Termometer različnih vrst: od osnovnega do IR termometra

Termometer je prenosni pripomoček, ki je danes na voljo v ogromno različicah. Pri najosnovnejši izvedbi poviševanje temperature povzroči, da se določena snov (na primer živo srebro), ki je lahko v poljubnem agregatnem stanju, razteza, na podlagi česar nato odčitamo vrednosti. Možni so še drugi principi delovanja, denimo sprememba barve ali oblike indikatorja temperature, spreminjanje upora prevodnega materiala (t. i uporovni termometri) itn. Izbira najustreznejšega pripomočka je odvisna od specifičnih pogojev in zahtev v določenih industrijah …

Merilec temperature

Kako deluje IR termometer in kje se uporablja?

Mnogokrat je najboljša izbira IR termometer. Kot pove že njegovo ime, deluje na osnovi IR žarkov. To pa pomeni, da gre za brezkontaktni pripomoček, kar je v določenih situacijah še posebej praktično – tako v okviru industrijske kot splošne rabe. Digitalni IR termometer npr. omogoča meritve temperature živil, ne da bi bil potreben stik z napravo, kar je pogosto izredno pomembno, če želimo zadostiti standardom HACCP. Pri tem je treba opozoriti, da se modeli razlikujejo glede na optimalno oddaljenost, ki omogoča natančno meritev s pomočjo IR žarkov, zato vedno upoštevajte navodila proizvajalca. Hkrati seveda ne smete pozabiti preveriti merilnega območja in natančnosti določenega modela, ki si ga ogledujete – včasih zadostuje že zaokrožitev na stopinje Celzija, vendar pa je mnogokrat potrebna precej večja preciznost.

Preberite o temperaturnih senzorjih

Ena izmed možnosti tudi IR digitalni termometer s sondo

Poleg klasične IR različice vam je na voljo še IR digitalni termometer s sondo, ki je običajno zložljiva. Možnosti uporabe tu so načeloma podobne oz. skorajda identične. Dodatno morate biti pozorni le še na material, iz katerega je izdelana sonda – če jo nameravate na primer vstavljati v pečice, se prepričajte, da je izdelana iz ognjevarnih materialov.

Prednosti, ki jih imajo uporovni termometri

Kot že omenjeno, so eden izmed možnih podtipov uporovni termometri. Odlikuje jih dejstvo, da je njihova občutljivost na različne motnje precej manjša kot pri mnogih drugih opcijah. Običajno delujejo v zelo širokem območju, hkrati pa se lahko pohvalijo z nadpovprečno stabilnostjo. Pomemben razlog za njihovo uporabnost pa je zagotovo tudi ta, da je z njihovo pomočjo mogoče izvajati točkovno merjenje.

Termometer

Kateri termometer torej izbrati?

Niste povsem prepričani, kateri pripomoček bi bil najprimernejši za vaše potrebe? Strokovni svetovalci iz podjetja ELPRO Lepenik & Co. so tu zato, da vam olajšajo odločitev – na naši spletni strani boste našli vse potrebne kontaktne podatke. V ponudbi vas sicer čakajo zelo raznoliki pripomočki za izvajanje meritev, ki združujejo vrhunsko kakovost oziroma preciznost delovanja, dolgo življenjsko dobo in dostopne cene. Preverite še našo ponudbo temperaturnih tipal, ki so naš lastni proizvod, in dodatnih pripomočkov za njihovo nemoteno delovanje (vodniki, žice, spoji itn.). Z našimi pripomočki – za ročno ali avtomatsko merjenje –  bodo meritve zares natančne, kar je temeljna podlaga za ustrezno regulacijo temperature.

Kombinirani termometer + higrometer za merjenje vlage

Še ena možnost pa je kombinirana izvedba, torej prenosni termometer + higrometer v eni sami napravi, ki poleg temperature omogoča še merjenje relativne stopnje vlažnosti zraka. Pri nekaterih modelih so možne meritve relativne vlažnosti od 0 % pa vse do 100 %, spet drugi pa delujejo znotraj omejenega območja zračne vlage. Informacije o lastnosti posameznih različic so dostopne na spletni strani, kjer boste našli podrobnejši opis v obliki PDF-datoteke. Naprave je mogoče enostavno primerjati, v vseh primerih pa gre za napredne pripomočke z vsemi potrebnimi funkcijami za karseda praktično uporabo, kot so zvočni alarm, možnost ročnega ali avtomatskega shranjevanja vrednosti idr. Ne glede na to, ali se odločite za opcijo 2 v 1 (termometer + higrometer) ali pa za ločen nakup, si lahko obetate izjemno zanesljivo delovanje – prav kakovost je tisto najpomembnejše načelo, na katerega stavimo že od leta 1991, ko se je začela pisati uspešna zgodba našega podjetja.