Regulator temperature ali vlage – raznolike možnosti uporabe

Regulator temperature (pa tudi vlage in nekaterih drugih vrednosti) je pripomoček, s katerim se srečujemo relativno pogosto, čeprav tega velikokrat niti ne opazimo. Nujen je na primer pri številnih napravah, ki se uporabljajo v našem gospodinjstvu. To lahko denimo pomeni za vzdrževanje temperature zraka v posamezni sobi, v pečici itn., nemalokrat pa je nujen poseben regulator temperature vode (npr. pri pralnem stroju).

regulator relativne vlage z relejnim izhodom

Osnovni regulator temperature vode ali zraka (sobne temperature)

Za začetek je pomembno, da se vprašamo, kako natančen regulator temperature vode ali zraka sploh potrebujemo. Če gre na primer za regulator sobne temperature, večinoma ni potrebna tako visoka stopnja preciznosti kot tam, kjer že zelo majhna odstopanja hitro povzročijo veliko škode. Ključno je torej, da izberemo pripomoček, ki bo zares zadostil našim potrebam. Varčevanje zagotovo ni smiselno tam, kjer obstaja zaradi uporabe premalo preciznih naprav tveganje za precej večji obseg negativnih posledic od potencialnega »prihranka«. Tovrstne dileme sicer običajno niso nekaj, s čimer bi se srečevala večina ljudi. Regulator temperature je namreč preprosto vgrajen v posamezne naprave, zato nimamo kaj dosti izbire pri tem, kako precizen bo. Vendar pa je včasih vendarle potreben nakup tovrstnih osnovnih pripomočkov, namenjenih vsakodnevni uporabi. V tem primeru je torej dobro, da se z izbiro ne prenaglite, ampak da upoštevate zares vse razpoložljive informacije. Dobro je denimo vedeti, da se regulator temperature deli v več podskupin, glede na različne kriterije. Ti kriteriji so običajno namen, tip napajanja, vrsta montaže in velikost/dimenzije naprave. Če imate težave pri izbiri, vam svetujemo, da poskušate pred nakupom pridobiti mnenje strokovnjaka, da se z izbiro ne boste opekli.

Kompleksnejši regulator temperature in drugi tipi – za vlago itn.

Obstajajo pa seveda mnogi primeri, ko osnovni regulator, ki npr. deluje na eno stopinjo Celzija natančno, preprosto ne bi zadostoval, saj je potrebna precej večja preciznost. Poleg tega pa je včasih nujno vzdrževanje ekstremno visokih ali ekstremno nizkih temperatur. V takih situacijah je vsekakor še posebej pomembno, da izberete resnično najboljšo kakovost. Verjemite, investicija se vam bo obrestovala. Poudariti moramo še, da hkrati obstajajo drugi podtipi, ki so namenjeni vzdrževanju drugih vrednosti. Eden takšnih je npr. regulator vlage. Tudi tu je vprašanje, kolikšna natančnost pri ohranjanju določene stopnje vlage v prostorih nas zanima. Včasih so lahko že majhna odstopanja pri vlagi, s čimer sta mišljeni tako previsoka kot prenizka stopnja vlage, zelo problematična, spet drugič pa zadostuje že ohranjanje zračne vlage znotraj relativno širokega območja vrednosti. Pogosti vrednosti, za vzdrževanje katerih so velikokrat prav tako nujni posebni pripomočki, sta denimo še količina CO2 v zraku in tlak.

regulator temperature vode

Regulator temperature za inkubator mora biti še posebej natančen

Eden izmed izjemno zgovornih dokazov tega, za kako pomembne pripomočke gre pogosto, čeprav se zdi osnovni princip njihovega delovanja dokaj preprost, je zagotovo regulator temperature za inkubator. V tem primeru gre dejansko za enega ključnih pripomočkov za življenje nedonošenčka, saj mora biti za njegov ustrezen razvoj zagotovljena resnično optimalna temperatura. Seveda pa velja podobno za inkubatorje za domačo rabo, ki so načeloma namenjeni valjenju različnih vrst ptic.

regulator vlage v sobi

Kam po najboljši regulator?

Potrebujete kakovosten regulator vlage ali toplote, ki je primeren za industrijsko rabo oziroma uporabo v okoliščinah, ki zahtevajo izjemno preciznost? Ni vam treba več iskati dalje. V podjetju Elpro Lepenik&Co. d.o.o poskrbimo, da dobite natanko tisto, kar potrebujete. Izbirati je mogoče med različnimi modeli – med tistimi, namenjenimi montaži na DIN-lestev, in tistimi, ki se vgradijo v panelno ploščo; med napravami, primernimi za različne oblike napajanja; med več dimenzijami in seveda med modeli za različne namene uporabe (osnovna, industrijska itd.). Vljudno vabljeni k ogledu zelo raznolike ponudbe, katere kakovost je rezultat skoraj tridesetletne tradicije na tem področju, kombinirane s stalnim nadgrajevanjem našega znanja!