Vijaki - vezni elementi valjaste ali stožčaste oblike z navojem

Vijaki so valjasti ali stožčasti vezni elementi. Sestavljeni so iz navoja za povezovanje in glave, ki omogoča privijanje. Vijak lahko privijemo v večji strojni del ali pa dva dela združimo z vijakom in matico. Vijaki v primerjavi z žeblji omogočajo večjo trdnost spoja, hkrati pa zdržijo tudi nategovanje. Lesni vijak ima v primerjavi z žebljem kar trojno moč. Poleg tega je vijačne spoje veliko lažje odstraniti, material pa pri tem ostane nepoškodovan.

Vijaki

Vijake delimo glede na:

  • dimenzijo;
  • navoj (metrični ali colski navoj);
  • material (jeklo, nerjaveče jeklo oz. inox, medenina, aluminij, najlon);
  • obliko glave (šesterokotna, cilindrična, okrogla, ugreznjena);
  • namen (lesni, za pločevino, za beton, samovrtalni);
  • trdnostni razred;
  • utor v glavi (ravna zareza, imbus, križni, torx, šestkotni ključ);
  • posebne značilnosti (specialni vijaki - izdelava vijakov po naročilu in zahtevah naročnika).

PRODAJA VIJAKOV PO NAROČILU

Izdelava vijakov iz različnih materialov

Izdelava vijakovJekleni vijaki so na voljo v goli oz. neobdelani in v galvansko oplemeniteni obliki. Neobdelane izvedbe so namenjene uporabi v notranjih prostorih in delih strojev. Pri galvanskih različicah pa za zaščito pred rjo skrbi plast cinka ali niklja, zato so primerni za zunanjo uporabo. Zaradi zaščitne plasti so lepši tudi na videz. Vijaki iz pisanih kovin, kot so medenina, strojna medenina ali strojni bron, ne rjavijo, uporabljajo pa se med drugim na področju sanitarij in v okrasne namene. Je pa material za razliko od jekla manj odporen na obremenitve.

Zunanji uporabi pa so namenjeni tudi nerjaveči jekleni vijaki iz trdne zlitine. Gre za izjemno odporne vijake, ki služijo svojemu namenu tudi na mestih, ki so nenehno izpostavljena vlagi ali kemičnim obremenitvam, na primer v kleti, na strehi in v bazenih. Uporabljajo jih tudi za čolne, vozila in opremo v laboratorijih.

Izdelava in prodaja vijakov po naročilu

V podjetju Zakrajšek d.o.o. poleg sornikov, kovic in osi izdelujemo tudi vijake. Na voljo so metrični vijaki (polni ali polvotli) z normiranim navojem, v pogovornem jeziku znani tudi kot kovinski vijaki. Ti imajo po cilindričnem navoju enakomerno porazdeljen navoj, prepoznamo pa jih po oznaki M v kombinaciji s številkami, ki navajata debelino (premer) in dolžino.

Izdelava vijakov pa v našem podjetju ni omejena le na enostavne kovinske vijake. Po naročilu so na voljo tudi specialni vijaki, ki imajo lahko luknjo v steblu ter različne zobce na glavi in pod njo. Za vas izdelujemo metrične in posebne vijake debeline od M 2,5 do M 6 in dolžine do 40 milimetrov.

Zakrajšek d.o.o.- izdelava in prodaja vijakov po naročilu. Vabljeni na našo spletno stran.

Zakrajšek d.o.o. | Vijaki, izdelava vijakov, prodaja vijakov, specialni vijaki - povezave do naše spletne strani: