Osi so strojni elementi za prenašanje vrtilnega gibanja

Osi in gredi so strojni elementi, ki omogočajo vrtilno gibanje strojev in naprav. Njihove geometrijske osi so običajno tudi geometrijske osi elementov, ki so na njih nameščeni. Osi so obremenjene samo z upogibnim momentom, medtem ko so gredi obremenjene tako z upogibnim kot tudi z vrtilnim momentom in se vedno vrtijo. Prerez osi je po vsej dolžini največkrat okrogel, lahko pa je tudi kvadraten, pravokoten ali šestroben. Zaradi spreminjajočega upogibnega momenta vzdolž osi se spreminja tudi velikost prereza.

Osi

V večini primerov za izdelavo osi uporabljamo trpežna jekla s čim večjo trdnostjo, a s čim manjšo občutljivostjo na zareze. V izjemnih primerih se osi izdelujejo tudi iz aluminija in magnezijevih zlitin.

IZDELAMO VAM OS PO MERI

Os je lahko mirujoča ali vrtljiva oz. rotirajoča. Pri mirujoči osi se elementi na njej vrtijo in prenašajo vrtilno gibanje, same osi pa mirujejo, saj so pritrjene na podlago oz. ohišje. Uporabljamo jih v splošni strojegradnji, pri gradnji dvigal, žerjavov, transportnih naprav in pri vozilih. Vrtljivo oz. rotirajočo os pa uporabljamo, kadar se deli, ki so na os trdno vezani, vrtijo skupaj z njo. Uporabljamo jih pri tirničnih vozilih in transportnih sredstvih.

Osi po naročilu - izdelava osi po vaših željah

OsV podjetju Zakrajšek d.o.o. se ukvarjamo z orodjarstvom in kovinsko galanterijo. Proizvodnja je usmerjena predvsem v izdelovanje kovic (polne kovice, polvotle kovice, votle kovice), sornikov, osi in metričnih vijakov. Na leto izdelamo preko 200 ton serijskih izdelkov, med njimi tudi osi po naročilu naših stalnih kupcev. Kakovostne izdelke pa z veseljem ponudimo tudi manjšim kupcem z njihovimi specifičnimi zahtevami.

Naši izdelki niso standardizirani. Vse izdelke, tudi osi, namreč izdelujemo po naročilu, glede na vaše želje oz. delovne potrebe. Za izdelavo osi po naročilu uporabljamo različne materiale: železo (Fe), aluminij (Al), srebro (Ag), baker (Cu) in medenino (CuZn). Os lahko v dolžino meri do 75 milimetrov, njena debelina pa se giblje med Ø0,6 milimetra in Ø7 milimetrov.

Pri oblikovanju osi po naročilu moramo upoštevati zlasti potek upogibnih momentov po dolžini osi in os oblikovati tako, da se bodo napetosti v vseh prerezih vzdolž osi čim manj razlikovale.

Za izdelavo osi po naročilu vas vljudno vabimo, da nas obiščete. Na naši spletni strani lahko preverite tudi našo ostalo ponudbo. Vabljeni!

Zakrajšek d.o.o. | Osi, osi po naročilu, os - povezave do naše spletne strani: