, da jih je, kadar je to potrebno, mogoče zelo enostavno ločiti. Pri tem se ne poškodujejo niti strojni deli niti vijaki ali matice. Zveze vijakov in matic zato imenujejo tudi razstavljive zveze. Vijak in matica sta zunaj oziroma znotraj opremljena z navojnico. Da bi bil navoj samozaporen, mora biti vzpon navoja majhen, bočni kot pa velik, kar je doseženo s trikotnim profilom. Najpogosteje uporabljeni navoj je metrični navoj s profilom ISO, glede na korak navoja pa ločimo normalni in drobni oz. fini metrični navoj.

Metrični vijaki

Metrični vijaki se uporabljajo na v zelo različnih panogah - v avtomobilski, elektro in pohištveni industriji, pa tudi kot vezni element pri izdelavi različnih aparatov.

METRIČNI VIJAKI PO NAROČILU

Metrični navoj določa korak navoja, izražen v milimetrih

Vijaki z metričnim navojem, ki so v splošnem znani kot kovinski vijaki, imajo enakomerno porazdeljen navoj po cilindričnem telesu vijaka. Korak navoja je izražen v milimetrih, kot navoja pa je 60 stopinj. Tako se na primer vijak s premerom navoja 8 milimetrov označi z M8. Za takšen vijak standard določa korak navoja 1,25 milimetra na vrtljaj. Metrični vijaki, ki imajo normalen metrični navoj, se uporabljajo v splošni strojegradnji, predvsem kot pritrdilni vijaki.

Obstajajo pa tudi metrični vijaki z drobnim metričnim navojem. Korak navoja je tu še manjši, zato je manjša tudi obremenitev elementov vijačnih zvez. K oznaki M je v tem primeru dodan še korak navoja. Tako se na primer vijak s premerom 8 milimetrov in korakom navoja 1 milimeter označi z M8x1.

Izdelava vijakov po naročilu - poleg metričnih vijakov tudi specialni vijaki

Vijaki z metričnim navojemProizvodnja v podjetju Zakrajšek je usmerjena predvsem v izdelavo kovic, sornikov, osi in vijakov. Med slednjimi so najpogostejši metrični vijaki oz. vijaki z metričnim navojem, ti pa so lahko polni ali polvotli. Vse našteto izdelujemo po naročilu, na voljo pa imamo tudi lastno orodjarno za izdelavo in preoblikovanje orodja. Za izdelavo vijakov so tako na voljo različni materiali, izdelujemo pa jih tudi v različnih dimenzijah. Metrične vijake lahko izdelamo v premeru (debelini) od 2,5 do 6 milimetrov, v dolžino pa lahko merijo do 40 milimetrov.

Poleg metričnih za vas lahko izdelamo tudi posebne vijake. Na voljo so specialni vijaki z luknjo v steblu in različnimi zobci na glavi in pod njo. Tudi te vijake si lahko priskrbite v različnih dimenzijah - premera od 2,5 do 6 milimetra in dolžine do 40 milimetrov.

Za podrobnejše informacije vas vabimo, da stopite v stik z nami. Vabljeni na našo spletno stran.

Zakrajšek d.o.o. | Metrični vijaki, metrični navoj, vijaki z metričnim navojem, specialni vijaki - povezave do naše spletne strani: