Polne kovice uporabljamo tako za fiksne kot gibljive spoje

Kovični spoji oz. kovice so vezni element, ki se pri kovičenju deformirajo in s svojo obliko vežejo spajane dele. Uporabljamo jih zlasti za vezavo gradiv, ki jih med seboj ne moremo variti in lotati, pri lepljenju pa tudi ne dosegamo zadovoljivih rezultatov. To so zveze kovinskih in nekovinskih materialov ali zveze kovinskih materialov z zelo različnimi lastnostmi.

Polne kovice

Glede na obliko ločimo več vrst kovic - polvotle, votle in polne kovice. Slednje pa glede na obliko glave delimo še na polne kovice s polkroglo ali ugreznjeno glavo. Polne kovice imajo v primerjavi s polvotlimi precej daljšo tradicijo. Ker so tudi močnejše in jih je težje zakovičiti, jih uporabljamo za fiksne in gibljive spoje. Polvotla kovica pa je lažja, saj ima na koncu izvrtino, zato jo tudi lažje zakovičimo. Uporabimo jo lahko v primerih, ko se spojena dela med seboj vrtita, ni pa to nujno.

IZDELAVA KOVIC PO NAROČILU

Polne kovice medtem uporabljamo za nosilne spoje kovinskih spojev. Kovičimo jih s posebno hidravlično ali pnevmatsko pripravo za kovičenje z enakomernim tlakom ali z udarci s pnevmatskim kladivom.

Polne kovice izdelujemo po naročilu, pri tem pa uporabljamo različne materiale: železo (Fe), baker (Cu), medenino (CuZn), aluminij (Al), aluminijeve zlitine (AlMg) in srebro (Ag). Premer kovice se giblje od Ø 0,6 do Ø 7 milimetra, v dolžino pa lahko meri do 75 milimetrov.

Kovice za tekstil - kot okrasne kovice ali spojni element

Okrasne kovicePolne kovice pa lahko uporabimo tudi v dekorativne namene. Takšne kovice lahko uporabimo tako za tekstil in za usnje kot tudi za papir. Kovice za tekstil še posebej popestrijo videz oblačil, obutve in modnih dodatkov, kot so torbe.

Okrasne kovice pa lahko uporabimo v kartonski galanteriji - pri izdelovanje raznih voščilnic ali vabil, kot spojni element pa tudi pri sestavljanju različnih dekoracij iz papirja.

Tako kovice za tekstil kot okrasne kovice so lahko izdelane iz različnih materialov in barv, njihove oblike pa so lahko raznovrstne.

Zakaj torej ne bi popestrili videza vaših oblačil, obutve in modnih dodatkov - polne kovice in tudi polvotle kovice za tekstil so lahko odlične okrasne kovice. Stopite v stik z nami ali pa nas obiščite na naši spletni strani.

Zakrajšek d.o.o. | Polne kovice, kovice za tekstil, okrasne kovice - povezave do naše spletne strani: